Een onderzoeksgroep van Amsterdam UMC, locatie AMC werkt hard aan een bloedtest om de kans op het krijgen van reumatoïde artritis (RA) te kunnen voorspellen. Om de test door te ontwikkelen en te onderzoeken welke behandeling bij een hoog risico het beste werkt, stelt ReumaNederland de komende vijf jaar 400.000 euro beschikbaar. Tevens krijgt de onderzoeksgroep door ReumaNederland de titel Research Centre of Excellence toegekend.

Met de Research Centres of Excellence die voorop lopen in het onderzoek naar ontstekingsreuma wil ReumaNederland grote stappen zetten in doorbraken in de behandeling van mensen met ontstekingsreuma. De komende periode ontvangen meer onderzoeksgroepen in Nederland de toekenning van Research Centres of Excellence voor ontstekingsreuma, artrose en jeugdreuma. Voor de Research Centres stelt ReumaNederland in totaal 7,3 miljoen euro beschikbaar.

Voorkomen is beter dan genezen

Waar het genezen van RA de onderzoeksuitdaging vormt voor meerdere onderzoeksgroepen in Nederland gaat de onderzoeksgroep onder leiding van prof. dr. Ronald van Vollenhoven nog een stuk verder. Zij richtten zich op het voorkomen van het ontstaan van RA bij mensen met een verhoogd risico. Dit risico kunnen ze al inschatten door een ook door hen ontwikkelde bloedtest. Deze nieuwe bloedtest kan voorspellen welke mensen met een verhoogd risico op RA de ziekte binnen drie jaar zullen krijgen. Zij zouden daardoor op tijd behandeld kunnen worden.

Lodewijk Ridderbos, directeur ReumaNederland: “We leggen ons niet neer bij waar we nu staan. We verwachten dat de onderzoekgroep onder leiding van prof. dr. Ronald van Vollenhoven de komende jaren baanbrekende oplossingen gaat bieden in het voorspellen en op den duur voorkomen van RA. Het kunnen voorspellen van ontstekingsreuma met een bloedtest hadden we tot voor kort niet voor mogelijk geacht. Nu die resultaten er al hoopgevend uitzien, willen we zorgen dat er een behandeling komt die RA bij deze groep kan voorkomen.”

v.l.n.r. prof. dr. Niek de Vries, Lodewijk Ridderbos (algemeen directeur ReumaNederland), prof. dr. Ronald van Vollenhoven, Hans Romijn (voorzitter AMC)

Over ontstekingsreuma

Ontstekingsreuma is een verzamelnaam voor diverse auto-immuunziekten die gewrichten, spieren en organen ernstig beschadigen. Het afweersysteem maakt bij ontstekingsreuma een vergissing: gezonde gewrichten, spieren en organen worden ten onrechte aangevallen. De afweerreactie ontspoort bovendien: de ontstekingen nemen steeds verder toe, met desastreuze gevolgen. Ernstige vermoeidheid en pijn, grote moeite met bewegen en ernstige beperkingen – thuis, op school en op het werk – zijn klachten die alle mensen met ontstekingsreuma ervaren. In Nederland hebben 220.000 een vorm van ontstekingsreuma.

Lees hier meer over alle doorbraken waar de Research Centres of Excellence voor ontstekingsreuma aan werken.