Door ontstekingen werken de speekselklieren bij mensen met het syndroom van Sjögren niet goed. In het UMCG in Groningen zetten professor Frans Kroese en dr. Sarah Pringle een baanbrekende technologie in voor een nieuwe behandeling voor mensen met het syndroom van Sjögren. Zij kweken stamcellen die de kapotte speekselklieren van patiënten moeten herstellen. De onderzoekers lopen met hun stamceltechniek voorop in de wereld.

Professor Kroese en dr. Pringle, waardoor werken de speekselklieren niet goed?

‘In eerder onderzoek hebben we – met financiering van ReumaNederland – ontdekt dat er in de speekselklieren van mensen met het syndroom van Sjögren 10 keer minder stamcellen aanwezig zijn dan bij mensen die geen sjögren hebben. Door het tekort aan stamcellen worden de cellen van de speekselklieren niet goed vernieuwd. De speekselklieren maken daardoor steeds minder speeksel aan, met allerlei nare gevolgen voor deze patiënten.’

Hoe komt het dat er zo weinig speekselklierstamcellen zijn bij mensen met sjögren?

‘Het lijkt erop dat de stamcellen op de een of andere manier uitgeput zijn. Ze hebben te hard gewerkt en zijn als het ware ‘op’. Dat willen we verder onderzoeken. Want als we weten wat er aan de hand is met die stamcellen, dan kunnen we ook eerder ingrijpen en deze klacht in een vroeg stadium onder controle krijgen.’

Aan welke oplossing werkt u?

‘Wij zijn bezig met een techniek om nieuwe speekselklierstamcellen te  maken. Uit een beetje bloed van de patiënt halen we witte bloedcellen, die we gaan opkweken tot speekselklierstamcellen. Die worden dan teruggeplaatst in de speekselklieren. De stamcellen moeten dan in de speekselklieren van de patiënt gaan groeien en delen, zodat de speekselklieren weer speeksel gaan produceren. Als dat werkt, kan de patiënt weer beter eten slikken en praten.’

Wat is voor u het mooiste resultaat?

‘Dat wij straks met de gekweekte speekselklierstamcellen de ontstoken speekselklieren kunnen herstellen. Dat zou een grote verbetering voor het leven van mensen met Sjögren betekenen. We stellen ons voor dat patiënten dan hierheen komen en ons bij wijze van spreken in het gezicht spugen. Dat accepteren we alleen van hen, het zou een droom zijn die uitkomt’, zeggen Frans Kroese en Sarah Pringle lachend.

Wanneer kunnen mensen met het syndroom van Sjögren deze behandeling krijgen?

‘Als het ons lukt om nieuwe speekselklierstamcellen op te kweken, moet zo’n nieuwe behandeling aan allerlei voorwaarden voldoen om het veilig bij de mensen te kunnen toepassen. Het duurt dus nog wel minstens vijf jaar om tot een behandeling te komen die we kunnen testen, maar we gaan samen met ons team op volle kracht vooruit om het mogelijk te maken.’

De onderzoeksgroep van professor Kroese en dr. Pringle is een van de 15 Research Centres of Excellence van ReumaNederland. Meer weten? Bekijk ook onze video over dit onderzoek.

 

Reacties

 • p.a. valk says:

  sjogren dat heb ik maar vooral de ogen zo erg droog en veel ontstekkingen er door.De mond ook wel maar niet zo erg als de ogen.

  • Ik weet niet of het zou helpen, bij Sanquin hebben ze nu serum oogdruppels, voor mensen met extreem droge ogen. Dit staat op de site:”Nieuwe oogdruppels; Sanquin helpt patiënten die last hebben van
   extreem droge ogen door een nieuw bloedproduct te ontwikkelen: oogdruppels gemaakt van serum uit donorbloed. Misschien een nog onbekend hulpmiddel. Het is inmiddels uit ontwikkeld en op de markt verkrijgbaar.

  • Lettie van den Heuvel says:

   Ik heb ook sjogren maak helemaal geen traanvocht aan, zijn al hele jaar bezig met sclera lenzen maar wil nog niet vlotten,ook mijn keel en mond erg droog en mijn huid! Heb ook RA
   Heb ook wel iedere dag pijn over heel mijn lijf,

 • Annie de boer says:

  Bij wisselt het erg de ene keer heb ik meer last van een droge mond dan de andere keer maar vooral s’nachts.
  Droge ogen met tijden.

 • Anneke Schuring says:

  Dat zou geweldig zijn!
  Heb vooral in de morgen moeite met slikken en praten. Heb altijd water bij de hand om me blijvend verstaanbaar te kunnen maken.
  Ontbijten lukt pas later op de morgen en met veel “spoelvloeistof”.
  ‘ s Nachts ook altijd water bij de hand, omdat vaak mijn tong vastzit aan mijn verhemelte.
  In de loop van de dag wordt de extreme droogte wel minder. Maar water of een tic-tacje heb ik altijd binnen handbereik.

 • A faber kwintenberg says:

  Niet honderd procent zeker of ik sjogren .
  Ma erg last van droge oogen .mond soms kan ik niet eens slikken .
  Enz.
  Zou mooi zijn dat ze er wat mee kunnen .
  Mevr faber kwintenberg

 • Volgens mij is het niet alleen de ogen en de mond, bij mij gaat het over meer uitdrogingsverschijnselen. Zeker ook bij de gemeenschap heb ik last van erge verminderen van vaginale vocht afscheiding.

  • Ze willen nu een lipbiop bij mij doen. Maar je had kans dat je lip dan op dat plaatsje gevoelloos blijft.
   Hier ben ik erg bang voor.
   Wat zijn jullie ervaringen hier mee?

   • Ik heb een lipbiop gehad maar geen last van dat het gevoelloos is gebleven. Het is zo’n klein sneetje dat je er echt niet bang voor hoeft te zijn.
    Ik wilde het heel erg graag weten of ik nu sjogren had. Ja dus.

 • Toos Janssen says:

  Toos

  Al 25 jaar last van hele drogen ogen.was niets aan
  te doen zeiden ze.oogdruppels helpen soms.
  Ook een droge mond geen last met slikken.

 • Shm van Hemert-Stoffels says:

  Ik ben gediagnostiseerd met een lipbiopsie in 1992. Nu zijn we beland in 2019 en ik moet zeggen dat ik eigenlijk de laatste paar jaar meer last heb dan voorheen van o.a.droge ogen, krijg druppels van de oogarts en ieder jaar controle ook i.v.m diabetes 2. Te weinig speeksel heb ik op dit moment erg last van, drink ook veel water en eerste wat ik doe als ik opsta is een glas water om mond te spoelen. Vaak wondjes in mijn mond..In de nacht drink ik altijd wel een klein flesje spa leeg. Door dit gedoe heb ik veel last van gebit en implantaten. Hoop erop, dat ik het nog meemaak, zodat de remedie van de stamcellen mij de rest van mijn leven iets aangenamer maken. Tegelijk met het ontdekken van de Sjogren, ook veel last van reumatische aandoeningen. Vriendelijke groet Sarina

  • Cisca van Kesteren says:

   Wat zou dat geweldig zijn. Ik heb progressieve vorm van sjôgrun. Dat is via een lipbiop in 2011 ontdekt. Heb geweldige reumatoloog, die constateerde, in dat zelfde jaar. Dat ik erge vorm van Fibromyalgie heb, erge pijn amper lopen. En daarvoor een rolstoel heb. Omdat, ik door de pijn geen lange afstanden kan lopen. maagdoorbraken. Verscheidene keren al geopereerd. Ze hebben bij mij. Zowel de rechter als de linker speekselklieren gepeld. Daardoor heb ik de syndroom van frey gekregen. Dat wil zeggen. Speeksel komt vrij. Langs mijn wangen. En achter het oor. Krijg daarom Botox in gesproten waar het “lekt”.
   Mijn gebit is zo aan getast. Dat ze een in 3 jaar tijd. Al mijn tanden en kiezen hebben moeten trekken. Omdat ik door de sjögrun, continu candida heb. Dat is mondschimmel. Krijg hier voor nystatine. Kom, door dat ik geen speeksel meer aan maak.
   Heb ook veel last van droge ogen, alsof ík zandkorrels in me ogen heb. Heb wel kunsttanden. Maar werkt maar even. chronische urineweg ontsteking. Maagdoorbraken, ( dat is acute maagpijn) krijg hiervoor amtipyline voor, en als de pijn zo erg is. Spuit ik met fentanyl met neusspray.
   Ik weet ti’s een hele waslijst. Laat de moed niet zakken. Mijn vraag is, of er meer personen zijn. Die een beetje in de zelfde lijn heeft.
   Groetjes en allemaal heel veel sterkte… en laat de moed niet hangen.

 • riet willems says:

  altijd droge mond neem in de nacht minimaal halve liter water omdat mijn tong gewoon vast zit altijd pijn in mijn slokdarm dacht eerst dat het mijn maag was zonder water in mijn auto en mentos ga ik niet weg praten gaat nog goed

 • Edith Stoel says:

  Heb erg veel last van droge mond. Heb daar kunstspeeksel voor maar dat helpt tijdelijk. Ogen ook droog, druppel om de één à twee uur. Ook s’nachts één à 2 keer.
  intussen heb ik ook kronen gekregen op al mijn tanden en kiezen. Heb altijd een goed gebit gehad maar door het speekseltekort was het glazuur helemaal weg.

  Het is even zoeken, maar in de basisverzekering staat dat kronen of implantaten vergoed worden vanuit de basisverzekering als je aantoonbaar Sjoghren hebt.

  Vroeger ook veel speekselklierontstekingen. Nu nooit meer. Wat mij erg helpt is heel veel vitamine C slikken. Slik 3x de dagwaarde.

 • Lida Zevenhek says:

  Heb Sjogren vanaf 2000 heb droge ogen droge mond, o.a. nu ook spijsvertering problemen tarwe intolerantie, langzame maagontleding vergrote lympfe dus geen scherpe kruiden thee zonder tinine ,ook een hoge bloedbezinksel dus altijd ontstekingen ook geen gebruik van alcohol want dat droogt allemaal uit, maar ik probeer alles om minder last te hebben en dat lukt me aardig ,als ik iets neem en ik heb het door dat het me uitdroogt dan neem ik het niet meer want, ik heb mijzelf ermee, en ik wordt nu 72 jaar en ik probeer uit te zoeken ,wat voor mij het beste is. groetjes Lida

 • Ik heb 30 jaar reuma en Sjogren. In de begin jaren was er niets voor de droge ogen en mond wat een beetje fatsoenlijk hielp. Ik zat 4x per week in het ziekenhuis bij de oogarts. Het was de ogen vol smeren met zalf, afplakken en je kon weer gaan. Niets hielp. Ik Ben nu onder behandeling in het West Fries Gasthuis bij dr. Klaassen en het gaat nu heel wat beter met me. Ik hoef nu nog maar 1 X in de 4 maanden naar haar toe. Een totaal andere aanpak en dat werkt voor mij. Uiteraard heb Ik wel ogen die erg gevoelig zijn. Ik draag een kappenbril en dat werkt voor mij heel erg goed. Ik ben heel blij met de hulp die Ik van deze arts krijg.

 • C.A.de Goede — vermeer says:

  En waar kan ik terecht voor scleredomie …behalve bij mijn eigen arts
  ik hoor en lees alleen maar….hier is niets aan te doen
  Graag een reactie. Ineke de Goede

 • Ik heb Fybromyalgie, MG, end. en waarschijnlijk Sjögren heb vooral nachts extreem droge mond en ogen , als ik naar t toilet moet nachts krijg ik mijn ogen haast niet open en word er regelmatig wakker van, heb nu n gel voor de ogen nachts en overdag druppels helpt wel iets om te verlichten, voor de droge mond neem ik ook n gel maar dat werkt maar even net als water.

 • Ik heb ook al een paar jaar last van droge mond elke keer dat de tandarts het zegt en als ik net water heb gedronken wordt het gelijk al weer droog .dus ik loop zon beetje de hele dag met suikervrije kauwgum in de mond omdat verder gewoon niks helpt anders blijft mijn tong gewoon plakken.verder is er niet gezegd wat het was.

 • vera bondy says:

  Droge mond, droge ogen (3 soorten druppels/gels) én droge neus… Veel stamcellen dus nodig en liefst gauw want ik ben al 76 jaar…

  • Ria van Rossun says:

   Ben 82 je en al 30 jaar reuma en sjogren. Droge ogen en vreselijk droge mond. Hoor niemand over droge neus en holtes. Heb hier vreselijk last van. Over 5 jaar evtl nieuw middel is erg lang. Hoop maar dat het beter gaat.

 • Kom uit bed meteen m’n zonnebril oppas weer af als ik ga slapen m’n ogen kunnen niet tegen het felle licht heb ook last van droge mond gebruik G. U. ‘M HYDRAL TANDPASTA nu minder een droge mond te koop bij de apotheek

 • Takens-Brongers Antje says:

  Wat zou dat mooi zijn dat het droogte van mijn mond ineens weer vochtig,s nachts op het meest last dan drink 1/2 liter water ongeveer,overdag nuttig je veel vocht, en s morgens brood eet (doe ik bijna nooit)dan is net of ik stik dan neem ik bij iedere hap ook een slok thee.Mijn man en meerdere zeggen altijd praat eens wat duideijker en ook als ik bij de schoonheidsspecialist in de stoel lig, dan zeg ik al voor die tijd ik lig nu op mijn rug en dan kan ik tussen tijd heel slecht verstaan baar zijn door de droogte,Ik ga duimen dat het jullie lukt zou graag proef zijn, ik ben 67jr en dan maak ik het mischien niet meer mee.

 • A.takens Brongers says:

  Ik heb mee gedaan met die onderzoek en daar is ook uitgebleken dat ik Syndroon van Sjogren heb en met een jaar weer komen in UMCG.
  ik hoop dat ik het mee mag maken voor deze nieuw behandeling dat ng wel 5 jr kan duren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *