In Nederland is er nog te weinig aandacht voor leefstijlprogramma’s voor chronisch zieken, terwijl internationaal steeds meer duidelijk wordt dat het aanpassen van de levensstijl een positief effect kan hebben op de ziektelast van allerlei aandoeningen. ReumaNederland is ervan overtuigd dat een gezonde leefstijl ook helpt voor mensen met reuma en werkt daarom samen met Voeding Leeft aan een leefstijlbehandeling voor de meer dan 2 miljoen mensen in Nederland met een reumatische aandoening. ErasmusMC is betrokken bij het wetenschappelijke kader van de leefstijlbehandeling.

Vier pijlers centraal in leefstijlprogramma reuma
De laatste (internationale)wetenschappelijke inzichten en recente studies over voeding, leefstijl en verschillende vormen van reuma worden in het leefstijlprogramma meegenomen. Het voedingspatroon heeft als basis het    Mediterrane dieet.

Het leefstijlprogramma dat naast voeding bestaat uit de pijlers beweging, ontspanning en slaap moet in 2021 starten. De komende maanden wordt het    programma samen met ervaringsdeskundigen, onderzoekers en zorgverleners ontwikkeld. Deelnemers krijgen door het programma handvatten aangereikt krijgen om een nieuwe, gezonde leefstijl te implementeren die een positief effect heeft op bijvoorbeeld de vermoeidheid die veel mensen met reuma ervaren.

Verankering in zorgverzekering essentieel
Sija de Jong, manager Patiëntenbelangen ReumaNederland: “Leefstijlprogramma’s moeten een serieuze plek krijgen binnen de zorgverzekering. Het is van groot belang dat er ook bij politiek en zorgverzekeraars veel meer aandacht komt voor wat levensstijl kan betekenen voor de verbetering van het dagelijks leven van mensen met reuma. Veel mensen met reuma geven aan dat als ze goed in hun vel zitten, ze minder last hebben van de aandoening en beter kunnen meedoen in het dagelijks leven. Ons ultieme doel is dan ook om dit leefstijlprogramma vergoed te krijgen voor alle mensen met reuma.”

Martijn van Beek, directeur Voeding Leeft: “Deze samenwerking is bijzonder en uniek. We gaan ervoor om als eerste een bewezen effectieve leefstijlbehandeling voor mensen met reuma in het basispakket te krijgen. Om de kwaliteit van leven voor mensen met reuma te vergroten met een leefstijlbehandeling naast of misschien wel in plaats van medicatie. Oftewel betere zorg, tegen lagere zorgkosten; dat is onze missie.”

Het programma wordt mede gefinancierd door de Noaber Foundation.

Over Voeding Leeft
Voeding Leeft is een non-profit organisatie die zich bezighoudt met het ontwikkelen en exploiteren van leefstijlprogramma’s samen met wetenschappers, artsen en andere professionals. Vanuit de visie dat elk individu gezondheidswinst kan behalen door zich een gezonde leefstijl eigen te maken. Naast het verhogen van de levenskwaliteit van mensen met een chronische ziekte, vloeit daar ook een ander doel uit voort: het verminderen van maatschappelijke zorgkosten. Voeding Leeft is de ontwikkelaar van het succesvolle programma Keer Diabetes2 Om waarbij al duizenden mensen hun diabetes hebben omgekeerd en dat vergoed wordt door VGZ en Menzis. Ook zijn zij de grondleggers van de programma’s Eet voor Reuma, Anders Eten bij MS en IBD-Eet je mee?

Reacties

 • Agnes Koetje says:

  Ik vind dit echt fantastisch. Eindelijk! Maar alleen het mediterrane dieet? Het gaat om individuen en voor iedereen kan een persoonlijk eet plan (het woord dieet moeten we ook eens vanaf) goed werken. En wordt ook heel positief over vegan eten voor reumapatiënten gesproken bv. Ik hoop dat ze daar wel flexibel mee omgaan.

  • Klopt , vegan eten heeft mij enorm geholpen maar ook zuur base producten voor de darmflora! Gebruik op het moment niets voor de reuma!

  • Het lijkt mij ideaal. Heb zelf een vorm van artrose en blijkt dat daar niet veel tegen t’s doen is, wel qua medicatie, maar goede voeding is toch wel een middel om het hopelijk niet nog erger te maken

 • Eindelijk, top ik doe er meteen aan mee eten draagt bij hoe jij je voelt bij je ziekte Vegan producten top bij mij maar dat is voor iedereen natuurlijk anders de een reageert zo en de ander zo

 • Heb alleen een vraag want wat kost al die goede eetpatroon. Want iemand met een uitkering heeft niet veel geld om dure fruit en zo te kopen

  • Marjolein says:

   Hoi Veenstra,

   Ook met een uitkering kun je een gezonde leefstijl-eetpatroon hebben, ik heb zelf ook jaren rond moeten komen van een bijstandsuitkering en begin dit jaar met een ziektewetuitkering van €760,00 per maand. Voor mij heeft de verandering van leefstijl alleen maar heel veel goeds gebracht.

   Mvg Marjolein

  • Dit argument hoor ik vaak. Maar wat mij betreft klopt dit niet.
   Voor een bakje patat of bv een pizza betaal je gemiddeld 3 euro. Voor datzefde begrag kan je bij wijze van spreken voor 3 dagen groente kopen.
   Volkoren brood is voedzamer dan wit brood, dus doe je langer met 1 brood.
   En zo zijn er nog meer gezonde alternatieven, die misschien duurder lijken maar dat niet zijn. 🙂

 • Heel mooi dat dit meer onder de aandacht wordt gebracht. Ik heb al reuma vanaf mijn 10e (nu bijna 42) en ben in de laatste jaren steeds gezonder gaan leven. Van veel sporten en meditatie tot sinds een maand compleet plantaardig en ik voel me beter dan ooit (op het moment van schrijven had ik een ontstekingswaarde – BSE van 4!). Ik ben er zeker van dat we zelf heel veel kunnen doen om te verbeteren en het zou nog mooier zijn als elke behandeling zou beginnen met een kritische blik op leefstijl. In de 32 jaar dat ik reuma heb is dat geen enkel onderdeel van de behandeling geweest en eigenlijk is dat waanzin.

  • was voorheen ook nog weinig over bekend hoor… gaat nu wel in een sneltreinvaart, net zo goed als koolhydraatarm eten goed is voor mensen met diabetes, maar dat wisten ze vroeger niet, had je suikerziekte, dan moest je geen suiker meer eten, en daar is veel in veranderd. Verandering van eetpatroon is vaak goed maar ook niet voor iedereen hetzelfde.

   • Punt is dat dit wel bekend had moeten zijn. Maar goed, daar kunnen artsen die maar een paar uur voedingsleer krijgen in een jarenlange opleiding ook niet zoveel aan doen. Hoe dan ook blij dat er steeds meer aandacht voor komt.

  • Nienke Ebbers says:

   Hoi Juliette, aanmelden kan nu nog niet. Het leefstijlprogramma moet eerst verder ontwikkeld worden. We verwachten dat begin 2021 mensen zich kunnen aanmelden om het leefstijlprogramma te testen. Zodra je je daarvoor kunt aanmelden, laten we dat weten via onze website.

 • Erica fraaije says:

  Goed initiatief! Ik ben ook al patiënt vanaf kinderjaren. Heb al diverse diëten ivm problemen in de darm zowel eiwitten als koolhydraten. Misschien is mijn geval te bijzonder en niet handig om de algemene relatie van voeding en reuma te onderzoeken.
  Succes gewenst!

  • Wendy Reijnen says:

   Hoi, wat heel goed helpt is een hypoallergeen dieet. Dit betekent dat je alleen rijst, wortel, bloemkool, sla, peer, lam, kalkoen, extra vierge olijfolie en water (thee) mag nuttigen. Probeer het maar eens vier weken.
   Meer achtergrondinformatie staat in mijn boek ‘Symptoomvrij’ Wendy Reijnen.

 • Ik wil graag meedoen aan het leefstijlprogramma.
  Beter in je vel zitten is altijd welkom.
  Er is weinig gerichte informatie over over wat je beter wel en niet kunt eten als je Reuma hebt.
  Ik heb al veel geprobeerd maar tot nu toe niet echt succesvol.

