Je kunt schrijfster Hanna Bervoets kennen van haar boeken, maar ze schrijft columns en artikelen voor De Volkskrant én was dit jaar te gast in het televisieprogramma Zomergasten. Hanna Bervoets heeft zelf een chronische beperking en haar ervaringen vormde een belangrijke aanleiding voor het boek.

Bervoets: “Een vraag die ik regelmatig krijg is hoe ik nou op het idee kwam een roman over chronisch ziek zijn te schrijven. Om te beginnen merkte ik dat er maar heel weinig romans zijn – maar ook heel weinig Hollywoodfilms of series – over chronisch ziek zijn. Er zijn veel boeken en films over ziek zijn, maar die verhalen volgen vaak een vast stramien: een personage krijgt een diagnose, dan volgt aftakeling, en vervolgens volgt dood of genezing. Romans over ziek zijn gaan zelden over chronisch ziek zijn”.

Bervoets’ laatste roman Welkom in het Rijk der zieken gaat daar wel over. Dertien jaar geleden kreeg ze de diagnose Ehlers Danlos Syndroom, een aangeboren bindweefselaandoening. Om over haar ziekte te schrijven en praten vond ze lange tijd erg moeilijk, maar toch besloot ze een roman te maken over de ervaring van het ziek zijn, niet beter worden en leven met chronische pijn.

Tijdens RondReuma Live neemt Hanna je aan de hand van korte boekfragmenten mee. Ze probeert antwoorden te vinden op vragen die veel mensen met reuma zullen herkennen. Welke impact heeft ziek zijn en niet beter worden op je leven en op hoe je naar jezelf kijkt? Hoe beïnvloedt het je relaties en hoe kijkt je omgeving naar jou? En hoe blijf je geestelijk sterk als je lichaam je soms in de steek laat?

Wil je er ook bij zijn? Aanmelden kan hier

 

Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *