Landelijk gezien lijken de wachttijden een week boven de Treeknorm van 4 weken te liggen. Maar ReumaNederland verwacht dat deze wachttijden kunnen gaan oplopen in de nabije toekomst. ReumaNederland houdt dit scherp in de gaten en spreekt hier regelmatig over met de Nederlandse Zorgautoriteit en de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie.

In enkele regio’s (Friesland en rondom Tilburg) lopen de wachttijden wel te ver op, soms tot 29 weken terwijl de norm 4 weken is. Het gaat hierbij om complexe problematiek die niet eenvoudig is op te lossen, snel kan veranderen en per patiënt anders uitpakt.

ReumaNederland vindt het heel belangrijk dat mensen voor een eerste consult snel terecht kunnen bij een reumatoloog in de regio aangezien juist vroegtijdige diagnose bij  sommige vormen van reumatische aandoeningen schade aan bijvoorbeeld gewrichten kan voorkomen. Bovendien kan het voor mensen veel onzekerheid geven als zij lang op een diagnose moeten wachten.

Neem bij een onacceptabele wachttijd contact op met je zorgverzekeraar om te kijken of je ergens bij jou in de regio eerder geholpen kunt worden. Alle zorgverzekeraars bieden wachttijdbemiddeling aan. Dit is sinds 1 januari 2018 zelfs verplicht!

Ook wij horen het graag als je tegen extreem lange wachttijden aanloopt. Mail dan naar info@reumanederland.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *