Als aftrap van WereldReumaDag 2017 (12 oktober) planten ambassadeur van het Reumafonds, Anita Witzier, en 100 reumapatiënten een nieuwe tulp op een speciaal bollenveld in Noordbeemster (Noord-Holland). Met de campagne ‘Kweek begrip, plant een bol’ roept het Reumafonds heel Nederland op om begrip te kweken voor mensen met reuma.

Helft van mensen met reuma ervaart onbegrip

Reuma betekent moeite met bewegen, extreme vermoeidheid en ondraaglijke pijn. Omdat je dat niet altijd kunt zien, én omdat de klachten van dag tot dag verschillen, ervaren veel reumapatiënten onbegrip: dat is dus pijn bovenop pijn. Uit recent onderzoek van het Reumafonds blijkt dat maar liefst 50 procent van de mensen met reuma met onbegrip te maken heeft. 1 op de 9 mensen in Nederland leeft met een reumatische aandoening. Reuma is een van de grootste chronische ziekten in Nederland, komt op alle leeftijden voor en omvat meer dan 100 verschillende aandoeningen. Iedereen kent wel iemand met reuma, maar weinig mensen weten wat het betekent om met reuma te leven.

Onbegrip verergert klachten reuma

Mensen met reuma strijden al tegen de ziekte zelf en moeten ook nog opboksen tegen het onbegrip van kennissen, familie, collega’s en maatschappelijke instanties. Rinie Geenen, hoogleraar psychologie bij de Universiteit Utrecht: “Het is wetenschappelijk bewezen dat onbegrip klachten verergert. Het gevoel van afwijzing en ontkenning zorgt niet alleen voor mentale klachten, maar zorgt er zelfs voor dat mensen met reuma meer fysieke pijn ervaren.”

Lodewijk Ridderbos, directeur Reumafonds: “Hoe erg begrip helpt bij het omgaan met je ziekte wordt onderschat. Het is hoog tijd dat we onbegrip een halt toe roepen en met zijn allen meer begrip gaan kweken voor mensen met reuma. 2 miljoen mensen leven dagelijks met reuma. Zij verdienen begrip om hun pijn te verzachten.”

Kennis vergroten = meer begrip

Je kunt pas begrip voor reuma tonen als je er meer van weet. Daarom staat vanaf WereldReumaDag tot aan het moment dat de tulpen in bloei staan (eind maart 2018) het vergroten van de kennis over reuma centraal. Nederlanders worden opgeroepen om op www.reumafonds.nl een virtuele tulpenbol te planten en daarmee begrip te kweken. De bollenplanters worden tijdens het groeiproces van de eigen tulp door persoonlijke verhalen, feiten en cijfers meegenomen in de wereld van mensen met reuma. Op en rond WereldReumaDag 2017 (12 oktober) deelt het Reumafonds ook tulpenbollen uit op grote NS stations, bij tuincentra van Life & Garden en bij allerlei activiteiten die de lokale reumapatiëntenverenigingen organiseren door heel het land. Zodat iedereen overal, thuis, op het werk of op school, begrip kan kweken voor reuma. Want begrip verzacht de pijn van reuma.