Een onderzoeksgroep van Erasmus MC werkt hard aan een behandeling op maat (personalised medicine) van vrouwen en mannen met reumatoïde artritis (RA) die een kinderwens hebben. Om dit mogelijk te maken stelt ReumaNederland de komende vijf jaar 300.000 euro beschikbaar voor deze onderzoeksgroep die tevens door ReumaNederland de titel Research Centre of Excellence krijgt toegekend.

Met de Research Centres of Excellence die voorop lopen in het onderzoek naar ontstekingsreuma wil ReumaNederland grote stappen zetten in doorbraken in de behandeling van mensen met ontstekingsreuma. De komende periode worden meer onderzoeksgroepen in Nederland benoemd tot Research Centres of Excellence voor ontstekingsreuma, artrose en jeugdreuma. Voor de Research Centres stelt ReumaNederland in totaal de komende vijf jaar 7,3 miljoen euro beschikbaar.

Unieke positie Erasmus MC bij zwangerschap en reuma

Het Research Centre of Excellence onder leiding van dr. Radboud Dolhain heeft door de combinatie met de eigen polikliniek voor zwangerschap en reuma een unieke positie opgebouwd in onderzoek en behandeling van vrouwen en mannen met een kinderwens.

Dr. Radboud Dolhain, hoofdonderzoeker van het Research Centre of Excellence in het Erasmus MC: “Ons onderzoek onder patiënten met RA en andere vormen van ontstekingsreuma moet onder andere gedetailleerde kennis opleveren over de gevolgen van ziekte en medicatie voor de vruchtbaarheid. Dit inzicht moet leiden tot de mogelijkheid om behandeling op maat aan te bieden. Deze bijdrage van ReumaNederland zal er hopelijk toe bijdragen dat meer mensen met reuma kun kinderwens kunnen realiseren.”

Lodewijk Ridderbos, directeur ReumaNederland: “Het hebben van ontstekingsreuma kan negatieve gevolgen hebben voor vruchtbaarheid en zwangerschap. Dat heeft veel impact op jonge mensen die hun gezinsleven willen opbouwen. We leggen ons niet neer bij waar we nu staan en willen verbetering bereiken voor vrouwen én mannen met ontstekingsreuma die een kinderwens hebben.”

Hoofdonderzoeker dr. Radboud Dolhain ontving het certificaat van het Research Centre of Excellence uit handen van Ingrid Lether, manager Onderzoek & Innovatie bij ReumaNederland.

Over ontstekingsreuma

Ontstekingsreuma is een verzamelnaam voor diverse auto-immuunziekten die gewrichten, spieren en organen ernstig beschadigen. Het afweersysteem maakt bij ontstekingsreuma een vergissing: gezonde gewrichten, spieren en organen worden ten onrechte aangevallen. De afweerreactie ontspoort bovendien: de ontstekingen nemen steeds verder toe, met desastreuze gevolgen. Ernstige vermoeidheid en pijn, grote moeite met bewegen en ernstige beperkingen – thuis, op school en op het werk – zijn klachten die alle mensen met ontstekingsreuma ervaren. In Nederland hebben 220.000 een vorm van ontstekingsreuma.

Lees hier meer over alle doorbraken waar de Research Centres of Excellence voor ontstekingsreuma aan werken.