Veel mensen met reuma hebben moeite om een pil uit een doordrukstrip te krijgen, of een potje of tube open te draaien. ReumaNederland vindt dat dit gebruiksvriendelijker moet en gelukkig vindt de politiek dat nu ook. De Tweede Kamer heeft minister Bruins (Medische Zorg) de opdracht gegeven om aan een oplossing te werken. ReumaNederland is blij dat deze motie over de medicijnverpakkingen is aangenomen.

ReumaNederland heeft het probleem van de medicijnverpakkingen onder de aandacht van de Tweede Kamer gebracht. Aanleiding was het onderzoek dat samen met seniorenorganisatie ANBO is gedaan naar verpakkingen.

Op agenda zetten én houden

Minister Bruins krijgt een brede opdracht van de Tweede Kamer. Hij wordt gevraagd om in overleg met patiëntenorganisaties zoals ReumaNederland de gebruiksvriendelijkheid van medicijnverpakkingen in Nederland en in Europa op de agenda te zetten én te houden. Niet alleen voor geneesmiddelen die nieuw op de markt komen, maar ook voor de bestaande geneesmiddelen. De motie is ingediend door Tweede Kamerlid Simon Geleijnse (50PLUS).

Stevige steun in de rug

ReumaNederland is blij met het besluit van de Kamer. ‘We zien dit als een stevige steun in de rug om een oplossing te zoeken voor een probleem dat het dagelijks leven voor heel veel mensen met reuma onnodig lastig maakt. Het kan niet zo zijn dat je de medicijnen die je nodig hebt, moeilijk uit een verpakking kan krijgen. Een van de risico’s is dat mensen daardoor minder trouw hun medicijnen nemen’, zegt Sija de Jong, manager Patiëntenbelangen. ‘Het moet echt beter en dit is een eerste stap.’

Meer informatie 

Reacties

 • Tiny de Ridder says:

  Ik ben hier heel erg blij mee ik heb fribromyalgie en heel erge atrose en moet aan de buurman vragen of hij de potjes openmaakt !

   • Marianne Foekens says:

    Maar dan krijg je de medicijnen voor een dag en met de tijden wanneer je ze moet innemen ik bepaal liever zelf wanneer ik ze inneem en ik heb liever dat ze het in potjes doen jaren geen enkel probleem en nu doen ze het niet meer want het was te arbeid intensief ik was toen zelf bij hun toen heb ik mijn Rolly om gedraaid en toen zei ik dus nu moet ik het artrose handen het dus zelf doen ja was het antwoord.
    wat moet je hier mee.

  • Joke De La ferté says:

   Ja helemaal mee eens ,een ramp die
   baxterrollen ,ik heb sponylo artritis, en artrose
   Ook moet de verpakking van de injectie methotrexaat makkelijker worden, een ramp.

 • Gerda de Voogd says:

  Ik vul de pillendozen voor een week. Ik doe dat voor mijn man en voor mezelf
  En het doet pijn al die medicijnen uit de strips te moeten drukken. Het zou dus perfect zijn als dat op een andere manier verpakt zou worden!

  • Met zowel reuma als zenuwschade in beide handen ben ik heel blij met aanpassingen in de verpakking. Krijg de meeste niet zonder hulpmiddelen open. Ook pillen kan ik zonder hulpmiddelen niet zelf breken etc. Gelukkig heb ik een lieve echtgenoot en ze er behulpzame buren.

 • Ad Kammerer says:

  Met grote inspanning lukt het me (ik ben 90 en heb arthrithisch), om de pil/het tablet van de bovenkant van de verpakking te ontdoen, waarbij steeds weer de pil/het tablet losschiet en door de kamer vliegt. Erg hygiënisch vind ik dit niet. Bovendien loop ik het risico, om te kiepen, wanneer ik moet bukken.

 • H.W Groenestein Jankiewicz says:

  zal tijd worden er zal wat aan pillen verspilt zijn door die martel doordruk strips.gezien manlief door reuma vergroeide handen heeft is de eer aan mij ik heb fybromyalgie en gezien het aantal pillen wat wij dagelijks wegwerken ga er maar aanstaan

 • Ria. Dompeling says:

  Dat zou een gigantische uitkomst zijn. Ik heb RA, en pas weer een operatie aan mijn rechterhand en krijg het niet voor elkaar.

 • RT Pieterse de Jong says:

  Dat is super. Sommige doordrukstrips zijn zo stevig dat je een mes nodig hebt om alles open te maken. Dan heb je kans dat de capsule weer stuk gaat…..
  Het zou geweldig zijn als de medicijnen zo verpakt kunnen worden dat ze gemakkelijk te pakke zijn.

 • Ellen Jonkers says:

  Geweldig hoor dat hier eindelijk aandacht voor is!
  Bij mijn apotheek zeggen ze…daar kunnen wij ook niks aan doen….
  Ik,pak wel eens de schaar of een mesje maar dat is ook niet erg veilig

 • Marga van Tilborg says:

  Mtx 10 kleine tabletjes waarom niet 1 van 25 mg dat scheelt ook
  De pot van sulfasalasine is goed open te draaien maar dan zit er een zilveren afsluit laag die je er bijna niet afkrijgt. Daar gebruik ik nu een tornmesje voor want met schaar lukt dit ook niet

 • VANBESIEN Christine says:

  Ik heb niet enkel last met mijn RA-medicatie, maar ook met de verpakking van andere medicatie. Ik veronderstel dat veel reumapatiënten (mensen met fybromyalgie, oudere mensen, …) ook nog andere medicijnen nemen, waarvan de verpakking eveneens een inspanning vereist om ze te openen.

 • Het is heel moeilijk om pillen uit de verpakkingen te krijgen .
  ik heb al van alles geprobeerd maar het lukt bijna niet.

  Groeten van Marja

 • K.Molenaar says:

  Veel pakken van Campina hebben hele kleine dopjes en zo zijn er nog veel verpakkingen naast medicijnen die heel lastig (pijnlijk) open te maken zijn.

 • Geertje van Vianen-Michelsen says:

  Ik kreeg altijd strips MTX, makkelijk te tellen. Toen ineens een giga plastic pot met deksel zoals in de tekst. Door de kleur van de MTX, geel, en de kleur van foliumzuur, iets andere kleur geel, kreeg ik angst dat daar makkelijk verwisselingen kunnen komen. Daarnaast was het moeilijk aftellen, je laat snel een tabletje vallen en is dat wel zo goed voor het kind/de hond of kat die net in de buurt is?
  En tenslotte NOG MEER PLASTIC!! Want die plastic pot kun je weggooien, je krijgt elke keer een andere. Gelukkig heb ik nu weer de doordrukstrip.
  (Misschien zou het wel slim zijn als de medicijnen in de potten/potjes worden gedaan die we al hebben en mee kunnen nemen naar de apotheek.)

 • Ton Wolswijk says:

  Eindelijk wordt er wat aan dit probleem gedaan. Geweldig!
  Nu dient zich een nieuw probleem aan: sinds enige tijd worden de medicijndoosjes dichtplakt met een tape en die tape is voor mensen met problemen aan de handen alleen met een mes open te krijgen. Niet erg handig.

  • mIJN APOTHEEK HEEFT ME EEN APPARAATJE VERKOCHT WAARDOOR IK WEL SOMMIGE TABLETTEN KAN HALVEREN,MAAR UIT DE STRIPS HALEN DOE IK MET EEN MESJE.

 • K.R. Cras says:

  Ik heb al jaren Reumapotjes dat kan je gewoon bij de apotheek vragen om je medicijnen in dat soort potjes te leveren, zelfs het medicijn Methotrexaat zit standaard in dat soort potjes, helaas moet ik bij de medicijn bestelling het wel op het recept zetten

 • Ik ben ook dolblij dat hieraan hor gegeven wordt. Moeten alle bedrijven maar eens doen en vooral de supermarkten. Ik denk hierbij aan bijvoorbeeld het boterhammenvlees verpakking met dat zgn. hersluitbaar. Hopeloos een doffe ellende

 • Elske haaksman says:

  Ik krijg mijn pijnstillers ook niet uit de doordrukstrip, zeker niet als daar plastic in verwerkt zit, de metalen doordrukkant lukt wel. Bij de apotheek gaven ze aan, vraag het aan mensen in je omgeving of die het bv 1x per week voor u willen doen. Of je er graag mee te koop loopt hoeveel medicatie je slikt. Ik heb bijbde apotheek geeist dat ze zorgde voor de metalen achterzijde, anders neem ik de medicijnen niet mee en ga ik een rel schoppen van hier tot ……….. heel ver.

 • Thea Klitz says:

  Ook ik ben zooooo blij dat hier eindelijk aandacht aan wordt besteed. Heb o.a. artrose en vul 1 x per week mijn doosje voor de hele week met 10 soorten medicijnen. Dat is elke week weer een hele lijdensweg. Hoop dat er snel een oplossing wordt gevonden.

 • ik ben heel blij te horen, dat er iets aan die verpakkingen word gedaan ik heb r. a. en heb ook veel moeite met het openen dank je wel voor jullie inzet

 • Emiel Mulder says:

  Hallo,

  ndi boven op de foto afgebeelde pantoprazol zijn de ergste, krijg deze nu op medische indicatie in potjes, maar die zijn weer niet leverbaar in 40 mg 2 p/d,
  dus 20mg 4x.
  elke keer weer eerst strips, teruggeven potjes bestellen, grrrrr.

  loperamide strips ook zo’n ellende.

  ik krijg erg veel medicatie voor diverse aandoeningen waaronder 11 plekken artrose, waarvan 2x duimbasis, alle medicatie in strips. Dit zijn tig doosjes, tegenwoordig dichtgeplakt, tig bijsluiters, bergen strips.
  mijn broertje woont aan de andere kant van nederland, geen artrose, krijgt alles in potjes en ook deze niet weer in een doosje met bijsluiter, normaal los.
  Wat moet ik na al die jaren CG met bijsluiters.
  sommige medicijnen 15 doosjes per bestelling, met 3 stripjes, terwijl in potjes 2 stuks en recyclebaar

  waaroim bij hem alles goed en ik met mijn artrose de ellende en hij vraagt er niet eens om, worden zo geleverd. Weird

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *