ReumaNederland heeft dinsdag 3 maart tijdens een symposium bekendgemaakt een offensief te starten tegen artrose. Het offensief moet in het komende decennium leiden tot een verbetering van de huidige artrosezorg én een behandeling die de ziekte remt. In Nederland hebben bijna 1,5 miljoen mensen artrose. In 2040 zijn dat er al 2,3 miljoen. 85% van hen heeft altijd pijn. Het merendeel ervaart beperkingen in het dagelijks functioneren thuis en op het werk.

Artrose is geen onschuldige kwaal waar patiënten mee moet leren leven. Het is een ziekte in de gewrichten die ernstige schade veroorzaakt. Tot nu toe is er geen behandeling die artrose remt. Laat staan geneest. De behandeling voor mensen met artrose, vooral pijnbestrijding en/of oefentherapie is vaak niet afdoende. In het uiterste geval wordt dan gekozen voor een gewrichtsvervangende operatie, maar hier kleven ook nadelen aan.

Gezien de exponentiële groei van het aantal mensen met artrose, de impact die de ziekte heeft op mens en maatschappij en de beperkte behandelmogelijkheden, start ReumaNederland een offensief tegen artrose.

Tijdens het symposium sprak ook minister Bruno Bruins (Medische Zorg) de aanwezigen toe over de impact die artrose als ziekte heeft en steunde hij het artrose offensief met een symbolische handdruk. Minister Bruno Bruins (Medische Zorg): “Ik ben blij met het artrose offensief. Laten we intussen hard werken aan goed geïnformeerde artsen en goed geïnformeerde patiënten. De zorg voor artrose kan beter. En dan moet het ook beter.”

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) en Anita Witzier, ambassadeur van ReumaNederland.

Samen zorgen voor beweging

De Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV), Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR) en het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) waren ook aanwezig op het symposium en steunen het initiatief van ReumaNederland voor een offensief tegen artrose. ReumaNederland gaat de komende periode graag met deze partijen in gesprek om te kijken hoe zij een bijdrage zouden kunnen leveren aan het artrose offensief.

Reacties

 • Anneke Maarleveld-Krommendijk says:

  Geachte redactie,
  Als lokale afdeling Baarn, Soest en omgeving, willen we ook graag aandacht besteden aan de ontwikkelingen rond de bestrijding van artrose. We willen dit najaar een spreker uitnodigen. Hebben jullie een advies ? En is er misschien ook een filmpje dat we kunnen tonen of materiaal wat we uit kunnen delen ?
  Ik hoor graag van jullie. Veel succes met deze campagne !

  • Ik heb nu de Join2Move app op mijn mobiel staan het het werkt echt fijn voor mij. De app kan je momenteel via Join2Move.app/vgz gratis aanvragen, op de webpagina staat ook een uitlegvideo.

  • Christina v L says:

   Ik heb arthrose aan mijn heupen. Sinds een jaar laat ik me behandelen in de Oostenrijkse Heilstollen en met groot succes. Ik heb veel minder pijn en hoef geen medicijnen (Ibuprofen) meer te nemen. Ik kan weer gewoon tuinieren en sporten. Het genezingsmiddel is Radon. Een soort van heel lichte bestraling. Waarom niet iedereen met reuma daar gebruik van maakt? Ja het is niet gratis. Maar wat is belangrijker, je bankrekening of je gezondheid? Voor mij het laatste.

   • Ans van den Broek says:

    Heel fijn dat Christina positieve ervaringen heeft met de behandeling Radon in Heilstollen te Oostenrijk. Graag ontvang ik informatie hierover, aangezien ik ook veel last heb in mijn knieen, rug en vingers.

   • Kunt u meer uitleg geven of een webside van het ziekenhuis waar u behandeld werd aub. Ik ben 45 jaar ik heb artrose lage rug midden rug nek..😔

  • Fysiotherapie in het basispakket dat zou fijn zijn. Nu moet je een aanvullende verzekering afsluiten. En als je wil veranderen van verzekeraar kan dat soms niet ivm acceptatie plicht.

  • Karin van der Lugt says:

   Geachte Gertie Ripmeester,
   U heeft helemaal gelijk, want de toenmalige minister Bruins kan daar wel lachend staan, maar in principe laat hij de bevolking ernstig in de steek. Dus fysiotherapie via de huisarts (overzicht) in het basispakket
   Met vriendelijke groet, Kaatje van der Lugt

 • In Duitsland wordt veel gedaan met voeding. Lees het boek van Eckhart Fisseler, arthrose der Weg zur selbstheilung. Deze man had op zijn 40e in vele gewrichten arthrose en heeft zichzelf door een dieet van zijn klachten af geholpen. Ik ken iemand die zijn aanbevelingen gevolgd heeft en ook van haar knie arthrose afkwam.

 • Arjen Speksnijder says:

  Margot Peineman heeft vorig jaar meerdere lezingen gegeven voor het KNGF over bindweefsel en voeding.
  We redden het niet alleen met bewegen: de complete leefstijl moet om.

  • joke egstorf says:

   ben zeer benieuwd bijv de voeding ,loop nu bij een homeopaat heb en aantal voedings supplementen moeten kopen ,maar de ene dag is niet de andere dag ,heb heel veel pijn in armen en polsen en schouders n benen ,daarom benieuwd wat voeding zou kunnen betekenen .

  • Marinka Maas says:

   Ja zeker!!
   Als fysiotherapeut èn orthomoleculair therapeut ben ik goed op de hoogte van de informatie die Margo Peinemann geeft. Je moet het probleem bij de oorzaak aanpakken. Alleen bewegen helpt niet, als je lichaam niet de juiste voedingsstoffen bezit die noodzakelijk zijn voor weefselherstel. En de voorgeschreven pijnstillers doen ook alléén dat: pijnstillen. Verder staan ze weefselherstel behoorlijk in de weg.
   Hopelijk durven jullie wat breder, meer complementair, naar het probleem te kijken. En hopelijk zijn “patiënten” ook bereid om zelf veranderingen door te voeren. Want alleen maar meer fysiotherapie vergoeden gaat het probleem niet oplossen. Laten we van de “patiënt” en “cliënt” maken die zelf actie onderneemt om zijn doel te bereiken.

 • Mw. R. Bechai says:

  Hebben jullie ook iets bedacht voor fibromyalgie. Dat is even ziekelijk als artrose. Ik zit dag en nacht ook met pijn.

 • Fysiotherapie weer terug bij het basispakket, nu alleen bij knie en heupartrose 12 behandelingen, maar die gaan van het eigen risico af.
  Daarnaast meer onderzoek naar een effectieve behandeling

 • Ik wilde mijn aanvullende pakket verhogen, niet alleen voor artrose, maar voor iets in mijn ruggenmerg, waarvoor ik de fysiotherapeut wel nodig heb, maar nee, 1 stap hoger mocht ik, meer niet. Terwijl ik voor beide ziektes toch echt een fysiotherapeut nodig heb. Moet ik alles zelf betalen? Daar zijn toch de verzekeraars voor?

 • Ad van de linden says:

  Fysio in het basis pakket en zorgen voor goede begeleiding het liefst centrum dat gespecialiseerd is in artrose waar je goede zorg van pynpoli fusio en specialisten nu word je noch heen en weer geslingerd tussen remateloog en ortopeet

 • In het voorjaar van 2018 is door een promovendus van de UMCA aangetoond dat de (grond) oorzaak van artrose een laaggradig ontstekingsproces is. Blijkbaar nog weinig bekend???????

 • Ad van de linden says:

  Ik zou ook kunnen kyken om een specialiste van remateloog en ortopeet fysiotherapeut kyken naar beter behandeling en begeleiding van patiënten nu weten ze niet of het by de remateloog of by de orthopeed hoorde

 • Christina v L says:

  Ik heb arthrose aan mijn heupen. Sinds een jaar laat ik me behandelen in de Oostenrijkse Heilstollen en met groot succes. Ik heb veel minder pijn en hoef geen medicijnen (Ibuprofen) meer te nemen. Ik kan weer gewoon tuinieren en sporten. Het genezingsmiddel is Radon. Een soort van heel lichte bestraling Waarom niet iedereen met reuma daar gebruik van maakt? Ja het is niet gratis. Maar wat is belangrijker, je bankrekening of je gezondheid? Voor mij het laatste.

 • Vraag: ik heb te horen gekregen dat ik een ernstige vorm heb van degeneratieve progressieve scoliose laag lumbaal, oorzaak artrose, daarnaast artrose in schouders, heupen en knieen.
  Bij reumatoloog geweest, die zei fibromyalgie, maar aangezien ik met rasse schreden de berg afhol qua gezondheid en dagelijks zoveel pijn heb dat ik qua ibuprofen, paracetamol op maximum zit dagelijks en daarnaast 3 x dgs morfine moet slikken om de dag nog enigzins door te komen, heb ik het ernstige vermoeden dat dit helemaal geen fibro is.
  Artsen spreken over artrose in bovengenoemde gewrichten en scoliose is in tijdsbestek van krap anderhalf jaar ontstaan en staat op 45° verdeeld over 5 lumbale wervels.

  Is artrose nou wel of geen reuma en waarom worden patienten met artrose door artsen en zorgverzekeraars niet als zodanig aangemerkt?
  Reuma patiënten die ook de reuma factor in bloed hebben zijn reuma patient, maar artrose wordt niet als zodanig gezien waardoor voor de noodzakelijke hulp als fysio, pedicure etc voor artrosepatienten niet in de vergoedingenlijsten staan.

  Ik ben net 54. Wil nog wel wat jaren mee, maar tot nu toe kom je nergens voor in aanmerking, wat dan heb je predicaat reuma nodig, dus alles komt voor eigen rekening en met klein inkomen val je buiten de boot.

  Is artrose een erkende reuma ja of nee?

 • Johan lolkema says:

  Ik heb atrose pas geopereerd schouders is goed gegaan dacht ik nu heb ik door de operatie een frozen scholder vreselijk is dit had ik het maar niet gedaan dacht ik maar uiteindelijk moet het goed komen betaal hier wel een hoge prijs voor ben nu erg bang om ooit nog een operatie te ondergaan het is goed dat jullie een offensief zijn gestart want je zal het maar hebben ik heb het overal gr johan lolkema

 • Maria.Aerts says:

  Ik ben blij dat er langs deze weg aandacht gevraagd wordt voor artrose, en dus voor vele lijdende mensen. Er is nog zoveel onwetendheid, en zelfs ontkenning bij de artsen.
  Zoveel zaken die je gewoon zelf moet uitzoeken als patiënt, ge staat eigenlijk nergens. Naast effectieve medicatie, zou er in de opleidingen veel meer aandacht naar deze ziekte moeten gaan.
  Naar welke arts ga je nu best?

 • Ik heb dwarslaesie en nu heup artrose erbij Bingo toch, heb dag en nacht pijn, weet niet wat moeten doen, ik leef in hel.
  help alstublieft!!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *