Maar liefst drie Utrechtse onderzoeksgroepen (UMC Utrecht en Universiteit Utrecht) werken aan hoopvolle doorbraken in de behandeling van artrose, de meest voorkomende reumatische aandoening. De onderzoeken moeten leiden tot lichaamseigen protheses, meer kennis over artrose en goede testfaciliteiten om de onderzoeken van lab naar de patiënt te brengen. Om hun strijd tegen artrose mogelijk te maken stelt ReumaNederland 1,8 miljoen euro beschikbaar voor deze onderzoeksgroepen die tevens door ReumaNederland de titel Research Centre of Excellence krijgen toegekend.

Met de Research Centres of Excellence die voorop lopen in het onderzoek naar artrose wil ReumaNederland een doorbraak forceren in de behandeling van mensen met artrose. Artrose treft bijna 1,4 miljoen mensen in Nederland. Behandelingen zijn nu nog beperkt tot leefstijladviezen, pijnbestrijding en oefentherapie en in het uiterste geval een prothese. De komende periode worden in totaal zeven universitaire onderzoeksgroepen in Nederland benoemd tot Research Centres of Excellence voor artrose. Voor de Research Centres artrose stelt ReumaNederland in totaal 3,8 miljoen euro beschikbaar.

Doorbraken nodig die het leven met artrose verbeteren

Lodewijk Ridderbos, algemeen directeur ReumaNederland: “Veel mensen met artrose worden dagelijks beperkt door hun aandoening. De onderzoeksgroepen in Utrecht focussen zich alle drie op een andere oplossing voor artrose, maar hebben een ding gemeen. Als de onderzoeken slagen kunnen ze veel betekenen voor mensen met artrose die dagelijks worden beperkt door de pijn en door gewrichten die moeilijk bewegen. Wij willen met onze opdracht aan deze Research Centres of Excellence ervoor zorgen dat er voor de grote groep Nederlanders met artrose behandelingen komen die hun klachten en beperkingen écht aanpakken.”

Prof. dr. Floris Lafeber, hoofdonderzoeker van het Research Centre of Excellence Vormen van knieartrose: ”Het unieke herstel van gewrichtsweefsels als gevolg van de kniedistractie behandeling kan ons leren over de verschillende verschijningsvormen (typen) van artrose, zodat gerichte behandeling van artrose mogelijk gaat worden. De komende vijf jaar willen we hier grote stappen in zetten.”

Prof. dr. René van Weeren, hoofdonderzoeker van het Research Centre of Excellence Artroseonderzoek van lab naar patiënt: “Ook bij dieren, met name bij paard en hond, is artrose een enorm probleem. Wij zetten onze diepgaande kennis daarvan en onze patiëntenpopulaties in om oplossingen te vinden en te testen die de kwaliteit van leven van zowel mens als dier met artrose op beslissende wijze kunnen verbeteren.”

Prof. dr. ir. Jos Malda, hoofdonderzoeker van het Research Centre of Excellence Regeneratie van kraakbeen en bot: “In ons lab werken we aan weefsels die gefabriceerd worden met patiënt-eigen cellen. In de toekomst kunnen die getransplanteerd worden om bot of kraakbeen bij patiënten te herstellen. Dat een lichaamseigen prothese mogelijk wordt, zou een uitkomst zijn voor veel patiënten die nu nog kunstprotheses krijgen.”

Uitreiking plaquette titel Research Centre of Excellence, UMC, Utrecht.v.l.n.r. prof. dr. Castelein (UMCU), prof. dr. ir. Malda (UMCU), prof. dr. ir. Weinans (UMCU), prof. dr. W. Dhert (decaan Faculteit Diergeneeskunde Universiteit Utrecht), prof.dr. van Weeren (Universiteit Utrecht), Lodewijk Ridderbos (algemeen directeur ReumaNederland, prof. dr. Tryfonidou (Universiteit Utrecht), prof. dr. Lafeber (UMCU).

Over artrose

Artrose is een aandoening van het kraakbeen en bot van in de gewrichten. Bij artrose wordt het kraakbeen in de gewrichten dunner en brokkelig. Soms verdwijnt het helemaal, waardoor het onderliggende bot beschadigd kan raken of kan gaan vervormen. Het verlies van kraakbeen, het over elkaar heen schuren van bot en de ontstane botuitsteeksels zorgen voor pijn en stijfheid in de gewrichten. In Nederland hebben bijna 1,4 miljoen mensen artrose in één of meerdere gewrichten. Artrose is daarmee de meest voorkomende vorm van reuma.

Lees hier meer over de doorbraken waar de Research Centres of Excellence voor artrose aan werken

Reacties

 • H.Hilgersum says:

  Hopelijk lukt het ze echt! Ik ben hoopvol!
  Je ziet het niet, maar van binnen zit ik vol met blauwe plekken. En schaafwonden..(zo voelt het) wat een pijn .

 • Mev Poppelaars Siemons says:

  Ben al een paar keer geopereerd in mijn rug tussen wervelschijven zijn opgevuld er zin een ijzervreemde in 3-4-5 wervel links is een plaatje geplaatst daar hielden de schroeven nemer Heb ook paar keer een neurostimilator gehad Maar heb nog steeds pijn gebruik pijn pleisters En heb ook verschillende injectie gehad Door pijn bestrijding maar deze helpen niet Ook een gips kost gehad En draag af en toe nog korset

 • Gabriëlle Nugteren says:

  Heb al aan het check onderzoek meegewerkt,en ben weer beschikbaar voor eventueele onderzoeken in de hoop dat er eens een oplossing komt.
  Heb op meerdere plaatsen arthrose

 • Mevr.Atlantica Herrmann says:

  Hoe en bij wie kun je je aanmelden om mee te doen met t onderzoek?
  Ik heb arthose in handen voeten rug nek en kanaal stenose.De linkerknie is vervangen door een hele( te grote) prothese. De rechterknie door een halve.Deze zal op termijn vervangen moeten worden voor een hele, aangezien hier de arthose aan t verergeren is.

 • Elly Jansen says:

  Ik loop al meer dan een jaar met pijn in mijn voed en nu met mijn vinger en heb al jaren last van mijn rug nu ben ik deze ween voor nieuwe zolen in mijn schoenen om dat mijn voet en voor in mijn benen veel pijn heb en zij ik denk dat het artrose is dus ben gaan zoeken nu kom ik hier te recht .Ben ook bij huis arts geweest hij schrijft paracetamol 3x daags en Aleve 550 per dag maar de pijn gaat niet weg maar het is vol te houden .Zouden ze dat met bloed prikken onderzoek kunnen vinden of wat moet ik doen ?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *