Wetenschappers in de Verenigde Staten hebben een nieuwe methodeontdekt waarmee de schade aan gewrichten door reumatoïde artritis(RA) mogelijk verder beperkt kan worden. De huidige behandeling vanontstekingen kan niet altijd voorkomen dat er schade ontstaat. Denieuwe methode pakt direct de cellen aan die kraakbeen en botkunnen aantasten.

Hetvoorkomen van gewrichtsschade is een belangrijk doel bij debestrijding van reumatoïde artritis (RA). Tochlukt het bij naar schatting 40% vande patiënten met RA niet. De wetenschappers denken dat ditkomt doordat bepaalde cellen, synoviocyten geheten, blijvenvrijkomen in het gewricht.

Goede cellen veranderen in slechte cellen

Synoviocyten komen normaal gesproken voor in het synovium. Dit iseen slijmvlieslaagje in het gewricht. De synoviocyten zorgen voorsmering van het gewricht en voor herstel van schade. Bij RA kunnendeze goede cellen veranderen in slechte cellen. Als de synoviocytendoor de ontstekingen bij RA vrijkomen in het gewricht, beginnen zezich in het kraakbeen te nestelen. Ze laten daar enzymen los diehet kraakbeen en het bot eronder kunnen aantasten.

Molecuul ‘inschakelen’ vermindertgewrichtsschade

De wetenschappers hebben nu een manier gevonden om een bepaaldmolecuul in de synoviocyten ‘in te schakelen’. In het laboratoriumbleek dat er hierdoor minder schade aan kraakbeen en bot ontstaat.Naar verwachting zal ook de pijn bij RA-patiënten kunnen afnemen.De onderzoekers denken dat een toekomstig medicijn mogelijk incombinatie met bestaande medicijnen gegeven kan worden. Op diemanier kan de behandeling van RA verbeteren en gewrichtsschadeworden verminderd, zonder dat het immuunsysteem nog verder wordtonderdrukt.

Het Reumafonds heeft uitgebreide voorlichting over reumatoïdeartritis.

Bron: Express.co.uk