Het Reumafonds mag 367.500 euro besteden aan een onderzoek voor kinderen met reuma. Dit bedrag is een extra gift van de VriendenLoterij, die gisteren op het GoedGeldGala werd uitgereikt. Het project ‘Nooit meer prikken’ onderzoekt of de nu gebruikelijke pijnlijke onderhuidse injecties bij kinderen met jeugdreuma vervangen kunnen worden. De zogenaamde Stick2me is een pijnloze methode om geneesmiddelen toe te dienen.

Het Reumafonds wil dat de pijnlijke injecties voor kinderen met reuma stoppen en vervangen worden door toediening via de Stick2me. Dat is een apparaatje dat via micronaaldjes medicijnen pijnloos in de bovenste laag van de huid brengt. Pijnloos, omdat de huid daar geen pijnzenuwen heeft. Directeur Lodewijk Ridderbos van het Reumafonds is enorm verheugd met deze extra gift: ‘De omschakeling naar de Stick2me betekent heel veel voor kinderen met reuma. Geen pijnlijke injecties meer, maar een snelle, makkelijke en vooral pijnloze toediening van je medicijnen.’

Stick2me voor kinderen

De Stick2me-methode is ontwikkeld in Groot-Brittannië. Ridderbos: ‘Helaas zijn de fabrikant van de micronaaldjes en de leveranciers van de moderne medicijnen niet geïnteresseerd om deze methode voor de relatief kleine groep kinderen verder uit te werken.’ Met de extra gift van de Vriendenloterij kan kinderreumatoloog Rebecca ten Cate (LUMC) samen met het Centre for Human Drug Research (Leiden) aan het werk. Zij gaan onderzoeken wat de beste techniek is om te gebruiken bij de Stick2me en hoe de medicijnen vanuit de bovenste huidlaag goed in het bloed terechtkomen. Daarna kan de Stick2me landelijk worden uitgerold via kinderartsen, behandelaars, ouders en kinderen.

VriendenLoterij

In 2015 gaat er een recordbedrag van 50,7 miljoen euro naar goede doelen, (sport)clubs en verenigingen in Nederland. Dat is mogelijk dankzij de 500.000 VriendenLoterij-deelnemers die iedere maand de helft van hun lot doneren aan het goede doel. Een vaste jaarlijkse bijdrage is er voor 47 gezondheids- en welzijnsfondsen, waaronder het Reumafonds. Naast de 367.500 euro voor ‘Nooit meer prikken’ ontving het Reumafonds dit jaar 928.526 euro van de VriendenLoterij.