Bij mensen met het syndroom van Sjögren komen bepaalde afweercellen (Tfh-cellen) veel meer voor in het bloed. Deze cellen jagen andere afweercellen op, waardoor speekselklieren worden aangevallen. Deze ontdekking deed dr. Gwenny Verstappen (UMCG) tijdens haar promotieonderzoek. Zij ontdekte ook dat patiënten duidelijk minder klachten hadden wanneer ze behandeld werden met medicijnen die zorgen voor minder Tfh-cellen. Voor haar belangrijke onderzoek kreeg Gwenny Verstappen de Goslingsprijs 2019 van ReumaNederland.

Bij het syndroom van Sjögren valt het afweersysteem het eigen lichaam aan. Bij mensen met het syndroom van Sjögren raken vooral de traan- en speekselklieren ontstoken. Zij hebben daardoor last van droge ogen en een droge mond en kunnen bijvoorbeeld moeilijk slikken. Ook hebben zij vaak last van vermoeidheid en gewrichtsklachten. De prof. dr. J. Goslingsprijs wordt elke 2 jaar toegekend aan het beste promotieonderzoek in de reumatologie.

De ene afweercel jaagt de andere op
Wat gebeurt er in het afweersysteem bij mensen met het syndroom van Sjögren? Dat was de eerste vraag in het onderzoek van dr. Gwenny Verstappen. Zij ontdekte dat bepaalde afweercellen, de zogeheten Tfh-cellen, veel meer voorkomen in het bloed van mensen met Sjögren. Deze cellen jagen andere afweercellen enorm op. Deze cellen, B-cellen geheten, vallen de speekselklieren aan, met alle nare gevolgen voor patiënten.

Opjagende cellen aanpakken werkt
Zijn er medicijnen die iets kunnen doen aan dit opjagen van de ene cel door de andere cel? Dat was de tweede vraag die Gwenny Verstappen onderzocht. Zij deed onderzoek onder patiënten met twee verschillende medicijnen: een medicijn tegen de T-cellen (abatacept) en een medicijn tegen de B-cellen onderdrukt (rituximab). Uit haar onderzoek blijkt dat beide medicijnen werken, omdat ze zorgen voor minder Tfh-cellen in het bloed. Patiënten die de medicijnen kregen, hadden minder last van een droge mond, vermoeidheid en andere klachten. Dit is belangrijk nieuws, omdat rituximab en abatacept op dit moment nog niet voor het syndroom van Sjögren zijn goedgekeurd. Daardoor kunnen de middelen nog niet worden voorgeschreven, maar dit onderzoek daarbij helpen.

Meer informatie
Lees onze informatie over het syndroom van Sjögren.

Over Gwenny Verstappen
Dr. Gwenny Verstappen (Nijmegen, 1988) studeerde Farmacie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Haar onderzoek deed ze in het UMCG dat ook Sjögren Expertisecentrum is. Voor het onderzoek naar Sjögren heeft ReumaNederland het UMCG benoemd tot Research Centre of Excellence.

Over de Goslingsprijs
Prof. dr. J. Goslings was de eerste hoogleraar reumatologie in Nederland en heel belangrijk voor het reumaonderzoek. Al sinds 1973 wordt elke 2 jaar de Goslingsprijs uitgereikt aan het beste reumaonderzoek van een jonge onderzoeker. Experts van de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR) bepalen welk promotieonderzoek de prijs verdient. ReumaNederland is sponsor van de prijs, met een bedrag van € 2500.

Reacties

 • Al mijn grote speekselklieren zijn al zo goed als volledig verschrompeld. Weet niet of dit medicijn voor mij op tijd komt. Hoop dat het veel mensen kan helpen.

  • Christine Blauwblomme says:

   Dag mevrouw,
   Nu moet ik echt luisteren, al jaren heb ik mondklachten… oa slikklachten, droge mond pijnlijke speekselklier in de mond , fibro etc.
   Op mij, eigen aandringen heeft men een ct-scan van de speekselklieren uitgevoerd dit jaar… men zei dat er 1 speekselklier niet te zien is… ? maar dat is niet erg… volgens een stomatoloog.. geen verklaring voor… dus laat het maar zo… en maak je geen zorgen…
   Kunnen speekselklieren dan verschrompelen ?
   Hoe kan men zich laten testen op Sjörgen, men zei dat ik geen reuma heb.

   • Pia de Boer says:

    Ja, je kunt bloed laten testen op ANA en aanverwanten, je kunt je ogen laten onderzoeken met schirmertest. En als bloed negatief is kan een speekselklier biopt of een echo uitkomst bieden. Sterkte ermee.

  • Piet de Winter says:

   Bij wijze van proef 8 kuren Abatacept gehad in 2013, had er niet erg veel baat bij. In juli 2014 de eerste 2 kuren Rituximab gehad, in december de volgende 2 kuren en dat tot 2017. In 2018 aangegeven dat ik mij erg goed voel, vele klachten verdwenen nog wel steeds een droge mond maar als oplossing gebruik ik daarvoor dag en nacht suikervrije kauwgom

 • Ik hoop zo erg dat we géén jaren hoeven wachten ! Ik zou het nog heel graag mee willen maken dat het beter ipv slechter met me gaat. Mag het medicijn met spoed aub?

 • Henny Vogelaar-van Welzen says:

  Wat een mooi bericht, ik hoop dat het snel beschikbaar wordt gesteld voor iedereen die met het syndroom te maken heeft.

 • Marjoleine Rous-Beullens says:

  Goed nieuws.
  Ik wil ze gelijk proberen als ze vrij gegeven worden.
  En dan maar hopen dat het de mensen helpt al zou dat maar 50% van de mensen zijn zijn.
  Dan zijn er al zoveel mee geholpen.

 • Antje Takens Brongers says:

  Zou ze graag willen proberen, voor mijn ogen en mond en de pijnen en vermoeidheid, wat zou het geweldig zijn weer gewoon functioneren

 • Carla de Grundt says:

  wat een top uitvinding, ik heb zelfs contact lenzen zonder sterkte omdat ik altijd pijnlijke ogen heb. En alle andere vervelende dingen als gevolg van sjogren. Dus hopen dat het medicijn snel word vrijgegeven !

 • Antoinette de Raad says:

  Goed nieuws, een beetje verlichting zou ik al fijn vinden! Fijn dat mensen zich verdiepen in dit soort dingen ! Hoop dat het gauw verkrijgbaar is .

 • Sinds meer dan een jaar draag ik overdag hele grote lenzen gevuld met een vloeistof (van Oculenti) om de extreme droge ogen tegen te gaan.
  Een openbaring.

 • Geke Verloop says:

  Dit is een heel goed bericht en het wordt nog beter als deze medicijnen vrij gegeven worden, want de klachten, die ik heb zijn helemaal van het syndroom van Sjogren. De droge en pijnlijke ogen, de droge mond, het lastige slikken en daardoor ook sneller verslikken, ook de vermoeidheid en de pijnlijke gewrichten. Kom maar op met deze medicijnen, dan hoop ik op een “normaler” leven.

 • Wat bijzonder. Ik heb Sjögren naast reumatoïde artritis (RA). Als medicijn voor RA krijg ik nu al een paar jaar abatacept (Orencia) en daar heb ik erg veel baat bij. Ik geef steeds al aan dat sinds het gebruik van abatacept ik ook veel minder last heb van de Sjögren-symptomen. Hopelijk komt dit medicijn nu snel vrij voor Sjögren-patiënten.

 • Esther Sirre says:

  Ik heb al jaren sle en de ziekte van sjogren
  Ik zou heel graag de nieuwe medicijnen willen
  Ik heb al 18 jaar de ziekte
  het gaat steeds minder met mij en veel pijn
  Ik heb morfine pleisters voor de pijn
  Ik hoop dat u mij kan helpen

  Metvrgr
  E. Sirre

 • Sarina van Hemert-Stoffels says:

  Vanaf 1992 Sjogren geconstateerd met lipbiopsie en schimmertest. Moet ieder jaar ogen laten controleren en houd mijn ogen vochtig met druppels. Heb het gevoel dat het laatste 2 jaar slechter gaat en allerlei andere klachten ontstaan. Nu erg problemen met gewrichten en eigenlijk nooit doorgestuurd naar een reumatoloog.Wel ongeveer het halve ziekenhuis aflopen bij allerlei artsen. Hoop dat ik eindelijk een “gerichte behandeling” krijg.Word er een beetje deprie van!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *