Minister Bruins (Medische Zorg) heeft besloten dat het onderzoek naar het effect van langdurige oefentherapie bij twee groepen reumapatiënten van start kan gaan. Het gaat om twee onderzoeken naar langdurige oefentherapie bij mensen met een ernstige vorm van reumatoïde artritis (RA) en axiale spondyloartritis (axiale SpA). Op basis van de uitkomsten van deze onderzoeken wordt bepaald of langdurige oefentherapie voor deze specifieke groepen patiënten in het basispakket komt.

Blij met het besluit van de minister

Sija de Jong, manager Patiëntenbelangen van ReumaNederland: “Het is een belangrijke stap richting toegankelijkheid van fysiotherapie voor mensen met reuma die dat echt nodig hebben. Let wel, het gaat om een onderzoek dat slechts voor een kleine groep mensen met ontstekingsreuma wetenschappelijk moet bewijzen dat fysiotherapie noodzakelijke zorg is en dus vergoed moet worden”.

Oefentherapie vormt een onderdeel van fysiotherapie. Oefentherapie kan door een fysiotherapeut worden gegeven, maar ook door een zogenoemde oefentherapeut die werkt volgens de methode Mensendieck of Cesar. De twee onderzoeken maken het mogelijk om het effect van langdurige oefentherapie te onderzoeken bij patiënten met RA en axiale SpA die ernstige gewrichtsschade hebben en ernstige beperkingen in het dagelijks functioneren ondervinden. Het wetenschappelijke bewijs hiervoor ontbreekt nu nog.

“Na het onderzoek, dat we samen met het KNGF hebben geïnitieerd, hopen we het noodzakelijke bewijs te hebben dat langdurige oefentherapie bij deze groep patiënten werkt en daarom opgenomen moet worden in het basispakket”, aldus Sija de Jong. “Het gaat dan om een beperkte groep, terwijl wij denken dat veel meer mensen met reuma baat hebben bij fysiotherapie om goed te kunnen blijven functioneren.”

Aanmelden onderzoek en vergoeding

Het plan is nog dit najaar met de onderzoeken van start te gaan. Hiervoor wordt de medewerking gevraagd van patiënten met RA of Axiale SpA. Het gaat dus om een beperkte groep patiënten die met ernstige functiebeperkingen te maken hebben. Alleen voor de mensen die toegelaten worden tot het onderzoek, worden de fysiotherapiebehandelingen vergoed. Dit in tegenstelling tot sommige berichten in de media.

Informatie over hoe en waar patiënten zich kunnen aanmelden, volgt binnenkort o.a. op de website van ReumaNederland.

Meer informatie

 

Reacties

  • Ody van Berlo says:

   Ik heb daar óók moeite mee. Bij de apotheek advies gevraagd, antwoord: dat gaat echt gemakkelijk hoor. Staan niet open, en begrijpen totaal niet dat het moeilijk gaat met reuma.

 • Tiny de Ridder says:

  Ik ben hier heel erg blij mee ik heb fribromyalgie en heel erge atrose en moet aan de buurman vragen of hij de potjes openmaakt !

 • Het is heel moeilijk om met r.a medicijnen uit de verpakking te halen Dus een verbetering van de verpakkingen zou fijn zijn

   • Marianne Foekens says:

    Maar dan krijg je de medicijnen voor een dag en met de tijden wanneer je ze moet innemen ik bepaal liever zelf wanneer ik ze inneem en ik heb liever dat ze het in potjes doen jaren geen enkel probleem en nu doen ze het niet meer want het was te arbeid intensief ik was toen zelf bij hun toen heb ik mijn Rolly om gedraaid en toen zei ik dus nu moet ik het artrose handen het dus zelf doen ja was het antwoord.
    wat moet je hier mee.

  • Joke De La ferté says:

   Ja helemaal mee eens ,een ramp die
   baxterrollen ,ik heb sponylo artritis, en artrose
   Ook moet de verpakking van de injectie methotrexaat makkelijker worden, een ramp.

 • Gerda de Voogd says:

  Ik vul de pillendozen voor een week. Ik doe dat voor mijn man en voor mezelf
  En het doet pijn al die medicijnen uit de strips te moeten drukken. Het zou dus perfect zijn als dat op een andere manier verpakt zou worden!

  • Met zowel reuma als zenuwschade in beide handen ben ik heel blij met aanpassingen in de verpakking. Krijg de meeste niet zonder hulpmiddelen open. Ook pillen kan ik zonder hulpmiddelen niet zelf breken etc. Gelukkig heb ik een lieve echtgenoot en ze er behulpzame buren.

 • Ad Kammerer says:

  Met grote inspanning lukt het me (ik ben 90 en heb arthrithisch), om de pil/het tablet van de bovenkant van de verpakking te ontdoen, waarbij steeds weer de pil/het tablet losschiet en door de kamer vliegt. Erg hygiënisch vind ik dit niet. Bovendien loop ik het risico, om te kiepen, wanneer ik moet bukken.

 • H.W Groenestein Jankiewicz says:

  zal tijd worden er zal wat aan pillen verspilt zijn door die martel doordruk strips.gezien manlief door reuma vergroeide handen heeft is de eer aan mij ik heb fybromyalgie en gezien het aantal pillen wat wij dagelijks wegwerken ga er maar aanstaan

 • Ria. Dompeling says:

  Dat zou een gigantische uitkomst zijn. Ik heb RA, en pas weer een operatie aan mijn rechterhand en krijg het niet voor elkaar.

 • RT Pieterse de Jong says:

  Dat is super. Sommige doordrukstrips zijn zo stevig dat je een mes nodig hebt om alles open te maken. Dan heb je kans dat de capsule weer stuk gaat…..
  Het zou geweldig zijn als de medicijnen zo verpakt kunnen worden dat ze gemakkelijk te pakke zijn.

 • Ellen Jonkers says:

  Geweldig hoor dat hier eindelijk aandacht voor is!
  Bij mijn apotheek zeggen ze…daar kunnen wij ook niks aan doen….
  Ik,pak wel eens de schaar of een mesje maar dat is ook niet erg veilig

 • Marga van Tilborg says:

  Mtx 10 kleine tabletjes waarom niet 1 van 25 mg dat scheelt ook
  De pot van sulfasalasine is goed open te draaien maar dan zit er een zilveren afsluit laag die je er bijna niet afkrijgt. Daar gebruik ik nu een tornmesje voor want met schaar lukt dit ook niet

 • VANBESIEN Christine says:

  Ik heb niet enkel last met mijn RA-medicatie, maar ook met de verpakking van andere medicatie. Ik veronderstel dat veel reumapatiënten (mensen met fybromyalgie, oudere mensen, …) ook nog andere medicijnen nemen, waarvan de verpakking eveneens een inspanning vereist om ze te openen.

 • Het is heel moeilijk om pillen uit de verpakkingen te krijgen .
  ik heb al van alles geprobeerd maar het lukt bijna niet.

  Groeten van Marja

 • K.Molenaar says:

  Veel pakken van Campina hebben hele kleine dopjes en zo zijn er nog veel verpakkingen naast medicijnen die heel lastig (pijnlijk) open te maken zijn.

 • Geertje van Vianen-Michelsen says:

  Ik kreeg altijd strips MTX, makkelijk te tellen. Toen ineens een giga plastic pot met deksel zoals in de tekst. Door de kleur van de MTX, geel, en de kleur van foliumzuur, iets andere kleur geel, kreeg ik angst dat daar makkelijk verwisselingen kunnen komen. Daarnaast was het moeilijk aftellen, je laat snel een tabletje vallen en is dat wel zo goed voor het kind/de hond of kat die net in de buurt is?
  En tenslotte NOG MEER PLASTIC!! Want die plastic pot kun je weggooien, je krijgt elke keer een andere. Gelukkig heb ik nu weer de doordrukstrip.
  (Misschien zou het wel slim zijn als de medicijnen in de potten/potjes worden gedaan die we al hebben en mee kunnen nemen naar de apotheek.)

 • Ton Wolswijk says:

  Eindelijk wordt er wat aan dit probleem gedaan. Geweldig!
  Nu dient zich een nieuw probleem aan: sinds enige tijd worden de medicijndoosjes dichtplakt met een tape en die tape is voor mensen met problemen aan de handen alleen met een mes open te krijgen. Niet erg handig.

  • mIJN APOTHEEK HEEFT ME EEN APPARAATJE VERKOCHT WAARDOOR IK WEL SOMMIGE TABLETTEN KAN HALVEREN,MAAR UIT DE STRIPS HALEN DOE IK MET EEN MESJE.

 • K.R. Cras says:

  Ik heb al jaren Reumapotjes dat kan je gewoon bij de apotheek vragen om je medicijnen in dat soort potjes te leveren, zelfs het medicijn Methotrexaat zit standaard in dat soort potjes, helaas moet ik bij de medicijn bestelling het wel op het recept zetten

 • Ik ben ook dolblij dat hieraan hor gegeven wordt. Moeten alle bedrijven maar eens doen en vooral de supermarkten. Ik denk hierbij aan bijvoorbeeld het boterhammenvlees verpakking met dat zgn. hersluitbaar. Hopeloos een doffe ellende

 • Elske haaksman says:

  Ik krijg mijn pijnstillers ook niet uit de doordrukstrip, zeker niet als daar plastic in verwerkt zit, de metalen doordrukkant lukt wel. Bij de apotheek gaven ze aan, vraag het aan mensen in je omgeving of die het bv 1x per week voor u willen doen. Of je er graag mee te koop loopt hoeveel medicatie je slikt. Ik heb bijbde apotheek geeist dat ze zorgde voor de metalen achterzijde, anders neem ik de medicijnen niet mee en ga ik een rel schoppen van hier tot ……….. heel ver.

 • Thea Klitz says:

  Ook ik ben zooooo blij dat hier eindelijk aandacht aan wordt besteed. Heb o.a. artrose en vul 1 x per week mijn doosje voor de hele week met 10 soorten medicijnen. Dat is elke week weer een hele lijdensweg. Hoop dat er snel een oplossing wordt gevonden.

 • ik ben heel blij te horen, dat er iets aan die verpakkingen word gedaan ik heb r. a. en heb ook veel moeite met het openen dank je wel voor jullie inzet

 • Emiel Mulder says:

  Hallo,

  ndi boven op de foto afgebeelde pantoprazol zijn de ergste, krijg deze nu op medische indicatie in potjes, maar die zijn weer niet leverbaar in 40 mg 2 p/d,
  dus 20mg 4x.
  elke keer weer eerst strips, teruggeven potjes bestellen, grrrrr.

  loperamide strips ook zo’n ellende.

  ik krijg erg veel medicatie voor diverse aandoeningen waaronder 11 plekken artrose, waarvan 2x duimbasis, alle medicatie in strips. Dit zijn tig doosjes, tegenwoordig dichtgeplakt, tig bijsluiters, bergen strips.
  mijn broertje woont aan de andere kant van nederland, geen artrose, krijgt alles in potjes en ook deze niet weer in een doosje met bijsluiter, normaal los.
  Wat moet ik na al die jaren CG met bijsluiters.
  sommige medicijnen 15 doosjes per bestelling, met 3 stripjes, terwijl in potjes 2 stuks en recyclebaar

  waaroim bij hem alles goed en ik met mijn artrose de ellende en hij vraagt er niet eens om, worden zo geleverd. Weird

  • Petra de Jong says:

   Kan je geen baxter rol vragen aan de apotheek. Dan stoppen ze je nodige medicatie in één zakje. Van de gehele week/ mnd
   om 8 u zakje
   om 12 u zakje
   om 17 u zakje
   om 21 u zakje
   Super handig, je kan zo ook nooit iets vergeten
   En met 1 knip zakje open. En gemakkelijk mee te nemen.
   Succes

 • Antje Takens Brongers says:

  Veel problemen met potjes en strippen open drukken, geen kracht in mijn handen, wauw zou te gek zijn als dat verlichting zou geven

 • Brenda Buijs says:

  Heel fijn dat dit mogelijk gemaakt wordt voor mensen met RA en SpA. Maar wel jammer dat alle andere duizende patiënten met bijvoorbeeld bechterew en fibromyalgie er alweer buiten vallen, en die hebben er ook zo ontzettend veel baat bij. Kan Reuma Nederland hier niks mee doen???

 • Dat is weer typisch NL met twee maten meten! Een soort klassen verdeling!!

  Twee soort wel en de rest niet, zijn wij/anderen behalve die twee soorten type reuma niet belangrijk genoeg??

  Al ruim 29 jaar reuma na lang onderzoeken te horen gekregen dat het fibromyalgie is. Een dure woord voor spier- en gewrichtsreuma ,oorzaak is ontsteking is mij verteld. Ik loop al 28 jaar bij de fysio. Zonder fysio red ik het niet vooral in de winter.

  Elk jaar wordt de aantal behandelingen waar patiënten als ik recht op hebben minder! Maar de premie wordt steeds duurder.

  Door deze rot ziekte ben ik mijn goede baan kwijt geraakt en op 52 jarige leeftijd afgekeurd!

  Kortom mensen met andere vormen van reuma hebben ook dagelijks pijn en zijn ook sterk beperkt in hun functioneren. Net als degenen die nu voorgetrokken worden, hebben wij, mensen met andere soorten/vormen van reuma niet gevraagd om ziek te worden!

  Ik ben niet alleen boos maar ook zeer teleurgesteld op deze “klassen verdeling/onderscheiding” anno 2019.

 • A.M. van Bergen says:

  Jammer dat het voor een kleine groep gaat dit onderzoek en niet voor alle mensen met RA of Axiale SpA. Hoeveel mensen kunnen aan dit onderzoek dan deelnemen? En ook jammer dat je je er voor moet opgeven. Dus wie het eerst komt wie het eerst maalt. Zo oneerlijk
  waarom niet voor alle patiënten RA enz
  Dit kunnen jullie beter en anders formuleren op de site. Het lijkt of iedereen met RA de Fysio kan krijgen maar dit is niet zo is wel een beetje krom. En geeft mensen valse hoop. Of ik moet het verkeerd begrijpen dan graag antwoord van jullie.

 • Fijn dat er eindelijk een proef komt. Vele jaren te laat natuurlijk, maar toch. Er wordt gesteld dat Reuma niet chronisch is en daarom niet vergoed wordt. Een lacher natuurlijk.
  Vanwege de RA van mijn vrouw zijn wij nu verplicht om de duurste verzekering af te sluiten omdat daar de meeste fysio therapie bij zit. Te gek natuurlijk als je ziet welke flauwekul er vaak wél wordt vergoed.
  Mijn vrouw redt het niet zonder fysio. En er zullen velen zijn die dit ook nodig hebben.
  Eigenlijk is het een proef waarop iedereen het antwoord reeds kent. Maar hoeveel jaren zal het duren voordat fysio voor deze patiënten in het pakket wordt opgenomen. Misschien als er een minister komt met ervaringskennis?

  • Ik ben helemaal met je eens over “welke flauwekul er vaak wél wordt vergoed.”

   Het zou goed zijn als er een basisverzekering voor mensen met chronische ziekten wordt ingesteld. Of de mogelijkheid voor patienten met chronische ziekten om zelf hun basispakket/verzekering samen te stellen, dan kunnen we de vergoedingen weg laten die we persoonlijk niet nodig hebben, zoals zwangerschapsoefeningen, bevallen in kraamhotel en andere vergoedingen .. als je bv toch al jaren geen baarmoeder meer hebt en ook geen kinderen meer kan krijgen. Ik zou dan kiezen voor fysio in mijn basispakket omdat het noodzakelijk is voor mij. Dan zou ik het niet erg vinden om meer premie te betalen voor mijn fysio, want dan betaal ik voor wat ik wel krijg.

 • Bedankt voor jullie reacties en we begrijpen jullie vragen over dit onderzoek.

  Je leest meer informatie hoe we tot dit onderzoek zijn gekomen in ons nieuwste blog: https://reumanederland.nl/nieuws/blog/fysiotherapie-een-mijlpaal-bereikt/.

  Een korte uitleg: fysiotherapiebehandelingen worden alleen vergoed als er voldoende bewijs is dat de behandeling effectief is. Uit onderzoek van het Zorginstituut in 2016 blijkt dat er tot nu toe geen onderzoek is gedaan naar het effect van oefentherapie bij mensen met ernstige RA en axiale SpA. Aangezien deze groep het hardst wordt getroffen, sinds fysio- en oefentherapie niet meer wordt vergoedt vanuit de basisverzekering, richt het onderzoek zich op deze specifieke groep.

  Wij blijven ons hard maken voor een betere vergoeding van fysiotherapie voor andere groepen mensen met reuma. Zoals bijvoorbeeld de oproep die we samen met het KNGF doen: https://bit.ly/2ZjHWrm.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *