Een implanteerbaar gewricht van lichaamseigen materiaal dat de ernstige pijn en beperkingen van mensen met duimartrose definitief verhelpt. Het Reumafonds zet onderzoekers in het grote internationale onderzoeksverband RegMed XB aan het werk om dat te bereiken. Het 3D-geprinte gewricht moet het lichaam helpen om zelf nieuw kraakbeen te maken, zodat artrose echt wordt verholpen.

RegMed XB staat voor Regenerative Medicine Crossing Borders en wordt vandaag gelanceerd. Regeneratieve geneeskunde is een belangrijke ontwikkeling in de geneeskunde. ‘Het gaat om nieuwe behandelingen die ervoor zorgen dat het lichaam bepaalde schade zélf repareert’, vertelt Ingrid Lether. Lether is manager Onderzoek en Innovatie bij het Reumafonds. ‘Bij artrose weten we dat beschadigd kraakbeen niet vanzelf geneest. Door een slim gewricht te maken uit lichaamseigen materiaal dat ‘leeft’ en zich ontwikkelt, kan dat wel.’

Natuurlijk gewricht mogelijk door samenwerking

Het Reumafonds financiert al langer onderzoek naar manieren om het lichaam kraakbeenschade te helpen repareren. ‘Toch is een natuurlijk gewricht iets wat we tot voor kort niet voor mogelijk hielden’, vervolgt Ingrid Lether. ‘Met RegMed XB denken we dit te kunnen bereiken, omdat dit samenwerkingsverband de kennis van veel verschillende partijen bij elkaar brengt: gezondheidsfondsen, overheden, universiteiten en bedrijven, in Nederland en over de grens. Samen werken we aan het vinden van oplossingen voor aandoeningen waar veel patiënten mee kampen. Dat is nodig, want bijna 1,3 miljoen mensen in Nederland hebben artrose en er zijn nog (te) weinig behandelmogelijkheden.’

Straks van de duim naar de knie

Als het implanteerbare gewricht bij duimartrose goed werkt, is het de bedoeling om op termijn een sprong te maken naar de grotere gewrichten zoals de knie. ‘Kunstgewrichten van metaal en plastic leveren toch vaak problemen op. Ze kunnen infecteren of los gaan zitten en ze hebben een relatief beperkte levensduur. In feite betekent een prothese dat je een verder intact gewricht amputeert, alleen omdat het kraakbeen slechter wordt. Met dit grote project wordt dat kraakbeen gerepareerd en blijft de rest van het gewricht gespaard’, besluit Ingrid Lether.

Over RegMed XB

Op donderdag 30 maart wordt in het LUMC Leiden het startschot gegeven voor RegMed XB. RegMed XB is een uniek samenwerkingsverband voor oplossingen voor chronische ziekten die miljoenen mensen treffen: diabetes, nierziekten en artrose. De onderzoeksprojecten in RegMed XB richten zich op genezen en niet op het bestrijden van symptomen. Naast het Reumafonds nemen ook het Diabetesfonds, Diabetes Onderzoek Nederland en de Nierstichting deel. Het startbudget van 25 miljoen euro moet de komende 10 jaar groeien naar 250 miljoen euro.