Drie onderzoeksgroepen in het LUMC in Leiden zijn gezamenlijk op het spoor van het vroeg opsporen en genezen van reumatoïde artritis (RA). Zij werken samen om een tot een doorbraak te komen en het afweersysteem weer goed laten werken. ReumaNederland stelt de komende 5 jaar 1,5 miljoen euro beschikbaar om deze verwachte doorbraak dichterbij te brengen. De Leidse onderzoeksgroepen worden door ReumaNederland erkent als Research Centre of Excellence.

ReumaNederland erkent in totaal 7 Research Centres of Excellence die vooroplopen in het onderzoek naar ontstekingsreuma.

Grote stappen zetten in onderzoek
In het onderzoek naar ontstekingsreuma is de afgelopen al veel vooruitgang geboekt. Toch is nog geen enkele vorm van ontstekingsreuma te genezen. ReumaNederland wil met de Research Centres of Excellence grote stappen zetten in onderzoek. Directeur Lodewijk Ridderbos: ‘We leggen ons niet neer bij waar we nu staan. Wij verwachten dat deze Research Centres of Excellence de komende jaren met doorbraken gaan bereiken in de behandeling van patiënten met ontstekingsreuma. In het LUMC wordt gewerkt aan het resetten van het afweersysteem, waardoor de ontstekingen ophouden en schade aan gewrichten kan worden voorkomen. Aan zo’n behandeling hadden we tot voor kort niet durven denken. ReumaNederland wil er alles aan doen om dat werkelijkheid te maken.’

Samen werken aan vroeg opsporen en genezen
Professor Tom Huizinga van het LUMC legt uit waar de drie onderzoeksgroepen in Leiden aan werken. ‘Allereerst onderzoeken we nieuwe manieren om RA zo vroeg mogelijk op te sporen, bijvoorbeeld met scans. We willen mensen die een grote kans hebben om RA te krijgen zo vroeg mogelijk ‘vinden’. Dat is belangrijk, want hoe vroeger opsporen hoe beter. Dit onderzoek wordt gedaan door de groep van professor Annette van der Helm-van Mil.

Professor René Toes en ik hebben met onze onderzoeksgroep een stofje ontdekt in het afweersysteem dat vervolgens laat zien RA ook echt aan het ontstaan is bij iemand met gewrichtsklachten. Door dit signaal in het afweersysteem verder te onderzoeken, weten we beter waar in het afweersysteem we moeten ingrijpen. Professor Jaap Jan Zwaginga werkt aan dat ingrijpen: met zijn groep ontwikkelt hij een nieuwe behandeling die het afweersysteem ‘reset’. De toekomstige behandeling leert het afweersysteem de eigen gewrichten niet te vallen.

Door onze bijzondere samenwerking durven we voorzichtig de verwachting uit te spreken dat wij op het spoor zijn van het zeer vroeg ontdekken en genezen van ontstekingsreuma.’

Meer Research Centres of Excellence
De komende periode benoemt ReumaNederland ook onderzoeksgroepen van het Erasmus MC in Rotterdam, het UMCG in Groningen, de Universiteit Utrecht en het Amsterdam UMC tot Research Centres of Excellence voor ontstekingsreuma. Daarnaast komen er zeven Research Centres of Excellence op het gebied van artrose en een voor jeugdreuma. Voor de Research Centres stelt ReumaNederland in totaal de komende vijf jaar 7,3 miljoen euro beschikbaar.

Lees meer over alle doorbraken waar de Research Centres of Excellence voor ontstekingsreuma aan werken.

Over ontstekingsreuma
Bij ontstekingsreuma gaat er iets mis in het afweersysteem: het lichaam vergist zich en valt de eigen gewrichten, spieren en soms organen aan. Hierdoor ontstaat schade aan de gewrichten, spieren en organen. Ook zijn er klachten zoals moeilijk bewegen, pijn en (ernstige) vermoeidheid. ReumaNederland heeft veel informatie over ontstekingsreuma. Lees hier meer.