Drie onderzoeksgroepen in het LUMC in Leiden zijn gezamenlijk op het spoor van het vroeg opsporen en genezen van reumatoïde artritis (RA). Zij werken samen om een tot een doorbraak te komen en het afweersysteem weer goed laten werken. ReumaNederland stelt de komende 5 jaar 1,5 miljoen euro beschikbaar om deze verwachte doorbraak dichterbij te brengen. De Leidse onderzoeksgroepen worden door ReumaNederland erkent als Research Centre of Excellence.

ReumaNederland erkent in totaal 7 Research Centres of Excellence die vooroplopen in het onderzoek naar ontstekingsreuma.

Grote stappen zetten in onderzoek
In het onderzoek naar ontstekingsreuma is de afgelopen al veel vooruitgang geboekt. Toch is nog geen enkele vorm van ontstekingsreuma te genezen. ReumaNederland wil met de Research Centres of Excellence grote stappen zetten in onderzoek. Directeur Lodewijk Ridderbos: ‘We leggen ons niet neer bij waar we nu staan. Wij verwachten dat deze Research Centres of Excellence de komende jaren met doorbraken gaan bereiken in de behandeling van patiënten met ontstekingsreuma. In het LUMC wordt gewerkt aan het resetten van het afweersysteem, waardoor de ontstekingen ophouden en schade aan gewrichten kan worden voorkomen. Aan zo’n behandeling hadden we tot voor kort niet durven denken. ReumaNederland wil er alles aan doen om dat werkelijkheid te maken.’

Samen werken aan vroeg opsporen en genezen
Professor Tom Huizinga van het LUMC legt uit waar de drie onderzoeksgroepen in Leiden aan werken. ‘Allereerst onderzoeken we nieuwe manieren om RA zo vroeg mogelijk op te sporen, bijvoorbeeld met scans. We willen mensen die een grote kans hebben om RA te krijgen zo vroeg mogelijk ‘vinden’. Dat is belangrijk, want hoe vroeger opsporen hoe beter. Dit onderzoek wordt gedaan door de groep van professor Annette van der Helm-van Mil.

Professor René Toes en ik hebben met onze onderzoeksgroep een stofje ontdekt in het afweersysteem dat vervolgens laat zien RA ook echt aan het ontstaan is bij iemand met gewrichtsklachten. Door dit signaal in het afweersysteem verder te onderzoeken, weten we beter waar in het afweersysteem we moeten ingrijpen. Professor Jaap Jan Zwaginga werkt aan dat ingrijpen: met zijn groep ontwikkelt hij een nieuwe behandeling die het afweersysteem ‘reset’. De toekomstige behandeling leert het afweersysteem de eigen gewrichten niet te vallen.

Door onze bijzondere samenwerking durven we voorzichtig de verwachting uit te spreken dat wij op het spoor zijn van het zeer vroeg ontdekken en genezen van ontstekingsreuma.’

Meer Research Centres of Excellence
De komende periode benoemt ReumaNederland ook onderzoeksgroepen van het Erasmus MC in Rotterdam, het UMCG in Groningen, de Universiteit Utrecht en het Amsterdam UMC tot Research Centres of Excellence voor ontstekingsreuma. Daarnaast komen er zeven Research Centres of Excellence op het gebied van artrose en een voor jeugdreuma. Voor de Research Centres stelt ReumaNederland in totaal de komende vijf jaar 7,3 miljoen euro beschikbaar.

Lees meer over alle doorbraken waar de Research Centres of Excellence voor ontstekingsreuma aan werken.

Over ontstekingsreuma
Bij ontstekingsreuma gaat er iets mis in het afweersysteem: het lichaam vergist zich en valt de eigen gewrichten, spieren en soms organen aan. Hierdoor ontstaat schade aan de gewrichten, spieren en organen. Ook zijn er klachten zoals moeilijk bewegen, pijn en (ernstige) vermoeidheid. ReumaNederland heeft veel informatie over ontstekingsreuma. Lees hier meer.

Reacties

 • Jacques Doggen says:

  Bijna een jaar geleden “bevroren” handen en polsen. in de molen gegaan. Volgens de reumatoloog, 90% zeker RA, echter nog geen reumafactor gevonden. op verzoek reumatoloog gestopt met diclofenac en maagbeschermer, overgestapt naar Atrosan. werkt goed in de warmte. nu kijken wat er bij koude gebeurt.
  Er is wel wat aan de hand, van bikkel verandert in koukleum.

 • Ik word al jaaaaren behandeld met Humira inj.
  een x per 2 wkn spuiten en het gaat prima,waarom hoor ik nergens of lees iets over deze behandeling????

 • Ik gebruik nu bijna 3 jaar Rituximab infuus. Deze behandeling krijg ik ongeveer om de 6 maanden. De oorspronkelijke hoeveelheid voor behandeling was 1000 mg en dan 2 weken na elkaar. Dit was echter te heftig kreeg last van de bijwerkingen. Nu nog maar 500 mg Rituximab in combinatie met prednisolon en antihistamine. Afgelopen jaren ontzettend veel last gehad van alle bijwerkingen kon nog geen paracetamol meer verdragen. Ik vind de bijwerkingen vaak ontzettend vervelend. Hoop dat de nieuwe onderzoekers hier rekening mee houden. Super dat deze onderzoeken er zijn, zonder deze hulpverleners zouden wij als reuma patiënten niet zo’n leuk leven kunnen hebben. Bedankt daarvoor👍😘😘😘😘

 • Ik gebruik Humira 40 mg. Ik heb zelf RA.
  Ben zelf gaan hardlopen. Enkele 1/2 marathons. Mijn gebruik van Humira is van 1 x in de 2 weken over gegaan in 1 x in de 4 weken.

  Nu naar mijn hele marathon zit ik momenteel over de 4 weken heen. Gebruik nu welke elke dag 2 vitamine D pilletjes.
  Ik zet de Humira – spuit wanneer ik een stram gevoel in mijn vingers of tenen krijg.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *