Reumamedicatie wordt te vaak verpakt in een pilstrip (blisterverpakking) die voor mensen met reuma niet goed te openen is. Uit recent onderzoek van ReumaNederland blijkt dat bijna twee derde (64%) van de mensen met reuma door hun beperkte handfunctie moeite heeft met het openen van de eigen medicijnen. Bij een pilstrip heeft zelfs 71% moeite met het openen van de verpakking. Dit probleem wordt alleen maar groter nu voor een veelgebruikt reumamedicijn methotrexaat (MTX) door het Europees Geneesmiddelen Agentschap is bepaald dat die ook niet meer in een potje geleverd mag worden. ReumaNederland is daarom een samenwerking aangegaan met Universiteit Twente om een reumavriendelijke pilstrip te ontwikkelen.

Mensen met reuma hebben vaak te maken met verlies van handfunctie waardoor ogenschijnlijk gemakkelijke handelingen, zoals het uitdrukken van een pil, voor hen een probleem is. Het onderzoek laat zien dat dit komt door onvoldoende kracht in de vingers (69%), omdat het pijn doet (48%) of omdat het materiaal van de pilstrip te hard of te stug is (48%).

Sija de Jong, manager Patiëntenbelangen bij ReumaNederland: “Veel mensen met reuma zijn afhankelijk van hun medicatie om mee te kunnen doen in het dagelijks leven. Je moet dan toch op zijn minst gewoon zelf je medicijnen open kunnen maken en daarbij niet afhankelijk zijn van een hulpmiddel of van iemand anders. Het niet goed kunnen openen van medicijnen heeft ook consequenties voor het therapeutisch effect van het medicijn. Deze is het grootst bij tijdig en juist gebruik. Uit het onderzoek blijkt dat 1 op de 10 mensen hun medicijnen niet of niet juist gebruiken vanwege de moeilijke verpakking. Voor ons genoeg reden om samen met de Universiteit Twente te werken aan een pilstrip die mensen met reuma wél open kunnen krijgen.”

Roland ten Klooster, Professor packaging design Universiteit Twente: “Op basis van wat mensen met reuma wel kunnen en hoe ze met verpakkingen omgaan, willen we concepten bedenken, ontwerpen en testen, die ze wel open kunnen krijgen. Zodat mensen met reuma beter toegang krijgen tot hun eigen medicijn.”

Naast gebruiksvriendelijkheid, is duurzaamheid een randvoorwaarde voor het ontwerp van een nieuwe pilstrip. De meest gebruikte verpakking voor medicijnen is de blisterverpakking en deze is heel lastig te recyclen. Daarom is vanuit de geneesmiddelensector de coalitie Duurzame Farmacie (bestaande uit de VIG, Neprofarm, Bogin en KNMP) aangesloten bij de samenwerking. “Hoewel gebruiksvriendelijkheid het belangrijkste is biedt deze samenwerking een mooie kans om deze twee problemen gezamenlijk op te pakken”, zegt Brigit van Soest namens de coalitie Duurzame Farmacie.

Bekijk hier de factsheet over het onderzoek naar medicijnverpakkingen.

Reacties

 • Niet alleen de “echte” reuma medicijnen alsjeblieft,maar juist ook de paracetamol, bloeddrukverlagers, schildkliermedicatie, cholesterolpillen,plastabletten, vitamines e.d.
  Ik heb polyartrose en fibromyalgie dus slik ik geen mtx of zoiets maar ervaar wel degelijk dezelfde klachten! Hoe kleiner het pilletje, hoe meer pijn en hoe lastiger om uit te drukken.

   • Marion Thomas-Speck says:

    in potjes afleveren is goed alternatief. Doet mijn apotheek ook.
    Daarnaast zijn sommige verpakkingen van bepaalde leveranciers heel veel klantvriendelijker.
    Ik overleg daarover met mijn apotheek en zij bestellen dan de klantvriendelijke verpakking.

  • Hierbij wil ik jullie heel erg bedanken voor al jullie moeite.
   Zelfs mensen zonder reume kunnen hier al moeite mee hebben.
   Ook met het onnodige gebruik van al die verpakkingsmiddelen.

   Met vriendelijke groet,
   Te

  • Willy Weisbeek says:

   ik ben het volkomen met Geke eens. Ik heb buiten Fibromyalgie en Artrose ook nog hartklachten waardoor ik wel 6 verschillende medicijnen dagelijks moet slikken en ik heb ook geen potjes genoeg waardoor ik niet meer dan 4 dagen vooruit kan uitdrukken en in de 7 daagse pillendoos passen ze niet allemaal in.

   • Willy Weisbeek says:

    ik heb ook nog eens de maagtablet/capsule pantoprazol die de ene keer in zilverstrips wordt geleverd en de andere keer in potjes waar je de draai dop er moeilijk van afkrijg.

  • Tineke van der Vreede says:

   Een Bexter rol lijkt wel handig maar moet met schaar open geknipt worden.
   Ik zag dat bij een vriendin waar ik 2 weken mee op vak. was. De Bexter rol moet je kunnen open trekken!
   Zij geen reuma ik verschillende soorten kregen dat beide niet gedaan. Schaar is niet voor iedereen goed te hand teren.

  • Bob Bouwman says:

   Het uitdrukken moet je anders doen. Draaki de strip om en maak het dunne plastic met je nagel stuk en de tablet valt er zo uit.

 • Niet alleen reumamedicijnen, maar alle medicatie waar een reumapatiënt mee te maken kan krijgen. Ik ben ook diabeet, heb hoge bloeddruk en hoog cholesterol en sommige van de medicatie die ik neem daarvoor zijn ook moeilijk door te drukken.

   • Dat zou wel echt fijn zijn, de strips van de plaquenil en naproxen zijn ook een ramp. Ik denk dat er sowieso naar alle medicatie gekeken moet worden, vaak hebben mensen met reuma of artrose ook andere aandoeningen waar medicatie voor gebruikt wordt.

  • Annemieke Paalman Huiskes says:

   In de potjes met kalktabletten zit een plastic dopje die je omhoog moet trekken door aan het plastic oog te trekken. Voor mij onmogelijk door vergroeiingen aan mijn handen door RA. De apotheek verwijderd de strip voor mij op mijn verzoek.

   • Ik heb geen last van mijn handen en krijg dat verrekte lipje al moeilijk te pakken. Je vraagt je werkelijk af hoe ze zo iets kunnen verzinnen.

 • Frances Tang says:

  Er moet gewoon voor alle medicatie een gebruikErs vriendelijke oplossing komen niet alleen voor medicatie voor reuma patiënten.

 • Wat is precies de reden dat geneesmiddelen niet meer in een potje mogen worden verkocht?
  En voor mensen die toch een hulpmiddel zoeken; ik heb geen reuma, maar heb om andere reden moeite met het uit de blister drukken van tabletten. Ik gebruik sinds kort de ‘Pill Popper’ van het Zweedse merk Schine. Op de verpakking staat dat deze speciaal is ontwikkeld voor mensen met reuma. Deze werkt voor mij heel goed, en is verkrijgbaar bij diverse hulpmiddelenwinkels/websites.

 • Een tip tot het zover is dat de verpakkingen gebruiksvriendelijker zijn geworden: ik heb bij mijn medicatie een garen-tornmesje liggen. Heel goedkoop en het werkt prima. Al zou het natuurlijk beter zijn als het niet nodig was.

   • IK draai de medicijnstrips om, voorheen beschadigde ik de capsules en kan deze dan niet meer gebruiken, maak met mijn nagel een opening in de folie en kan ik de pil / capsule er zo uitwippen of soms gebruik ik ook een mesje.

    Misschien een optie om hersluitbare trekfolie te gebruiken zoals ook vaak bij afsluiting bij voedsel wordt gebruikt, met een lipje waarbij je het product kunt openen of zoals bij melkcupjes: knikken en open trekkken.

 • Ik heb inmiddels begrepen dat het om een onstekingsremmer gaat die ook tegen reuma wordt gebruikt. Je mag deze maar 1x per week innemen, en dat zou beter gaan uit een strip dan uit een potje. Dat is weer van die psychologie van de koude grond die mijn petje te boven gaat. Ik heb medicijnen uit een potje die ik 1x per dag moet innemen. Waarom zou ik er meer innemen als ze in een potje zitten dan in een doordrukstip?
  In het bericht stond dat diverse commisies van het EMA hier 2 jaar over bezig zijn geweest. Wat zal dat weer niet gekost hebben?????

 • Voor alle andere medicijnen heb ik een medicatierol. Pil per stuk en inneemmoment verpakt. Hiervoor betaal ik wel een stukje eigen bijdrage. Voor de MTX heb ik sinds kort een soort nietmachine waarmee ik de pilletjes uit de strip druk. Moest wel 25 euro neertellen voor dat machientje

 • Peter Shoe says:

  Heeft met veiligheid te maken riep iedereen en er gebeurde lekker niets toen ik dit vorig jaar ter sprake bracht bij alle instanties.

 • Peter van Grinsven says:

  Als een van de oorzaken wordt ‘pijn aan de handen’ genoemd. Wat specifieker daarop ingaand, vaak hebben blisterverpakkingen scherpe randen waardoor wondjes kunnen ontstaan. Zeker als je toch al moeite hebt om ze te openen

 • Jaap de Pater says:

  Met mijn reumavorm (Bechterew) mankeer ik niets aan mijn handen. Ik heb sterke vingers. Maar de sinds enkele maanden door mijn zorgverzekering voorgeschreven leverancier van mijn pillen (Aurobindo) weet de verpakking zo te maken dat de pil er bijna niet uit te drukken is. Zo taai en stevig is die doordrukstrip. Terzijde: deze leverancier weet ook nog eens de pillen te verpakken in enorm grote verpakkingen met veel lucht en enorme lege strips. Mijn andere pillen (van Sandoz), die even groot zijn, zitten in een verpakking die 80% kleiner is en heel gemakkelijk uit te drukken zijn. Onbegrijpelijk!

  • Heel herkenbaar! Maar ik vind dat het niet alleen voor reuma medicatie moet gelden dat verpakkingen makkelijker moeten worden. De paracetamol pot krijg ik niet open door kindersluiting. Ik heb ook dystrofie slik daar oxycodon voor, die strips hebben zelfs mijn man en zoons moeite mee, die volkomen gezond zijn verder. Zij vullen voor mij mijn pillenbakjes, omdat ik zelf de medicijnen niet uit hun verpakkingen krijg. En idd die loze ruimtes en zelfs strips waar 10 pillen normaal in zitten waar er dan maar 3 in zitten, maar wel dezelfde grootte van strip, echt bizar!

  • Linda Aarnoudse says:

   Ik heb hetzelfde medicijn, etoricoxib. Zat eerst in handzamer formaat, maar dan moeten ze een goedkoper merk leveren van de zorgverzekering. Ik heb poly-artroseen krijg die pilletjes haast niet uit de strip. Alleen met zere vingers tot gevolg..

  • Rianne Kramer says:

   Deze luchtstrips komen mij ook heel bekend voor. In de doosjes Imigran, tegen migraine, zaten vroeger 6 stuks in door druk verpakking. De laatste jaren Per strip 2 stuks en verder 2 grote pijlen gevuld met lucht. De klacht aangegeven bij de leverancier. Antwoord: Dit is voor de kind veiligheid. Of er nu 2 , 4 of 6 op zitten lijkt mij evident. Kosten per doosje : alleen maar meer.
   Omeprazol jaren terug, moest ik deze echt met een mesje openen. Aan de apotheek terug gegeven. Open ze eerst zelf maar en geef ze dan aan mij.
   Potten zijn ook bijna NIET te openen. Ook deze met de punt van een mes of schaar. Lang leven het medicijn gebruik

 • Ik gebruik o.a. naproxen. Die zijn per 10 in blisterverpakking, maar dan ook nog eens geperforeerd. Dus 1 pil eruit dan alles gescheurd en kan ik morgen 1 pilletje uit een klein vierkantje drukken.

 • Ik krijg mijn medicijnen tegenwoordig in een baxterrol en dat is heel handig! Hoewel de zakjes soms alleen met een schaar of je tanden open zijn te krijgen….
  De paracetamol moet ik zelf uit de blister verpakking drukken,
  8 per dag, ik maak eerst een sneetje aan de achterkant met een scherp schaartje en dan kan ik ze met veel moeite eruit drukken. Doe dat één keer per week (56 stuks!). Heb bij de fabrikant geklaagd maar niks meer gehoord…(Ik gebruik de gladde tabletten Panadol omdat ik bij de gewone ronde, stroeve tabletten bijna stik bij het doorslikken).

  • willemijn derks says:

   hallo Thonie ,
   Ik krijg de Paracetamol 1000 tegenwoordig niet meer vergoed , maar bestel ze wel via de huisarts en krijg dan Filmomhulde tabletten ( Zoals Panadol ), 100 stuks in een potje , diverse fabrikanten maken die . Veel makkelijker en dezelfde prijs als gewone paracetamol .
   Je moet het er wel speciaal bij laten zetten op het recept “Filmomhuld ” vanwege de slikklachten .
   Groet Willemijn

 • Medicijnen in een easy verpakking is zinvol voor ALLE patienten, reuma patienten is geen bijzondere groep patienten. Het onderzoek (niet goedkoop!) zou moeten gaan over 1. hoe krijg ik het medicijn simpel uit de verpakking, 2. duurzaamheid (hoe veroorzaken we zo’n weinig mogelijk hinder/overlast voor het milieu), 3. recycle oude verpakkingen, 4. bij voorkeur altijd doorzichtige verpakking (niet altijd het geval, zoals duloxitine accord), 5. perforatie standaard tussen de pillen (zodat je de easy verpakking netjes kan verkleinen) en 6. misschien nog andere ‘noodzakelijke verpakkingseisen’ die ik niet ken.

  De Pill Popper (van Robert, zie hierboven, https://www.hulpmiddelwereld.nl/pill-popper ) heb ik niet eerder gezien maar is wel een serieuze poging om patienten te helpen.

  Beoogd resultaat: wereldwijde richtlijnen voor verpakkingen.

  • Mag ik er dan nog een opperen. Ik heb ernstig eczeem en moet mij elke dag van top tot teen insmeren . De zalf zat in een enorm lastige tube die ik bijna niet kon inknijpen en dan hebben ze als alternatief een pot van een kilo of van een pond als de leverancier die kan leveren. Maar moet je je even voorstellen hoe groot die deksel is en hoe je die er moet afkrijgen met je zere handen. Ik heb de huisarts gevraagd om het de apotheek in kleine potjes te laten doen en toch moet ik nog regelmatig terug naar huis omdat de apotheek het niet heeft overgedaan of mag ik weer even verantwoorden waarom ik het zonodig in kleinere potjes wil hebben en of ik wel weet hoeveel extra werk dat voor hen is.

 • De huisarts apotheek houd gelukkig rekening met de Sulfasalzine,deze krijg ik in een pot,meestal 500 stuks,moeilijk nu te leveren dus 100stuks, van Mylan deze potten zijn moeilijk te openen.Daarbij de Plaquenil 200 van Sanofi is is een ramp,ik worstel ermee om ze te openen.

  • Han Richters says:

   Inderdaad is een blister altijd verschrikjelijk te mieten doirfrukjen. Plus al het plastic- en folie-afval dat ermee geoasrd gaat. Graag gewoon alles in potjes asnleveren graag. Om mijn medicatie zelf in potjes te doen , ben ik uren bezig ze uit te snijden

 • Dominique Oudshoorn says:

  Heb ook de grootste moeite om pillen uit een doordrukstrip te krijgen.
  Heb gelukkig na enig zoeken via Bol.com de Aidapt pillenuitdrukker voor drukstrips gevonden en gekocht.
  Werkt perfect!

 • Han Richters says:

  Inderdaad is een blister altijd verschrikkelijk om te moeten doordrukken. Plus al het plastic- en folie-afval dat ermee gepaard gaat. Graag gewoon alles in potjes aanleveren graag. Om mijn medicatie zelf in potjes te doen , ben ik uren bezig ze uit te snijden.

 • Mag ik er dan nog een opperen. Ik heb ernstig eczeem en moet mij elke dag van top tot teen insmeren . De zalf zat in een enorm lastige tube die ik bijna niet kon inknijpen en dan hebben ze als alternatief een pot van een kilo of van een pond als de leverancier die kan leveren. Maar moet je je even voorstellen hoe groot die deksel is en hoe je die er moet afkrijgen met je zere handen. Ik heb de huisarts gevraagd om het de apotheek in kleine potjes te laten doen en toch moet ik nog regelmatig terug naar huis omdat de apotheek het niet heeft overgedaan of mag ik weer even verantwoorden waarom ik het zonodig in kleinere potjes wil hebben en of ik wel weet hoeveel extra werk dat voor hen is.

 • Trudy van der winkel says:

  Heb geen reuma, maar artrose, daar zijn geen medicijnen voor. Maar ik ben dagelijks met allerlei verpakkingen aan het vechten met schaar of mes. Zou ook wat mee moeten gebruren, ik ben nu 72, hoe zal het later gaan? Trudy van der winkel

 • Anita Holt says:

  Ik heb naast artrose en fibromyalgie ook COPD, en door de fibromyalgie kan ik gewone puffers niet gebruiken maar ben genoodzaakt om te vernevelen.
  Laatst had ik bij de apotheek atrovent gekregen van ipraxa steri neb. Deze krijg ik dus ik dus niet van elkaar en ook niet leeggedrukt.
  Na veel uitleggen en vragen heb ik bij de apotheek atrovent van boehringer gekregen. Deze gaan dus wel goed.

 • Waarom geen samenwerking zoeken met geneesmiddelfabrikanten ? Deze kunnen een financiele bijdrage leveren aan het onderzoek en daarna hun medicijnen in de nieuwe verpakkingen op de markt brengen. Succes verzekerd lijkt mij. Er zijn zoveel mensen die problemen hebben met de huidige blisterstrips. Niet alleen reuma-patienten. Wat te denken van bijv. de grote groep “ oudere mensen” .

 • De apotheek begrijpt mijn probleem en ik krijg mijn medicatie in potjes. Alleen medicatie die al verpakt zijn in potjes met een beveiligingsstrip is een drama.

 • Op mijn medicatie erger ik me nog maar één keer in de week, als ik mijn pillendoos vul. Maar ik neem ook calcium tabletten. Die moet je open scheuren en dat lukt me ’s morgens echt niet, dus moet ik met een schaar aan het werk. Dus…… heel erg graag voor alle soorten medicijnen iets wat makkelijker te openen is.

 • Niet alleen het openen van potjes, strips etc zorgt voor problemen, ook de soms zeer kleine tabletjes of capsules zijn erg lastig. Door artrose in mijn vingers zijn deze heel lastig op te pakken. Dit geldt voor alle medicatie, niet alleen voor reuma medicatie.

 • Ik krijg sommige medicijnen de ene keer in een potje en de andere keer in een blisterverpakking. Zoals o.a de etorcoxib. Dat is dan de willekeur van de apotheek lijkt mij. Gewoon alles in een potje zoals vroeger. Scheelt ook een hoop afval materiaal

 • J Von Der Oever says:

  super alles in een potje en desnoods als t potje leeg is opnieuw vullen geen extra vervuiling en beter voor degene die het moet openen

 • inderdaad herbruikbare potjes ,doosjes ,zakjes , lepeltjes om zalf uitpotje te halen ,
  heb je minder verpakking `s afval ,mindertransport kosten enz..

  succes met verminderen van de afval berg .

 • Greet Gommans says:

  Geacht team,

  wil wel doneren aan het project “gebruiksvriendelijke medicijnverpakking”

  maar werk niet met iDEAL.

  Kan dus geen giro/banknummer vinden en nog

  liever zou ik met PayPal willen doneren.

  Enig idee hoe dat werkt?

  Vriendelijke groet

  Greet Gommans.

  greetgommans@ziggo.nl

 • Marie-José says:

  Als ik een tablet uit een sheet moet halen, maak ik eerst aan de achterkant met mijn nagel de folie los ,zo valt de tablet makkelijk uit de verpakking.

 • Ingrid Van Voorthuizen says:

  En het is zo simpel!! Betrek de mensen ZELF bij het bedenken van weer een nieuwerwetse ‘ handige’ verpakking.
  Er zijn jonge mensen die er hele opleidingen voor volgend. Terwijl je alleen maar hoeft te gaan vragen waar mensen tegenaan lopen, wat ze lastig vinden en wat juist handig.
  Zo moeilijk is dat toch niet?
  En laat alsjeblieft de verschillende producenten stoppen met overal hun eigen eigen plasje overheen te kletteren! 😉

 • Ingrid van Voorthuizen says:

  Tip cq verzoek aan de webmaster: stuur iemand die op een vraag antwoord niet helemaal terug naar het begin van de pagina. Maar naar de vraag of reactie waar je op gereageerd hebt.
  Ik heb me inmiddels een extra reuma duim gescrolled…. 😉

  En iemand die een tussenwoord heeft tussen voor- en achternaam (zoals ik) wil dat graag schrijven zoals dat hoort.
  Dus niet Ingrid Van Voorthuizen, maar gewoon Ingrid van Voorthuizen. Want dát is nou eenmaal hoe mijn naam geschreven wordt…..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *