Onderzoeker Jeroen Brasz van de Universiteit Twente kan niet wachten om aan de slag te gaan met het ontwerpen van een reumavriendelijke pilstrip. Maar de eerste stap is kijken wat mensen met reuma nu allemaal doen om hun medicijn uit een doordrukstrip te krijgen. Dat gebeurt met video’s die mensen met reuma zelf maken.

ReumaNederland heeft het project voor de reumavriendelijke pilstrip opgezet samen met Universiteit Twente. Student-onderzoeker industrieel productontwerp Jeroen Brasz doet zijn onderzoek onder leiding van professor Roland ten Klooster, hoogleraar verpakkingsmanagement.

Veel moeite met doordrukstrip
Uit onderzoek door ReumaNederland onder mensen met reuma blijkt dat maar liefst 71 procent van de mensen met reuma moeite heeft met het uit de doordrukstrip krijgen van de noodzakelijke pillen. Jeroen Brasz: ‘Mensen met reuma hebben vaak niet voldoende kracht in de handen of de vingers om de pil uit de strip te drukken. Met ons onderzoek willen we nieuwe ontwerpen maken van doordrukstrips. Doordrukstrips die wél reumavriendelijk zijn.’

Regels nodig
Om goede ontwerpen te maken, zijn regels nodig. ‘Die noemen we ontwerpregels. Zo’n regel kan zijn dat om een pil uit de strip drukken er niet meer dan een bepaalde hoeveelheid kracht nodig moet zijn. Als er meer kracht nodig is, dan is de verpakking dus niet patiëntvriendelijk. Of stel, je denkt aan een lipje aan de onderkant van een strip om de pil eruit te halen. Wij willen weten hoe groot dat moet zijn om het gebruiksvriendelijk te maken.’

Beginnen met video’s
Jeroen Brasz begint zijn onderzoekstraject met het bekijken van de video’s die mensen met reuma opsturen. ‘Op die video’s laten mensen zien hoe ze de pillen uit de strip halen. Dat is heel belangrijke informatie voor ons onderzoek. We zien ook dat mensen hulpmiddelen gebruiken om de pil uit de verpakking te krijgen. Mensen zijn in de weer met scharen en zelfs met messen. Dat moet anders en daarom doe ik dit onderzoek.’

Eerste ontwerpen volgend jaar
Begin volgend jaar hoopt Jeroen de eerste ontwerpen voor een nieuwe pilstrip te hebben. ‘Die gaan we in de praktijk testen. Dat is een volgende fase. Daarna hebben we een beste ontwerp, een prototype, dat we verder willen ontwikkelen. Het duurt nog wel even voordat de nieuwe pilstrip er is. Maar we hebben een duidelijk plan en ik roep graag mensen op mee te helpen aan dit onderzoek.’

Deel uw video: hoe haalt u een pil uit een pilstrip?

Reacties

 • Mevr. J.F. Heijboer says:

  Ik heb vrij ernstige artrose in mijn handen; gebruik dagelijks zo’n 15 pillen waarvan er 8 in strips. Eruit drukken gaat echt niet. Ik zorg altijd dat de nagel van mijn rechter wijsvinder iets langer is; daarmee “snijd” ik dan aan de folie kant een halfrond sneetje in de verpakking waardoor die er gemakkelijker van de plastic kant erdoor gedrukt kan worden. Geen mes of iets scherps nodig en je hebt je “gereedschap” altijd bij de hand. Wel zo veilig.

 • Joke Ruijgrok Lavoo says:

  Heb ook moeite om de pillen uit de strips te halen. Het gaat met veel moeite. Soms lukt het niet en vraag het dan aan mijn man. Ben liever onafhankelijk!

 • Mijn man of kinderen doen dit en dan heb ik bakjes die eigenlijk voor 1 dag zijn en 7 bakjes in totaal, maar waarvan ik 1 vakje per dag gebruik ipv per dagdeel en zo heb ik dan 28 vakjes en tegen de tijd dat ze bijna op zijn vullen zij het weer. En de paracetamol pot met kindersluiting probeer ik met een doek om wat meer grip te hebben, maar vaak moet ik dit ook aan men/kinderen vragen, dus nu een bakje met klepje gevonden wat ik wel makkelijk open krijg en daar doen ze dan een aantal paracetamols in voor me.

  • Antoon VALCKX HOEX says:

   Het in gebruik raken vddoordrukstrips is eerstens ook voor mij een dagelijkse ergernis. Niet alleen omdat ik ze er bijna niet uitkrijg, maar ook uit milieuoverwegingen. Het aluminium en plastic is niet te recyclen. Doe die pillen gewoon in een kartonnen doosje. Dat kan iedereen openen, vergt geen duur en onherbruikbaar verpakkingsmateriaal. En is dus ook nog veel goedkoper. Ook verpakkingen in potjes met “kindersluiting” moeten terug naar de vergetelheid. Beide verpakkingen deugen voor geen meter voor mensen in de rheumasector.
   Weg ermee en ook niet een ” verbetering” van iets wat sowieso niet deugdelijk is. Al geef je een aap…etc.

 • Beste lezers, ik gebruik op advies van een ergotherapeut een blisterpen. Een hulpmiddel in penvorm, waaruit een kort scherp puntje komt waarmee je een blisterverpakking van medicijnen kunt insnijden en vervolgens de tablet er gemakkelijk uit kunt laten vallen.

 • Om pillen uit een strip te drukken zet ik een stokje(potlood of pen kan ook) rechtop in een stuk oase of piepschuim. Met 2 handen pak ik dan de pillenstrip en druk ze eruit doorde pil in de strip met de plastic kant op het stokje te leggen en naar beneden te drukken. Zo gepiept.

 • Ook ik gebruik de hierboven genoemde methode en meestal lukt het dan wel, anders gebruik ik een schaartje om de folie aan de achterkant te openen. Waar ik echter veel meer moeite mee heb zijn de potjes met “kindersluiting” zoals Losec, een maagbeschermer. Zelfs mijn man die geen reuma heeft krijgt deze potjes heel moeilijk open.

  • Ik gebruik ook Losec, ze werden eerst met een doordrukstrip geleverd, die waren voor mij met o.a. artrose in de handen en carpaal tunnelsyndroom alleen te openen met een schaar. Mijn man maakt nu de potjes met 30 stuks open. Al een hele verbetering. Wat “kindersluitingen” betreft, producten met die sluiting zijn een crime, geregeld met schaar en mes in de weer . Eten uit blik komt hier niet meer in, paar keer moeten laten hechten als ik weer in gevecht was geweest met een blik . 🙂

 • Peter Venema says:

  Ik weet niet of dit al eens ter sprake is gekomen, maar is het niet mogelijk om je medicijnen in een baxterrol te laten bezorgen?
  Mijn moeder kreeg zo haar medicatie en kon daarmee haar medicijnen zelf innemen (90 jr oud en nagenoeg blind)

 • A.Dalhuisen says:

  Inderdaad een probleem Ik heb dan geen reuma maar een spier aandoening waardoor ik de vingers niet meer kan buigen I.B.M.en daardoor ook de strip los moet peuteren. Heel vervelend!

 • voordat ik überhaupt aan de doordrukstrip toe kom moet er eerst een heel irritant klein plakbandje los gepeuterd worden van de verpakking.
  dat vind ik al erg lastig zit met een schaar of mesje te peuteren om het doosje te kunnen openen.
  sowieso begrijp ik dat plakbandje niet, zat er eerder nooit op en onnodig plastic gebruiken.
  Vervolgens nog peuteren om de pil uit de strip te drukken met en schaar of mesje.
  Ontzettend vervelend en onnozel allemaal!

 • Riet van Silfhout says:

  Ook potjes, zoals calci-chew, waar zo’n treklipje onder het dekseltje zit, dat kan ik er zo moeilijk uittrekken. En dan flesjes met oogdruppels, die kan ik echt niet losdraaien voor het eerste gebruik, moet altijd wachten tot er iemand van de zorg komt.

 • M.J. van der Meulen says:

  Ik heb het meer dan veertig jaar gedaan zoals de dame in het blauwe vest op de foto hieronder. En dat ging ontzaglijk vaak echt voor geen meter.
  Pas eergisteren heb ik ontdekt en geleerd dat het andersom moet en dan inderdaad een fluitje van een cent is.
  Dus de platte duim niet dwars op capsule, maar platte duim in de lengte van de capsule en dan vliegt hij er zo uit.
  Kennelijk weten veel mensen dus gewoon niet hoe het de bedoeling is (ik was verpleegkundige vroeger).