  • Nienke Ebbers says:

   Hoi Anita, opgeven kan waarschijnlijk begin volgend jaar. Het leefstijlprogramma moet eerst verder ontwikkeld worden. We verwachten dat begin 2021 mensen zich kunnen aanmelden om het leefstijlprogramma te testen. Zodra je je daarvoor kunt aanmelden, laten we dat weten via onze website.

 • Ik wil graag meedoen! Ben al jaren aan het kwakkelen met de RA en als ik dmv het “speciale reumadieet” mijzelf hierdoor beter voel en minder pijnstillers nodig heb, is het al bij voorbaat geslaagd.

 • Marga Maassen says:

  Geweldig, eindelijk! Ik zou hier heel graag aan mee willen doen. Ben al tien jaar zó moe van de reuma en ziek van de bijwerkingen van de medicatie.

 • Zou ik best aan mee willen doen. Maar lijkt me dat je niet een beleid voor alle vormen van reuma hebt en dan nog de persoonlijke factoren🤔
  Ben benieuwd wat het wordt!

 • Ik ben ook erg nieuwsgierig naar deze manier van eten. Wil heel graag meer informatie hebben. Wie weet helpt het tegen de vermoeidheid.

  • Nienke Ebbers says:

   Hoi Gerlinde, aanmelden kan nu nog niet. Het leefstijlprogramma moet eerst verder ontwikkeld worden. We verwachten dat begin 2021 mensen zich kunnen aanmelden om het leefstijlprogramma te testen. Zodra je je daarvoor kunt aanmelden, laten we dat weten via onze website.

 • Verse groeten en 1 stuks fruit per dag prima maar zo’n afbeelding met paprika en tomaat beter niet voor mensen met klachten van Fibromyalgie.
  Vermijd nachtschade voedsel!

  • Lijkt me deels eenzijdig als.t enkel gebaseerd is op het mediterraan dieet.
   Los van all goedbedoelde adviezen hierboven is iedereen anders.
   Had diagnose reuma in 2001 en toentertijd een bloedonderzoek laten doen, nu bekend onder Imupro totaal.
   Enige manier om inicht te krijgen. Er worden 300 allergenen getest met een druppel bloed. Geen reactie is veilig, oranje licht gevoelig, rood overgevoelig.
   3 maanden eten uit alleen de groene zone, daarna toevoegen uit oranja. Net zolang tot je alles weer kan eten.
   Heb dit herhaald in 2010, klachten (door stress), later in 2016 nog een keer.
   Elke keer een lijst van voedsel (wat meestal in t dagelijkse voedselpatroon zat), wat even niet mocht.
   Dus advies; eerst bloedtest, maar daarnaast ook gevarieerd eten…dus bv niet elka ochtend hetzelfde….

   Succes en sterkte!

 • Helen Landweer says:

  Eindelijk ! Er is in andere culturen zo veel bekend over kruiden en specerijen die ontstekingsremmend werken (gember, kurkuma etc) en dat suikerconsumptie ontstekingen kan aanjagen en vermoeidheid opwekt. Door hiermee in je voeding rekening te houden, slechts 8 uur/dag te eten, 1 uur/dag te bewegen, veel water te drinken en 7 uur/dag te slapen voel je je ook met RA veel fitter en blijft de reuma rustig(er). Zou fantastisch zijn als basisverzekering dit zou gaan vergoeden !

 • R claassen says:

  Sinds dec. 2019 heb ik reuma. Na een half jasr prednison slikken moest ik overgaan op metrothexaat. Ben toen gaan sapkuren en daarna gezond eten. Heb prednison langzaam afgebouwd en het gaat tot nog toe goed zonder medicatie.

 • Klinkt veel belovend, zelf dmc leefstijl werken aan je gezondheid.
  Is er meer informatie over verkrijgbaar en zou je op kunnen geven om deel te nemen aan deze test?

  Mvgr Petra

  • Nienke Ebbers says:

   Hoi Petra, opgeven kan nu nog niet. Het leefstijlprogramma moet eerst verder ontwikkeld worden. We verwachten dat begin 2021 mensen zich kunnen aanmelden om het leefstijlprogramma te testen. Dan is er ook meer informatie beschikbaar.

 • Ik vind het een heel goed plan! Maar naast mijn werk en opvoedingsproblemen van 2 jonge kinderen ben ik de vrije dagen wel nodige om bij te tanken. Dat betekend ma en di werken is woensdag hangdag omdat mijn hoofd te moe is.
  Die hele reuma is mee te leven maar die vermoeidheid nekt je gewoon, geen puf en zin om dingen te ondernemen.
  Kom maar op met een goed dieet waardoor je minder moe bent in je hoofd

  • Nienke Ebbers says:

   Hoi Isa, leuk dat je wilt meedoen! Zover is het nu nog niet…het leefstijlprogramma moet eerst verder ontwikkeld worden. We verwachten dat begin 2021 mensen zich kunnen aanmelden om het leefstijlprogramma te testen. Zodra je je daarvoor kunt aanmelden, laten we dat weten via onze website.

 • Heel fijn dit! Wil graag meedoen. Zelf al een paar keer geprobeerd geheel plantaardig te gaan eten, maar ik vind het erg lastig (ben wel al jaren vegetariër). Vraag me ook af of helemaal stoppen met (bewerkte) suiker de oplossing kan zijn.

  • In hoeverre is dit onderzoek vergelijkbaar/aanvullend of conflicterend met Plants for joints van Reade? Worden resultaten onderling uitgewisseld?

 • Allan Kempeneers says:

  Ik heb sinds december 2019 reumatoïde artritis en neem veel pillen tot nu toe ( te veel vind ik zelf ) . Volgende maand heb ik mijn controle , ben benieuwd of mijn reumatoloog hier wat over zegt. Ik heb het de eerste keren over voeding gehad en zij kon mij er niets zinnigs over vertellen. Ik ben benieuwd en bedankt dat jullie verder kijken dan jullie neus lang is👍🤓

 • 7,5 years without any medication, 9 years on a vegetarian/pesceterian diet, once a year I implement 6 weeks detox / body cleanse and it is done according to (shorturl.at/txF07). First time after I did this diet all the bad symptoms disappeared after 4-5 weeks (Meds did not help for 1.5 years) I can not recommend enough how much it has helped. Initially it has been hard but if you embrace it a give yourself time for lifestyle change you won’t regret it – the pain will be gone and quality of life so much better!

 • Hallo,
  als jonge 45 jarige vrouw ben ik ook ren leefstyleprogramma aan het ontwikkelen en ik zou mij heel graag willen aanmelden.
  als levenservaarder maar okk als professional.
  Iemand tips?

 • Fantastisch, 2 jaar geleden heb ik mijn leven drastisch veranderd om gezonder te eten en te sporten.
  Ik slik hierdoor geen medicatie meer en genereer meer kwaliteit van het leven,ik vind dit een geweldig initiatief.

 • De Maesschalck Danny says:

  Ik heb reuma artritis sinds mijn 40 en ben er nu 60.
  Ik neem veel medicatie, zoals: 2 pillen salazoperine van 500mg, rivotril 2mg , pil voor mijn cholesterol, assaflow 1 pil, 1 pil anacoxcia. 1 pil foliumzuur en dit dagelijks en 1 x per week 6 pillen ledertrexate.
  Dit reeds 20jaar.
  Toch heb ik last van prikkelende benen en kan ik de slaap niet vatten?
  Iemand raad voor me.
  Zijn er nog mensen die zoveel medicatie nemen?
  Graag jullie mening.
  Alvast bedankt.

 • zou hier graag meer over weten. Super goed iniatief!! ik leef volgens ortomoleculaire geneeswijze, geen suiker en koolhydraat beperkt, samen met cucamine, calcium met vit d. Voel me zoveel fitter en sterker, geen medicijnen meer. Denk dat hierin veel te winnen is…

 • Josee Cornely says:

  Ik heb de laatste 2 jaar een plantaardige voedingspatroon om mijn reuma te bestrijden met fantastisch resultaten.
  Een gezonde leefstijl kan de pijn behoorlijke verminderen.
  Voor leefstijl advies kijk naar mijn website: http://www.labelvie.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *