Bij mensen met het syndroom van Sjögren komen bepaalde afweercellen (Tfh-cellen) veel meer voor in het bloed. Deze cellen jagen andere afweercellen op, waardoor speekselklieren worden aangevallen. Deze ontdekking deed dr. Gwenny Verstappen (UMCG) tijdens haar promotieonderzoek. Zij ontdekte ook dat patiënten duidelijk minder klachten hadden wanneer ze behandeld werden met medicijnen die zorgen voor minder Tfh-cellen. Voor haar belangrijke onderzoek kreeg Gwenny Verstappen de Goslingsprijs 2019 van ReumaNederland.

Bij het syndroom van Sjögren valt het afweersysteem het eigen lichaam aan. Bij mensen met het syndroom van Sjögren raken vooral de traan- en speekselklieren ontstoken. Zij hebben daardoor last van droge ogen en een droge mond en kunnen bijvoorbeeld moeilijk slikken. Ook hebben zij vaak last van vermoeidheid en gewrichtsklachten. De prof. dr. J. Goslingsprijs wordt elke 2 jaar toegekend aan het beste promotieonderzoek in de reumatologie.

De ene afweercel jaagt de andere op
Wat gebeurt er in het afweersysteem bij mensen met het syndroom van Sjögren? Dat was de eerste vraag in het onderzoek van dr. Gwenny Verstappen. Zij ontdekte dat bepaalde afweercellen, de zogeheten Tfh-cellen, veel meer voorkomen in het bloed van mensen met Sjögren. Deze cellen jagen andere afweercellen enorm op. Deze cellen, B-cellen geheten, vallen de speekselklieren aan, met alle nare gevolgen voor patiënten.

Opjagende cellen aanpakken werkt
Zijn er medicijnen die iets kunnen doen aan dit opjagen van de ene cel door de andere cel? Dat was de tweede vraag die Gwenny Verstappen onderzocht. Zij deed onderzoek onder patiënten met twee verschillende medicijnen: een medicijn tegen de T-cellen (abatacept) en een medicijn tegen de B-cellen onderdrukt (rituximab). Uit haar onderzoek blijkt dat beide medicijnen werken, omdat ze zorgen voor minder Tfh-cellen in het bloed. Patiënten die de medicijnen kregen, hadden minder last van een droge mond, vermoeidheid en andere klachten. Dit is belangrijk nieuws, omdat rituximab en abatacept op dit moment nog niet voor het syndroom van Sjögren zijn goedgekeurd. Daardoor kunnen de middelen nog niet worden voorgeschreven, maar dit onderzoek daarbij helpen.

Meer informatie
Lees onze informatie over het syndroom van Sjögren.

Over Gwenny Verstappen
Dr. Gwenny Verstappen (Nijmegen, 1988) studeerde Farmacie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Haar onderzoek deed ze in het UMCG dat ook Sjögren Expertisecentrum is. Voor het onderzoek naar Sjögren heeft ReumaNederland het UMCG benoemd tot Research Centre of Excellence.

Over de Goslingsprijs
Prof. dr. J. Goslings was de eerste hoogleraar reumatologie in Nederland en heel belangrijk voor het reumaonderzoek. Al sinds 1973 wordt elke 2 jaar de Goslingsprijs uitgereikt aan het beste reumaonderzoek van een jonge onderzoeker. Experts van de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR) bepalen welk promotieonderzoek de prijs verdient. ReumaNederland is sponsor van de prijs, met een bedrag van € 2500.

Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *