Vanaf 2019 worden middelen zoals paracetamol 1000 mg, kalktabletten (calcium) en vitamine D niet meer vergoed vanuit de basisverzekering. Gebruik je deze middelen voor je reumatische aandoening? Dan moet je deze voortaan zelf betalen.  

De minister van VWS (Medische Zorg) heeft dit  in 2018 besloten na advies van  Zorginstituut Nederland. Het gaat hierbij om middelen die ook zonder recept te koop zijn bij de drogist of apotheek.

ReumaNederland is niet blij met dit besluit en heeft hierover de afgelopen jaren haar bezwaren en zorgen op diverse manieren geuit aan de minister, het ministerie van VWS en politici. Voor mensen met reuma zijn deze middelen juist een noodzakelijk en belangrijk onderdeel van hun behandeling. Tot grote opluchting van ReumaNederland blijft foliumzuur uiteindelijk wél vergoed vanuit de basisverzekering.

Antwoorden & tips

Gebruik jij paracetamol, vitamine D of kalktabletten? Misschien heb je vragen over de  gevolgen van deze verandering voor jouw portemonnee of over het gebruik van de middelen. Lees op onze website een overzicht met veel gestelde vragen en antwoorden. Ook geven we daar een aantal tips die je kunt gebruiken als je deze middelen zelf gaat kopen.

Reacties

 • Joke Heijne says:

  Beste medewerkers,

  Ik gebruik calcium 500mg +vitamine D3 erin ,ik vroeg afgelopen week bij de apotheek of deze volgend jaar niet meer vergoed zou worden.
  Ze vroeg dit na en het blijkt dat deze wel word vergoed omdat het hoger dan 400 Mg is .
  Nu lees ik bij jullie dat het niet wordt vergoed wat moet ik nu geloven ?

 • Nienke Ebbers says:

  Hoi Joke, om zeker te weten of je middelen wel of niet vergoed worden vanaf 2019 kun je op deze lijst kijken: https://reumanederland.nl/wp-content/uploads/2018/11/181101-Lijst-met-uitstroom-middelen-basispakket-2019.pdf. Daar staan de middelen die vanaf 2019 uit het basispakket verdwijnen. Als je aanvullend verzekerd bent, zou je ook nog met je verzekeraar contact op kunnen nemen want misschien vergoedt jouw verzekeraar het nog vanuit het aanvullende pakket. Succes! Groet, Nienke

 • Henderkien says:

  Al jaren heb ik cholecalciferol 800ie ooit voorgeschreven door reumatoloog.
  Vanwege beleid overheid kan ik deze nu niet meer krijgen op recept en vergoed.
  Wel een maandelijkse dosering op (recept en vergoed )wat dan door de assistent huisarts word bepaalt.

  Ik kies er voor het zelf te betalen. Omdat ik het betrouwbaarder vind door te gaan met de door reumatoloog voorgeschreven tijd
  en dosis.

  Binnenkort ga ik naar de reumatoloog en zal ik deze de vraag voorleggen.

  Ik vind het nogal nonchalant van de overheid deze keuze te maken. Volgens mij creëren ze hier meer problemen mee. Omdat mensen dan toch maar via internet en mogelijk niet de juiste deskundigheid vergaren.
  Met alle gevolgen van dien.

  • Nienke Ebbers says:

   Hoi Henderkien, heel verstandig dat je dit in overleg met je reumatoloog doet. Hij of zij weet wat voor jou het beste is om te gebruiken. Sterkte! groet, Nienke

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *