Een onderzoeksgroep van UMCG in Groningen werkt hard aan een nieuwe behandeling die de speekselklierfunctie van mensen met het syndroom van Sjögren moet herstellen. Om dit mogelijk te maken stelt ReumaNederland de komende vijf jaar 400.000 euro beschikbaar voor deze onderzoeksgroep die tevens door ReumaNederland wordt benoemd tot Research Centre of Excellence.

Met de Research Centres of Excellence die voorop lopen in het onderzoek naar ontstekingsreuma (waar het syndroom van Sjögren onder valt) wil ReumaNederland grote stappen zetten in doorbraken in de behandeling van mensen met ontstekingsreuma. De komende periode worden meer onderzoeksgroepen in Nederland benoemd tot Research Centres of Excellence voor ontstekingsreuma, artrose en jeugdreuma. Voor de Research Centres stelt ReumaNederland in totaal de komende vijf jaar 7,3 miljoen euro beschikbaar.

Doorbraken die het leven met Sjögren verbeteren

In het onderzoek naar en de behandeling van het syndroom van Sjögren  is de afgelopen jaren grote vooruitgang geboekt, maar kapotte speeksel- en traanklieren door de ontstekingen zijn nog steeds een veelvoorkomend en naar gevolg van de ziekte.

Prof. dr. Frans Kroese, hoofdonderzoeker van het Research Centre of Excellence in het UMCG: “Door dit onderzoek krijgen we beter inzicht in wat er aan de hand is met de speekselklieren van patiënten met het syndroom van Sjögren en hoe we met stamceltherapie kunnen helpen om de productie van speeksel weer te herstellen. We hebben al kunnen vaststellen dat het aantal stamcellen in de speekselklieren van patiënten met deze aandoening sterk verminderd is en het herstelvermogen niet goed is. We denken het herstelvermogen te kunnen helpen door extra speekselklierstamcellen te maken en terug te geven aan de patiënt. Ik ben enorm vereerd en trots dat we zijn erkend als Research Centre of Excellence. Ons onderzoek is echt teamwork en deze erkenning honoreert de gezamenlijke inspanning van veel mensen om tot een doorbraak te komen die het leven van patiënten met het syndroom van Sjögren verbetert.”

Lodewijk Ridderbos, directeur ReumaNederland: “We leggen ons niet neer bij waar we nu staan. Het UMCG heeft unieke expertise in het inzetten van stamcellen en wij verwachten dat de onderzoekgroep onder leiding van prof. dr. Frans Kroese de komende jaren met baanbrekende ontdekkingen gaat komen die een doorbraak gaat zijn voor de behandeling van patiënten met het syndroom van Sjögren. Het behandelen van Sjögren met stamceltherapie hadden we in tot voor kort niet voor mogelijk geacht. Nu wil ReumaNederland er alles aan doen om dat werkelijkheid te maken.”


De onderzoekers die aan het onderzoek gaan werken.

Over het syndroom van Sjögren

Ontstekingsreuma is een verzamelnaam voor diverse auto-immuunziekten die gewrichten, spieren en organen ernstig beschadigen. Het afweersysteem maakt bij ontstekingsreuma een vergissing: gezonde gewrichten, spieren en organen worden ten onrechte aangevallen. De afweerreactie ontspoort bovendien: de ontstekingen nemen steeds verder toe, met desastreuze gevolgen. Het syndroom van Sjögren is een van de vormen van ontstekingsreuma. Bij mensen met het syndroom van Sjögren gaan speeksel- en traanklieren kapot door de ontstekingen. Een extreem droge mond zorgt bijvoorbeeld voor grote problemen met eten en slikken. Daarnaast kunnen longen, nieren en het zenuwstelsel ernstig worden aangetast.

Lees hier meer over alle doorbraken waar de Research Centres of Excellence voor ontstekingsreuma aan werken.