 • Ikzelf draai de strip met pillen om zodat de folie aan de bovenkant zit. Met mijn duimnagel druk ik de folie kapot en tevens lepel ik dan met mijn duimnagel de pil eruit. Even een handigheidje maar is tot nu toe te doen. Moet dus wel een langere nagel hebben.

 • Ik gebruik voor de pillen strip de Blister Backpen. Gekocht voor 8.00 bij gezondheids winkel maar niet meer te koop. Rond €12.00 op internet te koop. De stalen pen SNIJDT pillen los en ik druk ze er mee uit.
  Helaas was mijn pen houder al snel stuk. De stift zit nu in bolpoint houder. Verder gebruik ik een noten kraker tang om allerlei potjes open te maken.

 • Waarom die doordrukstrips? Enorm slecht voor het milieu. Vroeger kreeg iedereen zijn pillen los in een potje of doosje van de apotheek, die haalden de pillen op hun beurt uit een grote pot. Verder zijn verschillende medicijnen ook voorverpakt wel degelijk in potjes verkrijgbaar (staat op de bijsluiter) maar wil de apotheek ze niet apart bestellen. Dat geldt voor mijn pijnstillers. Een tijdlang lukte het mij om ze in potjes van 100 stuks te krijgen, maar vaak krijg ik toch weer de blisters geleverd ondanks mijn verzoek om de potjes.

 • Ik ben alleenstaand. Ook steeds meer moeite met de doordrukstrips. Kerf ze nu ook eerst in met een mesje. De capsules zijn voor mij eigenlijk nog redelijk makkelijk na inkeping door te drukken. De verpakking met harde lange tabletten zijn veel moeilijker en ook pijnlijker.
  De suggestie van de baxter rol meerdere keren voorbij zien komen.
  Ik wil dat niet. Ik weet nu van al mijn medicatie wat wat is, ook diegene met het zelfde uiterlijk. Meerdere soorten witte capsules maar ander medicijn. Met de Baxterrol raak je je eigen regie kwijt. Door nooit meer zelf de medicatie door je eigen handen te laten gaan, weet je op den duur niet meer welke wat is.
  Ik wil dat niet. Ben relatief jong en prima in staat omdat zelf allemaal te kunnen en weten. Wil graag zo lang mogelijk zelfstandig blijven. We leveren al zo veel in.
  En inderdaad ook nog bijkomstig al dat afval, wat niet nodig hoeft te zijn volgens mij.

 • Om mijn grip te vergroten bij kleine gladde draaidoppen, gebruik een stukje antislip. Ook handig bij gladde kranen etc. Ik heb altijd een klein lapje in mijn handtas. Kost bijna niets en superlicht.

 • Ik heb juist de grootst mogelijke moeite met kindveilige sluitingen die kosten mij m’n handen om open te krijgen en verpakkingen die hersluitbaar zijn om die open te krijgen is een kriem of medicijnen in folie tegen licht of zoals van de vitamine D ampullen waarvan de bovenkant omvouwbaar zou moeten zijn, niet met mijn handen dan krijg je de vloeistof er ook amper uit door de vacuum, dus pak ik daar voor de schaar maar, knip de bovenkant eraf en knip de onderkant in zodat de vacuum eraf is en de vloeistof eruitkomt zonder je vingers te belasten met hard knijpen.

 • Ingrid van Voorthuizen says:

  Waarom je alleen richten op mensen met reuma. Waarom niet meteen op zoek gaan naar een voor iedereen handige strip met tabletten? Dat scheelt ws veel kosten.
  En ga dan pas op zoek naar eventuele onhandigheden die voor bepaalde groepen of mensen over blijven.
  En trek vooral de mensen zelf én hun eigen reeds bedachte oplossingen erbij.
  Hou in gedachten less is more. Hoe ingewikkelder de oplossing, hoe groter de kans op verkeerd gebruik en daarmee de kans op ongelukken en het risico dat het apparaat stuk gaat

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *