Het Reumafonds gaat samen met 3 andere gezondheidsfondsen nauwer samenwerken met bedrijven die nieuwe medische technologie ontwikkelen. Het Reumafonds doet dat in een nieuw samenwerkingsverband, RegMedXB, dat gericht is op regeneratieve geneeskunde. De eerste opdracht van het Reumafonds wordt de ontwikkeling van een test die bij mensen met artrose de kwaliteit van het gewricht meet.

In de regeneratieve geneeskunde worden medische technieken of behandelingen ontwikkeld die beschadigd menselijk weefsel herstellen. Bij artrose is kraakbeenherstel nodig, zodat mensen met artrose geen last meer hebben van pijn, stijfheid en beperkingen bij het bewegen.

Doel van tevoren bepalen

De deelname aan het samenwerkingsverband RegMedXB is volgens het Reumafonds een nieuwe stap in het reumaonderzoek. ‘In dit grote samenwerkingsverband gaan we onderzoek op een meer industriële manier aanpakken. Van tevoren bepalen we welke nieuwe diagnosemethode of reumabehandeling er moet komen’, aldus Reumafondsdirecteur Lodewijk Ridderbos. ‘De deelnemende bedrijven en andere onderzoeksinstituten worden daarop geselecteerd en aangestuurd.’

Artrosetest die de kwaliteit van het gewricht meet

Het Reumafonds is binnen RegMedXB de opdrachtgever voor het artroseonderzoek. De eerste opdracht wordt het ontwikkelen van een test die de kwaliteit van het gewricht meet bij mensen met artrose. Ridderbos: ‘We weten uit diverse onderzoeken dat bij artrose diverse stoffen in en om het kraakbeen niet meer in evenwicht zijn. Kraakbeen wordt daardoor afgebroken. Wij zien graag dat RegMedXB een test oplevert die artsen aangeeft hoe gezond het gewricht van de patiënt met artrose nog is. Welke stoffen beïnvloeden het kraakbeen negatief en hoe actief zijn ze precies? Met de resultaten van zo’n test kan de arts de juiste behandeling inzetten. Het Reumafonds financiert diverse onderzoeken die moeten leiden tot nieuwe behandelingen tegen artrose. De test past hier heel goed bij.’

Startbudget van 18 miljoen euro

RegMedXB, een afkorting voor Regenerative Medicine Crossing Borders, gaat in 2017 van start met een budget van 18 miljoen euro. Het startbudget wordt gevormd door bijdragen van het Reumafonds en 3 andere gezondheidsfondsen, 15 bedrijven, verschillende universiteiten, academische ziekenhuizen en regionale overheden. Ook het ministerie van Economische Zaken draagt financieel bij, via de gelden die bestemd zijn voor de ontwikkeling van zogeheten topsectoren. De medische sector is één van de sectoren die worden gestimuleerd om tot de wereldtop te gaan behoren. In een latere fase nemen ook partners uit Duitsland en België deel.

Bekijk ook de video over RegMedXB