Op 21 en 22 januari zetten ruim 13.000 wandelaars gezamenlijk stappen tegen reuma. De duizenden deelnemers aan de Egmond Wandel Marathon tegen reuma sponsoren met hun deelname het Reumafonds dat met de opbrengst reumaonderzoek naar betere behandeling van reuma financiert. Onder de wandelaars zijn veel mensen met reuma die ondanks hun beperkingen de routes van 10,5 of 21,1 kilometer afleggen.

Bewegen is belangrijk (ook met reuma)

In Nederland leven meer dan 2 miljoen mensen met een vorm van reuma. Reuma is een verzamelbegrip voor meer dan honderd chronische aandoeningen met klachten in of rond de gewrichten. Door ontstekingen of slechte kwaliteit van kraakbeen is bewegen voor reumapatiënten geen makkelijke opgave. Voor velen van hen is bewegen wel heel belangrijk. Waar vroeger strikte rust werd voorgeschreven heeft onderzoek uitgewezen dat bewegen bij veel reumatische aandoeningen klachten juist kan verminderen. Dat bewegen belangrijk is, wil het Reumafonds samen met organisator Le Champion met dit wandelevenement op een positieve en sportieve manier uitdragen. Wandelen is een goede manier van bewegen. Het draagt bij aan soepelere gewrichten en sterkere spieren.

Bijzondere verhalen

Elke editie zitten er weer bijzondere verhalen van wandelaars tussen. Naast de vrijwillige bijdrage aan het Reumafonds die alle wandelaars kunnen doen, zijn er ook tientallen wandelaars die een complete sponsoractie opzetten om nog meer geld op te halen. Dit jaar lopen bijvoorbeeld de zusjes Juliëtte (27) en Mariëlle (30) Kersten mee. Zij hebben beide reumatoïde artritis en een bijzonder verhaal. Ook doet Corrinne Fafiani (57) uit Nunspeet mee met haar man Cees (52). Beiden hebben te maken met de beperkingen van reuma, maar hebben hard getraind om mee te kunnen doen aan de Egmond Wandel Marathon tegen reuma.

Ambassadeur van het Reumafonds Anita Witzier ook aanwezig

‘Ik weet uit ervaring hoe belangrijk het is om in beweging te blijven, juist als je reuma hebt’, zegt ambassadeur Anita Witzier. ‘Bij evenementen als de Egmond Wandel Marathon tegen reuma steek ik mensen met reuma daarom graag een hart onder de riem’. Naast haar persoonlijke aanwezigheid bij de stand van het Reumafonds op de Wandel Expo (het begin- en eindpunt van de wandelmarathon in Egmond aan Zee), maakt Witzier ook virtueel haar opwachting in de fotohoek bij de Reumafonds stempelpost in Castricum aan Zee. Deelnemers kunnen daar met haar op de foto tijdens een korte pauze, en genieten van muziek.

Lange of korte routes

De Egmond Wandel Marathon tegen reuma kent verschillende afstanden en routes. Er is een noordelijke en een zuidelijke route, die op 21 en 22 januari kunnen worden gewandeld. Deelnemers kiezen voor 10,5 of 21,1 kilometer. De noordroute voert wandelaars naar de Schoorlse duinen en de zuidelijke route over het strand en de duinen richting Castricum. De start en finish zijn in Egmond aan Zee.