Vanaf 2019 worden middelen zoals paracetamol 1000 mg, kalktabletten (calcium) en vitamine D niet meer vergoed vanuit de basisverzekering. Gebruik je deze middelen voor je reumatische aandoening? Dan moet je deze voortaan zelf betalen.  

De minister van VWS (Medische Zorg) heeft dit  in 2018 besloten na advies van  Zorginstituut Nederland. Het gaat hierbij om middelen die ook zonder recept te koop zijn bij de drogist of apotheek.

ReumaNederland is niet blij met dit besluit en heeft hierover de afgelopen jaren haar bezwaren en zorgen op diverse manieren geuit aan de minister, het ministerie van VWS en politici. Voor mensen met reuma zijn deze middelen juist een noodzakelijk en belangrijk onderdeel van hun behandeling. Tot grote opluchting van ReumaNederland blijft foliumzuur uiteindelijk wél vergoed vanuit de basisverzekering.

Antwoorden & tips

Gebruik jij paracetamol, vitamine D of kalktabletten? Misschien heb je vragen over de  gevolgen van deze verandering voor jouw portemonnee of over het gebruik van de middelen. Lees op onze website een overzicht met veel gestelde vragen en antwoorden. Ook geven we daar een aantal tips die je kunt gebruiken als je deze middelen zelf gaat kopen.