Samen met de patiëntenverenigingen voor systemische lupus erythematodes (SLE), Lupus Nederland en NVLE, heeft het Reumafonds een brief aan minister Schippers van Volksgezondheid gestuurd over het schrappen van de vergoeding van de biological belimumab. Dit medicijn is onlangs op de Europese markt toegelaten voor aanvullende behandeling van SLE, maar wordt in Nederland niet vergoed.

Eind augustus heeft het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) besloten om het middel belimumab niet te vergoeden vanuit het zogeheten verzekerd pakket omdat de effectiviteit ervan onvoldoende bewezen zou zijn. Dit in tegenstelling tot het oordeel van het Europese Medicijn Agentschap (EMA) dat het medicijn juist had toegelaten als aanvullende behandeling voor SLE-patiënten met hoge ziekteactiviteit, ondanks de standaardbehandeling.

Slag in het gezicht
Volgens de brief van Lupus Nederland, NVLE en het Reumafonds is de beslissing van het CVZ een slag in het gezicht van mensen met SLE. SLE-patiënten die niet reageren op de standaardbehandeling hadden hun hoop gevestigd op dit nieuwe medicijn. De beslissing van het CVZ ontneemt de reumatologen ook de kans om belimumab zichzelf te laten bewijzen in de dagelijkse praktijk. Dit terwijl SLE-behandelaars kort geleden een landelijk initiatief hebben gestart om ziekteverloop behandeling van mensen met SLE gestructureerd te volgen.

Heroverwegen
De drie organisaties, die opkomen voor de belangen van mensen met SLE, vragen minister Schippers van Volksgezondheid in hun brief de beslissing van het CVZ over belumimab te heroverwegen. Alleen dan kan onderzocht worden of het innovatieve middel in de praktijk toegevoegde waarde heeft.

Onrust
De beslissing van het CVZ over belimumab volgt op een reeks van beslissingen. Eerder deze zomer kwam in het nieuws dat het CVZ advies zou gaan geven aan minister Schippers om een aantal dure geneesmiddelen voor zeldzame stofwisselingsziekten niet langer te vergoeden. Een advies van het CVZ leidde er vorig jaar toe dat de minister besloot om fysiotherapie bij een zestal reumatische aandoeningen niet langer te vergoeden vanuit de basisverzekering. Het Reumafonds kwam hiertegen in actie met het Meldpunt Fysiotherapie.

Over SLE
Systemische lupus erythematodes (SLE) is een auto-immuunziekte die huid, gewrichten en interne organen kan aantasten. Het is een ziekte waarbij het afweersysteem ernstig ontregeld is. Er zijn drie vormen van lupus erythematodes en elke vorm geeft zijn eigen klachten.