De meeste mensen met een auto-immuunziekte zoals ontstekingsreuma die afweerremmers nemen, hebben genoeg aan 2 coronaprikken. Zij maken bijna net zo veel beschermende antistoffen als andere mensen die volledig gevaccineerd zijn. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een landelijk onderzoek dat wordt geleid door Amsterdam UMC en Sanquin.

Hebben mensen met een auto-immuunziekte die afweeronderdrukkende medicijnen slikken genoeg aan 2 prikken tegen corona? Sinds begin dit jaar loopt het Nederlandse onderzoek dat antwoord op deze vraag probeert te vinden. Er was namelijk onzekerheid of de coronavaccins hen wel genoeg beschermen en voor hoe lang.

Eerste resultaten bekend
Op dit moment doen ruim 3000 deelnemers mee aan de zogeheten T2B-COVID studie. Gezien de onzekerheid bij veel patiënten over de vaccinatie tegen COVID, is besloten om de belangrijkste voorlopige resultaten openbaar te maken. Op basis van de eerste 1500 deelnemers concluderen de onderzoekers dat het overgrote deel van mensen met een auto-immuunziekte na de tweede prik beschermende antistoffen heeft aangemaakt. Er is nauwelijks verschil met mensen die geen auto-immuunziekte hebben. Deze mensen zijn ook in deze studie zijn opgenomen.

Niet bij alle middelen goed beschermd
Bij 3 afweeronderdrukkende middelen is gebleken dat patiënten die hiermee behandeld worden, minder goed antistoffen kunnen aanmaken. Dat zijn rituximab, ocrelizumab en fingolimod. Onderzoeker dr. Filip Eftimov (Amsterdam UMC) zegt hierover: ‘Patiënten die geen of minder antistoffen aanmaken na vaccinatie kunnen overigens nog steeds – in meer of mindere mate – beschermd zijn. Ook bij afwezigheid van antistoffen kan een ander type afweer bescherming bieden tegen COVID, maar daar weten we nu nog te weinig van.’

Nooit volledige bescherming
De onderzoekers benadrukken dat de antistoffen die ontstaan door vaccinatie nooit volledige bescherming bieden tegen besmetting met het virus. Maar er is wel veel bewijs dat vaccinatie zeer goed beschermt tegen ernstige ziekte en opname op de intensive care. Hoe lang de bescherming tegen COVID aanhoudt, wordt nog onderzocht.

Voorlopige resultaten
Voor de meeste gebruikers van afweeronderdrukkende medicijnen biedt het onderzoek meer zekerheid over het nut van de coronavaccinatie. Maar het zijn wel voorlopige resultaten. Mogelijk wordt straks bij meer geneesmiddelen vastgesteld dat vaccinatie minder goed werkt. Nog niet alle afweeronderdrukkende middelen onderzocht. In de loop van oktober verwachten de onderzoekers de uitslagen van alle deelnemers met de verschillende medicijnen die zij nemen.

Onderzoek gaat door
De T2B-COVID-studie loopt ondertussen verder, waarbij de onderzoekers vragen hopen te beantwoorden waarvan de antwoorden nu nog ontbreken. Zoals bijvoorbeeld de vraag of een derde prik een extra beschermend effect heeft.

Veelgestelde vragen over coronavaccinaties
Heeft u vragen over de coronavaccinaties? ReumaNederland heeft antwoorden op de meest gestelde vragen. De informatie is tot stand gekomen in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie.

Bron nieuwsbericht: Amsterdam UMC

Reacties

 • Mevr.L.Friedheim de Leeuw says:

  Ben een vrouw van 72 en slik
  1x per week Methotrexaat 6 tabletten van 2,5 mg/ foliumzuur en dagelijks Plaquenil 200 1tablet.
  Ben nog steeds heel voorzichtig met contacten/ kleinkinderen in de leeftijd van 6- 13.Is dat echt nodig?

  • Lieve mevrouw,Ik zou helemaal de prik niet meer nemen. De spuit bevat het spike eiwit. Dit hebben mensen met reuma al teveel in het bloed, dus de klachten zullen alleen maar verergeren door de spuit.

   • Y. Kolster says:

    Bedankt voor uw reactie.
    Ik heb geen vaccinatie maar slik wel 10 tabletten mtx en plaquenil.
    Plaquenil schijnt ook tegen covid te werken.
    Nu weet ik dat ik nog voorzichtiger moet zijn met de vaccinatie door die spike eiwit.

    • Beste mevrouw,
     Laat u niet bang maken door de mevrouw hierboven.
     U kunt het beste zelf ook even opzoeken wat het spike eiwit doet. Als u een vaccin zoals het: Oxford/Astrazeneca krijgt, dan is dit het teken dat uw lichaam de spike eiwitten gaat nabouwen. De eiwitten worden vervolgens aan het immuunsysteem gepresenteerd, waarop het immuunsysteem antistoffen aan gaat maken tegen de eiwitten.
     Wanneer je later daadwerkelijk wordt bloot gesteld aan Covid kunnen die antistoffen direct in actie komen en het virus neutraliseren voor het schade kan aanrichten. Zo beschermen vaccins tegen corona.

   • Mijn vaccinatie heeft mij tot op heden geen klachten gegeven.
    Ik blijk veel antistoffen te hebben na 2 doses Pfitzer en eerder minder dan meer klachten van mijn gewrichten. Ik ben zelfs gemiddeld met MTX.

   • Heb de vaccinatie 2 x gehad,maar totaal geen opvlamming gehad van mijn psoriasis.
    En na een half jaar ben ik nog steeds 100 % vrij van psoriasis….

 • U schrijft niet of u al volledig gevaccineerd bent. Dat maakt namelijk wel het verschil. Ik heb geen antistoffen gemaakt op Astra Zenica, maar wel op Pfizer die ik later kreeg. Ik ben toen een week voor en een week na de vaccinatie gestopt met MTX spuiten, maar slikte nog wel Prednisolon. Daarna maakte ik heel veel antistoffen aan.

  • Hi Marijke, mag ik jou vragen waar jij je hoeveelheid antistoffen hebt laten bepalen? Zowel bij de huisarts als bij mijn reumatoloog krijg ik 0 op rekest. Echter ik gebruik behoorlijk wat medicijnen en ik heb geen milt meer. Dus ben heel benieuwd of mijn lichaam antistoffen heeft aangemaakt.
   groetjes Marijke 😉

   • Hoi Marijke, ik heb een zelftest van HomedIQ gedaan om de Covid antistoffen te bepalen. Het is een betrouwbare test, op dezelfde wijze gedaan en uitgevoerd als beschreven jn het onderzoek hierboven. Je neemt zelf wat bloed af via een vingerprik en stuurt dat op. Je kunt dit doen vanaf 2 weken ná de 2e vaccinatie of ná het doormaken van Covid. Ik spuit biologicals (Certolizumab) en bleek een zeer hoge antistoffentiter te hebben. Nu, 3 maanden later, controleer ik het opnieuw om te zien of de bescherming wel of niet gedaald is.
    Meten = weten 😉
    Groet, Ted

 • Herman van winkoop says:

  Na 2 spuiten van Pfizer vaccinatie, heel veel last van mijn reuma artritis gekregen, duurt nu al 4 maanden
  benieuwd of hier meer mensen last van hebben.

  • Ellen Broersen says:

   Beste Herman, mij is het net zo vergaan. Heb nu een injectie met kenzcort gekregen en de reumaklachten zijn als ’s eeuw voor de zon verdwenen. Sterkte, Ellen

   • Herman neem geen 3e prik. De prik maakt nog meer van het Spike eiwit aan en daardoor worden de klachten alleen maar erger…sterkte ermee

   • Dag Herman, ook ik heb na de 2e vaccinatie Pfizer bijzonder veel last van mijn ontstekings reuma (RA) gekregen. Waar ik al jaren vrijwel geen klachten meer had heb ik nu sinds ruim 4 maanden continue ontstekingen. Geen 3e prik voor mij.

  • Annemieke Paalman Huiskes says:

   14 dagen na mijn 2e vaccinatie kreeg ik ineens heel veel last en pijn van mijn gewrichten. dat ging na twee weken weer over. Ik denk dat de oorzaak toch lag aan de vaccinatie. Bij de eerste spuit geen problemen. Het kan natuurlijk toeval zijn geweest,

   • Ik herken deze klachten,na mijn tweede vaccinatie speelde mijn reuma heel erg op. Pijnlijke gewrichten en heel moe.DIt duurde ongeveer twee maanden.

  • Ik weet wel zeker van wel, al vele verhalen gehoord en hoezo iets aan je laten spuiten van in de testfase zit. Dit is geen vaccinatie die is gen therapie en nou niet bepaald onschuldig. Ik heb zelf Bechterew maar geen haar op mijn hoofd die deze spuiten gaat nemen. Heel veel sterkte ❤️

  • Herman neem geen 3e prik. De prik maakt nog meer van het Spike eiwit aan en daardoor worden de klachten alleen maar erger…sterkte ermee

  • Beste Herman,

   Na 2 vaccinaties veel klachten van reuma. Mijn infuus was niet meer toereikend. Werkte niet meer. Helaas moeten stoppen en nu nieuw traject in om passende medicatie te vinden. Inmiddels 2 mnd verder en medicatie werkt slecht. Zelfs de prednison (die nu tijdelijk is voorgrschreven)slaat niet goed aan.

  • Hannie Willems says:

   Ik heb een prik gehad en na twee uren niet lopen, oververmoeid, spierpijn dit was 5 April en begin nu wat bij te komen. Onverwachts komen de aanvallen van vermoeidheid, kan dan alleen naar bed en dit was veelvuldig al om 13.00u.
   GGD en arsten gesproken, het wordt niet ontkent, maar ze weten het gewoon niet!
   Nu met de code ben ik buitengesloten van vele gezellige dingen. De wereld blijft klein, ik erg voorzichtig!

  • Beste Herman,
   Al na de 1e vaccinatie reageerde mijn lichaam met zoveel ontstekingen, dat ik 2 dagen in bed heb gelegen. Kon niet meer lopen, zitten of staan.
   Op advies van huisarts voor de 2e vaccinatie dagelijks meloxicam te slikken. Wederom erg ziek geweest, koorts en spierpijn.
   Nu 4 maanden verder alleen maar ellende met mijn reumatoïde artritis. Ik ga niet voor de booster, mijn hele immuunsysteem is in de war.

  • Hoi Herman,
   Ik ben 30 jaar en heb de ziekte van Bechterew. Tot nu toe alleen wat meer pijn wanneer ik de medicijnen te laat inneem. Maar na de vaccinatie in augustus de klachten bijna ondraaglijk geworden. Voor mij overduidelijk dat de booster uitgesteld wordt tot het niet meer kan.

 • Ellen Broersen says:

  Beste Herman, mij is het net zo vergaan. Heb nu een injectie met kenacort gekregen en de reumaklachten zijn als sneeuw voor de zon verdwenen. Sterkte, Ellen

 • Nell Broersma says:

  Op verzoek van mijn reumatoloog heb ik meegedaan een het onderzoek naar de werking van de vaccins bij reuma patiënten. Ik ben gevaccineerd met Pfizer (2x) en gebruik prednisilon en MTX. Uit dit onderzoek bleek dat ik geen antistoffen heb aangemaakt. Het is fijn om te lezen dat de vaccins goed werken bij reumapatiënten en dat een derde vaccinatie niet nodig is. Maar krijgen patiënten bij wie is aangetoond dat ze geen antistoffen aanmaken wel de kans om een derde vaccinatie te krijgen? En is die dan zinvol als je bij de eerste 2 geen antistoffen hebt aangemaakt?

 • Prachtig stuk over de eerste resultaten. Jullie vergeten echter iets héél belangrijks te vermelden. Dat het UMC nu verder gaat onderzoeken wat de vaccins met het immuunsysteem zelf doen!! Het onderzoek loopt in totaal 18 maanden. Uiteindelijke resultaten dus pas in augustus 2022 bekend.

  • Precies dit dus !! Lange termijn is geheel onbekend en iedereen laat zich lekker volspuiten met deze injecties., ik vraag mij echt af mensen lees je in ! Je lichaam is van jou en je laat iets inspuiten wat totaal niet onderzocht is. En erger nog je krijgt het er nooit meer uit. Luister vooral niet naar de media op tv het us 1 en al propaganda.

   • Precies! Wij van Pfizer adviseren Pfizer! Mensen, denk na, begin er niet aan. Ons immuunsysteem heeft het al zwaar. Laat niet zomaar iets in je kwetsbare lijf spuiten waarvan je niet weet wat dit op de lange termijn met je zal doen. Maar ieders eigen keuze natuurlijk!

 • Margot Lit- de Ruiter says:

  Ik gebruik al jaren Humira, 1x in de twee weken.
  Alles in mij zei me geen vaccins te nemen. Heb ik ook niet gedaan. Wel zorg ik dat mijn immuunsysteem op peil blijft met supplementen.
  Ik heb drie volwassen dochters en vijf kleinkinderen en wij hebben vorig jaar al besloten om te blijven knuffelen en elkaar te zien. Dat geeft ook een boost voor ieders immuunsysteem. Leef het leven zonder angst met veel liefde 💓
  Voor ieder een goede gezondheid gewenst!

 • Ik heb een antistoffen test gekocht via internet. Geen antistoffen aangemaakt volgens de test.
  Voor wie is de corona antistoffen test bedoeld?

  Bron: Etos
  “Aan de hand van de antistoffen coronatest kun je zien of er antilichamen aanwezig zijn in je bloed. De antistoffen sneltest is de juiste test voor jou als je graag wilt weten of je al eens corona gehad hebt. Ook als je gevaccineerd bent en je wilt weten of er antistoffen aanwezig zijn in je lichaam, kan het handig zijn om een serologische test te doen. Het voordeel van een antilichamen test is dat je de uitslag snel voor je hebt. Bij de Lomina antistoffentest is dit al in 3 minuten.”

  Of het superbetrouwbar is voor ons weet ik niet.

  Ik heb sulfasalzine, prednison, plaquenil en 2 x per jaar infusen met rituximab.

  Als het goed is kom ik dus in aanmerking voor een boosterprik.
  Hoe het gaat met de uitnodigingen daarvoor geen idee. De doelgroep waar ik que leeftijd ook toe behoorde, de Astra Zenica groep, is door het RIVM slecht geïnformeerd vind ik.

 • 2 x vaccinatie met pfizer.
  Eind mei de laatste ontvangen. 29 juli toch met corona besmet. Flink ziek geweest maar gelukkig niet op de IC beland.

 • Ik gebruik al 20 jaar Metotrexaat (7,5ml), heb Pfizer gehad (2x). Nergens last van gehad (zowel van de vaccinatie als van reumatische klachten). Ik ben al 15 jaar niet ziek geweest en geworden. Ik weet niet of ik antistoffen heb, maar dat maakt mij niet uit. Ik leef gezond, beweeg veel en ben optimistisch.

 • Ik weet niet of ik antistoffen heb? Ik heb 1x per 4 weken infuus Tocilizumbab en 1x per week methotrax plus foliuumzuur zijn antistoffen beken door prikbloed? Ik begrijp dat niet. 😥

 • Hallo,
  Ik ben zelf volledig gevaccineerd met Pfizer en gebruik Cimzia certolizumab.Omdat ik werk als logopedist (en daardoor heel veel kinderen met snotneusjes zie) en 30 weken zwanger ben momenteel, wilde ik graag weten of ik antistoffen heb. Zowel de huisarts als de reumatoloog willen geen antistoffen prikken. Toch ben ik nog steeds angstig voor besmetting, omdat ik zwanger ben. Is het duidelijk of je genoeg antistoffen aanmaak als je certolizumab gebruik? Ik gebruik het medicijn 1x in de 2 weken voor RA. Verder gebruik ik geen medicatie.

  • Je kunt ook een commerciële anti stoffentest laten doen? Of via de verloskundige? Die heeft mogelijk betere ingangen bij de huisarts?
   Mag ik vragen of jij ook verergering van je reumaklachten hebt ervaren na vaccinatie?
   Ik ben niet gevaccineerd omdat ik zwanger was en nu borstvoeding geef. Straks stop ik daarmee en wil ik evt alsnog een vaccin maar ik ben bang voor reumaklachten zoals anderen hier beschrijven. Ik slik sulfazalazine 3000 mg per dag en 5 mg prednison. Alles gaat goed en dat wil ik zo houden met de kleine.

   • Hoi Lisa,
    Ik had een lichte opvlamming na ongeveer 2 weken bij beide prikken. De reumatoloog zei dat het onwaarschijnlijk is dat dit door het vaccine is gekomen, maar beide keren had ik na een week nergens meer last van. Als ik ook lees dat er meerdere mensen hier last van hebben lijkt het mij zeer waarschijnlijk dat dit toch van het vaccine is geweest, maar het goede nieuws is dat het in mijn geval tijdelijk is geweest. Ik heb nu geen klachten meer.

  • Wouter ~ ReumaNederland says:

   Hallo Sheila,

   Op dit moment is het nog niet per soort reumamedicatie en per soort vaccinatie duidelijk of je genoeg antistoffen aanmaakt. De onderzoekers zijn daar nog mee bezig. Informatie over het bepalen van antistoffen en of dat zinvol is, hebben wij bij ReumaNederland niet.

 • In de richtlijnen voor ‘COVID-19 Vaccine Clinical Guidance Summary for Patients with Reuhmatic and Muculosketal Disease’ gepubliceerd door het ‘American College of Rheumatology’ staat de aanbeveling voor meerdere ontstekingsremmende medicijnen dat het verstandig is om een aantal dagen na een vaccinatie te stoppen met het medicijngebruik. Zie https://www.rheumatology.org/Portals/0/Files/…

 • Hallo ik heb 2 spuiten gehad van Pfizer en spuit taltz, maar als er een derde spuit nodig is doe ik het zeker, heb na de spuiten alleen last gehad van me arm, maar mijn hevige vermoeidheid had ik al voor de vaccinaties en nog steeds

 • tast reuma ook je hersenen aan? waarom neemt men ”de prik” eigenlijk ? in het onderzoek stelt men dat er weinig verschil is met mensen zonder auto imuun ziekte, waarom vergelijkt men het niet met mensen die geen vaccin hebben genomen? ik kan het antwoord al voorspellen: mensen die geen vaccin nemen hebben de beste afweer tegen griepsoorten waaronder corona ook valt.
  hier is geen naald tussen te krijgen en zelfs head scientist van pfizer geven dit toe.

 • Ik gebruik Cimzia en heb na mijn vaccinaties (2x) met Pfizer geen last gehad van reuma maar een enorme opvlamming van mijn psoriasis (ook auto immuunziekte).

 • Ik heb 2 vaccinaties gehad, onlangs een antistoffen test gedaan. Blijk nagenoeg geen antistoffen te hebben.

  Er zijn meerdere redenen waarom de antistoffen zo snel weer uit mijn systeem zijn.

  Ik wil graag een 3de vaccinatie, dat wil mijn reumatoloog, huisarts ook. Zij kunnen het niet in orde maken, want ik val net tussen wal en schip.
  Terwijl ik een ernstige vorm van reumatische artritis heb.

  Heb met alle instanties al contact gehad.

  Wie kan mij helpen?

  Groet van lenny

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *