Voor mensen met ernstige knieartrose die nog te jong zijn voor een prothese is er een nieuwe behandeling ontwikkeld: kniedistractie. Kniedistractie is het tijdelijk iets uit elkaar trekken van de knie met een frame. Dit zorgt ervoor dat kapot kraakbeen bij mensen met artrose de kans krijgt zich te herstellen. ReumaNederland heeft jarenlang geïnvesteerd in het onderzoek door UMC Utrecht naar deze nieuwe behandeling. De eerste patiënten worden in het UMC Utrecht behandeld en er volgen in de toekomst meer ziekenhuizen.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat mensen die de behandeling hebben gekregen jarenlang minder pijn hebben en beter kunnen bewegen. Kniedistractie gebeurt met een lichtmetalen frame, de kniedistractor. Hiermee wordt het boven- en onderbeen van mensen met knieartrose 6 weken lang licht uit elkaar getrokken. Het aangetaste kraakbeen krijgt zo de kans zich te herstellen.

Voor patiënten jonger dan 65

De kniedistractiebehandeling is het resultaat van jarenlange samenwerking tussen ReumaNederland en UMC Utrecht. De behandeling is bedoeld voor relatief jonge patiënten (onder de 65 jaar) met ernstige knieartrose bij wie bestaande behandelingen, zoals pijnstilling en fysiotherapie, niet meer voldoende helpen. Tot nu toe kregen deze patiënten uiteindelijk een prothese. Maar, een prothese heeft niet het eeuwige leven en daarom is het goed dat er nieuwe behandelingen komen. Ingrid Lether, manager Onderzoek & Innovatie: ‘Protheses zijn een zeer ingrijpende behandeling voor artrose en ReumaNederland investeert fors in nieuwe alternatieven voor de behandeling van mensen met artrose.’

Tweede prothese voorkomen

Bij mensen met artrose die op relatief jonge leeftijd een kunstgewricht in de knie krijgen, moet de prothese vaak nog een keer vervangen worden, met veel nadelen. Professor Floris Lafeber, hoogleraar experimentele reumatologie bij UMC Utrecht: ‘Een vervanging van een prothese geeft een grotere kans op complicaties. Ook ‘werkt’ een tweede prothese vaak veel minder goed: patiënten zijn veel meer beperkt in hun dagelijks leven. Het zo lang mogelijk uitstellen van een eerste prothese is dus erg belangrijk. Met kniedistractie kunnen we een prothese vaak jaren uitstellen, bij een aantal patiënten zelfs met meer dan 10 jaar.’

Conditie kraakbeen verbetert

De resultaten van de distractiebehandeling bij mensen die de behandeling hebben gehad zijn tot nu toe zeer hoopgevend. Na distractie blijkt de conditie van het kraakbeen en het bot in het kniegewricht te verbeteren. Patiënten hebben hierdoor minder pijn en kunnen beter bewegen. Na distractie blijkt de pijn bij veruit de meeste patiënten zoveel te zijn verminderd, dat een knieprothese ook echt jarenlang kan worden uitgesteld. Patiënten kunnen dus al die jaren hun eigen knie behouden.

Kniedistractor naar verwachting in de toekomst in meer ziekenhuizen

De behandeling met de kniedistractor wordt tot nu toe alleen in het UMC Utrecht gegeven. Maar naar verwachting worden dat er meer. De kniedistractor heeft kort geleden Europese goedkeuring gekregen, waardoor de behandeling voor mensen met artrose in de toekomst in meer ziekenhuizen kan worden gegeven. De orthopeden van het UMC Utrecht zullen hun collega’s daar leren hoe ze hem moeten gebruiken.

Meer over de kniedistractie

Vanaf het allereerste begin heeft ReumaNederland geïnvesteerd in de behandeling van knieartrose met kniedistractie. Mensen met knieartrose kregen de toen nog experimentele behandeling in het kader van wetenschappelijk onderzoek. Tijdens de behandeling wordt de knie zo’n 6 weken uit elkaar gehouden met een frame. Vanwege de positieve resultaten kon de behandeling en de kniedistractor (het frame) verder worden ontwikkeld. Onlangs heeft de kniedistractor de Europese CE-markering gekregen, waardoor de behandeling beschikbaar is gekomen voor mensen met knieartrose. De distractor wordt door ArthroSave – spin-off van het UMC Utrecht – op de markt gebracht. ZonMW, Vrienden van UMC Utrecht, ReumaNederland en Stichting Technische Wetenschappen ondersteunen de implementatie financieel.

Reacties

 • Maria Haasnoot-Coelho says:

  Ik ben Maria Haasnoot-Coelho en ik heb in de rechterbeen knieartrose.
  maar na het lezen van uw berichten , heb ik gezorgd dat ik 10 kilo minder weeg.
  resultaat veel minder pijn. ik kan een uur lopen zonder pijn.
  Nu lees ik over kniedistractie {voor jonge mensen} en ik ben 78 en als het zou kunnen, misschien helpt het ook bij mij.
  Het is geen hoogmoed [alleen misschien} Ik ben verder kerngezond.
  Met vriendelijke groet,

  Maria

  • Ik ben mvr vd berg ik heb al jaren last van artrose in mijn rechter knie maar kan niet geopereerd worden om dat ik niet onder narcoce kan omdat ik 83 ben maar het belemmerd mij heel erg met lopen en dat zou ik nog zo graag willen en heb heel veel pijn

   mvr vd berg

   l

   • Dag mevrouw, in het Martini Ziekenhuis in Groningen doen ze , zonder een operatie, onderzoek naar de werking van een soort ‘corset’ van het boven en onderbeen om het zelfde resultaat te behalen. Meer weet ik er niet over maar misschien kunt u informeren bij de afdeling orthopedie. Succes

   • T.Kemna-van den Bos says:

    Goedemorgen, U schrijt dat U geen narcose mag hebben, maar ik ben onlangs geopereerd voor het krijgen van een nieuwe knie en heb een ruggeprik met roesje gekregen en is uitstekend bevallen!!!!!

    • Ik lees hier allemaal mensen die enthousiast zijn over de kniedistractie. En ze worden allemaal doorverwezen naar het UMC Utrecht. Ik zou graag eens horen in welke ziekenhuizen dit inmiddels ook wordt gedaan. Ik ben in behandeling bij de Maartenskliniek in Nijmegen, toch een gespecialiseerd orthopedisch ziekenhuis, en ik kwam daar al van een ander ziekenhuis waar ze helemaal niet serieus met mijn artrose klachten ( veel pijn, niet meer kunnen lopen, enz. ) omgingen, dus een second opinion heb ik al. Jaren moeten lopen in een brace is toch ook geen kwaliteit van leven. Bovendien heb ik al enkele jaren éen knieprothese die mij heel goed bevalt. Ik ben begin 60 , maar merk nog steeds twijfel bij artsen wat ze met me aan moeten. Heel frustrerend.

     • Beste Evelien,

      De Sint Maartenskliniek is zeer gespecialiseerd in protheses voor knieën. Ik heb op mijn 50 levensjaar binnen 1 jaar twee totale knieprotheses gekregen. Het zijn ook nog protheses waar je mee kunt sporten. Ze voelen helemaal als echt en kan er goed mee lopen buigen enz. Ik zou vertrouwen wat ze daar beslissen en niet gaan shoppen in andere ziekenhuizen. Ze zijn zeer kundig en kunnen veel voor je doen.

   • Flierefluiter says:

    Mijn man is 48 en heeft een halve knieprotese maar kan door dit ding nog geen klap hij kon voor de operatie meer met zijn knie als wat hij nu kan dus zo’n protese os ook niet alles, het enige wat het ons heeft gekost is veel geld aan de fysio en mijn man heel veel pijn en nog niks kunnen.

    Dus mensen als dit een mogelijk is probeer dit eerst.

 • Karin Rutjes says:

  Heel graag zou ik voor een kniedistractie komen. Ik ben nu 62 jaar en bewegen gaat steeds meer met pijn gepaard. Heb sinds 12 jaar deze artrose.

 • Henk v Velden says:

  Hallo, mijn naam is henk v Velden..Ik heb sinds 2010 in mijn rechterknie een knieprothese en heeft mijn linkerknie alles op moeten vangen..Nu heb ik veel last en pijn met lopen aan mijn linkerknie en zit het vaak op slot en ik heb veel pijn met lopen en traplopen…In mijn werk heb ik ook veel last omdat ik postbode ben..Graag zou ik in aanmerking willwn komen in deze nieuwe methode om pijnvrij te kunnen zijn…

 • Goedenavond ,ik heb artrose in de knieschijven en ben 66 jaar .ik heb begrepen van de reumatoloog dat daar niets aan gedaan kan worden,klopt dat.?
  Groetjes sjanie venema

 • Natasha Gijzen says:

  Ik heb heb kniedistractie operatie gehad in het amphia ziekenhuis in breda. De periode Van 2 maanden erna was een hel en ik ben toch al heel baal geopereerd.mijn 2e knie moet ook en ik zwoor dit nooit meer te doen. Nu een half jaar revalidatie later met nog een half jaar te gaan blijkt alle pijn die echt heftig was het dubbel en dwars waard!!!

 • Ik ben 47 jaar en heb knieartrose. Ik ben volgens mijn arts te jong voor een kunstprothese. En een halve prothese kan niet meer. Ik zou graag willen weten of ik hier ook voor in aanmerking kom.

 • Diana Tijms says:

  Bij mij is aan 1 kant van mijn knie het kraakbeen totaal verdwenen. Is dan deze behandeling nog wat voor mij. Ik ben 47 jaar en loop al jaren met een brace om mijn knie.

  • Bouckaert says:

   Ik heb uw leeftijd en mn knieen zijn helemaal kapot gevreten. Heb blounts disease. Geen kraakbeen meer over, heb tal van hyaleroninspuitingen gehad, osteotomie en nu kan ik bijna niet meer lopen. Voor nieuwe knieprothese veem te jong, en zou graag kniedistractie overwegen omdat de slijtage op onderbeen zodanig put slijt in onderbeen dat ik ineens 2de opvolgknieprothese eou nodig kunnen hebben als verder afslijt en eerste overslaan.
   Wie heeft idee bij welke dokter en ziekenhuis ik terecht kan ?
   Mvg Ariane

  • Monique Adema-Smeets says:

   Daar ben ik ook zeer benieuwd naar.
   Op mijn 42ste nam ik mijn pijn klachten eindelijk serieus en heb toen eindelijk maar eens een arts op zocht. Sinds die tijd weet ik dus van mijn volledige artrose in beide knieën. Binnen 2 jaar heb ik twee standbeen-corrigerende operaties gehad en de 2 jaar erna zijn de schroeven en platen weer verwijderd geworden omdat deze anders in de weg zouden zitten bij toekomstige protheses. Mij is toen ook verteld geworden dat ik minimaal tot mijn 50ste zou moeten proberen te rekken voordat ik met protheses zou kunnen beginnen. Tot nu toe gaat het nog redelijk, wel veel pijn en flink wat beperkingen, doordat ik minimaal 4x een half jaar revalidatie therapie gedaan heb en nu nog ieder kwartaal 2 halve dagen revalidatie. Daarnaast heb ik aminitriptaniene voor de nachten om de spieren te verslappen en zo minder last te hebben van pijn in de nachten.

   Wel moet ik ook aan toe voegen dat ik fybromyalgie heb. Of dit samen kan met deze behandeling weet ik natuurlijk niet.
   Wordt deze behandeling alleen bij knieën gedaan of ook bij andere gewrichten waar de artrose aanwezig is en voor flinke beperkingen en of pijn zorgt? (Bijv. rug, schouders, enkels, tenen, vingers, polsen, enz.)

  • Monique versteeg says:

   Hoi monique, ik ben monique, en sta op de lijst voor n standbeen correctie in september in alkmaar. Hoe is t bij u gegaan en heeft t iets geholpen?.ik hoor graag ervaring. Ik heb arthrose in mn knie, ben 53 en werk in de zorg way momenteel niet goed gaat. Alvast bedankt.gr.

 • Ik ben bijna 70 en heb in 2011 een kijkoperatie gehad omdat men mij nog “te jong” voor een kunstknie. Toen ik in 2013 weer last kreeg aan dezelfde knie heeft men geprobeerd het been recht te zetten, dit is echter mislukt. Dus nog steeds pijn in die rechterknie en sinds een halfjaar ook links. Door die ene pijnlijke, mislukte, operatie en een langdurig herstel zie ik een operatie helemaal niet zitten.
  Misschien worden er uitzonderingen gemaakt op de maximale leeftijd ?

 • Helaas 40 jaar en beide knieen al aardig versleten
  Hopen dat dit in de toekomst ook voor mij een oplossing kan zijn, lijkt me zalig om weer te kunnen fietsen, lange afstanden te kunnen lopen en gewoon de trap op te kunnen gaan zonder dat ik af moet zien gedurende 1 dag tot soms zelfs 3/4 dagen

  • Monique Adema-Smeets says:

   Hoi Diddeke,

   Als je graag fietst, is het voor jou dan niet mogelijk met een elektrisch fiets te fietsen?
   Ook zijn er loopfietsen in de handel, waar je recht op zou kunnen hebben via de WMO, zodat je toch nog in beweging kan blijven zonder de druk van gewicht op de gewrichten. Een loopfiets is eigenlijk een fiets zonder trappers waarop je dus op het zadel zit en je met je voeten dus gewoon loopt. Maar doordat je dus op het zadel zit komt er geen druk binnen de knieën.

   Succes met je klachten en ik hoop dat je wat kan met deze tips 😉

   Monique

 • Goedemiddag,

  ik ben net 50 jr oud en te jong voor prothese volgens de artsen.
  Inmiddels is mijn onderbeen vergroeit en komen er problemen bij.
  Ben inmiddels al 3 keer geopereerd met slecht resultaat.
  Zou graag in aanmerking willen komen of mee werken aan onderzoek.

  • Marloes - ReumaNederland says:

   Hoi Yvonne,

   Wat vervelend om te horen dat de operaties een slecht resultaat hadden.

   Voor meer informatie over de kniedistractie kunt u op deze webpagina van het UMC Utrecht kijken: https://www.umcutrecht.nl/nl/Ziekenhuis/Ziekte/Kniedistractie

   Hier kunt u ook eventueel een contactaanvraag indienen en een afspraak maken. Zij kunnen voor u oordelen of u voor deze behandeling in aanmerking komt.

   Fijne dag!

   Marloes – ReumaNederland

  • Ik schrik van alle reacties van mensen rond de vijftig die nog steeds worden afgewezen voor een knieprothese. Ik ben naar Belgie uitgeweken, heb twee nieuwe knieen op mijn 52e gekregen (en twee nieuwe heupen). De heupen 14 jaar en de knieen 9 jaar. Ik werk, fiets, wandel en ga op wintersport om te langlaufen.
   Ik kan niet garanderen dat dat bij iedereen werkt, maar bij mij en bij een kennis met twee slechte knieen werkt het fantastisch.

 • A. K. R. Schipper says:

  Goedemiddag met interesse heb ik het artikel gelezen, ik ben 46 ik heb twee knieën met ernstige artrose w
  de linker is voor de derde keer geopereerd en bij de rechterknie is hetzelfde proces geconstateerd. Meest recente ontwikkeling daar ik te jong ben voor vervangende/kunst knieën is de volgende stap de algehele beenstand wellicht eerst een wig. Bestaat er de optie om dergelijke vernieuwing (en) op mij toe te passen?

 • An De Saedeleer says:

  Ik ben vrouw van 59 met derdegraadsartrose in rechterknie. De pijn is ‘s nachts dermate heftig dat ik al jaren geen normale nachtrust meer geniet. Ik blijf graag op de hoogte van deze nieuwe behandelwijze, wie weet kom ik er ooit eens voor in aanmerking.

 • Peter ten Dam says:

  Waarom alleen personen onder de 65 jaar, de conditie van de patient moet toch ook meegewogen worden. verleden jaar al aangevraagd maar helaas was ik toen 71 en volgens de specialist zag ik er uit en had ik een conditie van iemand van 55 maar helaas UMC wilde niet meewerken.

 • Maurice Raboen says:

  Hallo, mijn naam is Maurice uit Den Haag en sinds 2012 is artrose in mijn knieën gediagnosticeerd. Ik zou graag in aanmerking willen komen. Moet ik mij via mijn huisarts aanmelden?

 • Tisa Schrijer says:

  Ik heb sinds een jaar of 10 met name in mijn linkerknie last van artrose. Ik wil me niet laten opereren, maar kamp elke dag met veel pijn. Dit heeft zich geuit naar mijn schouder en rug. Wellicht zou dit een oplossing kunnen zijn. Hoe kom ik in contact? Via mijn huisarts?

 • Melissa Lubbers says:

  Ik ben 39 en kreeg op mijn 35ste te horen dat ik aan een niruwe knie moet. Lopen is pijnlijk en fietsen kan ik helemaal niet eens meer. Ik heb echter wel lipoedeem in mijn beide benen (lipoedeem is zie vet en is niet te behandelen met een dieet). Ik zou graag meer willen wandelen maar dat lukt helaas niet

 • Irene van opijnen says:

  Ik ben 59 jaar en sinds 2 jaar een halve knieprothese maar gaat totaal niet goed . Nu moet er een revisie worden gedaan met een hele nieuwe knie en een knieschijf operatie erbij . Garantie 0 % maar loop moeizaam en krijg door het verkeerd lopen andere klachten erbij . Ook mijn andere knie is versleten en moet een kunst knie krijgen maar ben bang om dit te laten doen en nooit meer gewoon te kunnen lopen . Dus mijn andere knie zou ik misschien laten verhelpen door deze methode

 • Irene Duine says:

  Goede avond,
  Dit is geweldig nieuws en ik hoop dat ik er ook aan mee mag doen.
  Ik ben 66 en heb Poly Artrose.
  Beide knieën zijn heel slecht maar protheses vinden de Orthopeden voor mij geen optie om van de pijn af te komen en ik moet veel te lang revalideren.

  Ik doe al mee met het onderzoek met eierschaal membraan en ik hoop dat meer mensen aan deze onderzoek mee doen.

  Hopelijk hoor ik wat terug en ik wens iedereen veel pijnverlichting.

 • lida van dommelen says:

  Hallo mijn naam Lida van Dommelen ik woon in Vlissingen ik ben 56 en heb al sinds ruim 5 jaar een nieuwe knie me linker me rechter zou ook vervangen moeten worden maar dat zie ik niet zitten omdat de revalidatie me erg tegen val ik zou heel graag voor deze methode in aanmerking willen komen ik loop hele dagen met pijn en dan erbij ik heb ook al een rechte kunst heup dus op dit moment genoeg kunst o ja ik heb al zo veel spuiten en kijkoperatie’s gehad in me rechte knie dit zou voor mijn echt wel een oplossingen kunnen en hopen zijn

 • Mary Bakker says:

  Fantastisch dat dit is uitgevonden en/of ontworpen. De vreugde hierover wordt teniet gedaan omdat deze ingreep alleen wordt uitgevoerd bij mensen onder de 65 jaar.
  Hier is ongetwijfeld een reden voor, maar…. men is vergeten dat mensen steeds langer moeten doorwerken. Werken is prima maar werken met veel pijn is bijna een straf, een straf die je eigenlijk niet verdiend want je doet je best!

  Niet de leeftijd van de cliënt maar de conditie van de cliënt zou mee moeten tellen. Er wordt van ouderen werknemers en gepensioneerden steeds meer verwacht dat zij vrijwilligerswerk of mantelzorg op zich nemen.
  Dan is door een ingreep die, ná de ingreep en bijbehorende revalidatie, de pijn wegneemt, zodat deze taken beter zijn uit te voeren.

  Misschien een idee om de huidige aanpak nog eens te herzien?
  Met vriendelijke groet,

 • Ik ben Marjan Heger, beide knieën heb ik artrose veel pijn vooral in de avond en nacht. Aantal injecties gehad ook met gel. Zou graag zo’n behandeling willen Ben trouwens 63 jaar

 • Nou kom maar op. Ik ben bijna 68 en verga dag en nacht van de pijn in mijn knieën. Ben daardoor heel erg beperkt.
  Hier heb ik op zitten wachten. Het zal toch niet zo zijn dat ik niet meer in aanmerking kom voor een kniedistractor alleen op grond van mijn leeftijd?

 • Ik zou ook heel graag hier meer over willen weten. Heb in mijn rechterknie al een halve prothese gehad op mijn 43e, en een paar weken geleden te horen gekregen dat mijn linkerknie vol met artrose zit. Ik ben nu 48 jaar.

 • R. de Leeuwe says:

  Hallo Reuma-Nederland,
  Ik ben vrouw, nu 54 jr. Vanaf mijn 27e al n knie probleem nav een zwaar ongeval. Een 15 jr geleden begon dit knieprobleem steeds meer belemmeringen te geven. Nu bleek onlangs dat het kraakb een byna geheel is verdwenen. Een nieuwe knie is voor mij geen optie, daar de artsen dit afraden/ niet willen, in angst voor blijvende invaliditeit, in de zin van ‘niet meer kunnen lopen’….Ik wil nog zoveel doen/zien/ervaren, zou deze nieuwe behandeling wat voor mij zijn? Bij wie (buiten het umc) kun je hiervoor terecht, of je hier wel of niet voor in aanmerking komt?
  In spanning wacht ik op uw antwoord,
  Met vriendelijke groet.

 • Mw. C Bokma says:

  Ik ben 68 jr en heb last van artrose in mijn linkerknie. Door een ongeval is nu ook mijn rechter knie aan de beurt. Graag zou ik ook wat meer informatie willen hebben over deze kniedistractor methode.

 • Maggie Haur says:

  Hallo,
  Wat een goed nieuw!
  Ik ben 49 en heb artrose in beide knieën. 2,5 jaar geleden had ik osteotomie in re knie ondergaan maar na 1,5 jaar kreeg ik nog meer pijn en loop ik mank met de kruk. Mijn Si gewricht zit vast, heb atypisch chronisch lumbago sinds een jaar, ischias zenuw is beklemd en heup doet een helse pijn. Andere knie is nu ook kapot maar daar is nog niks mee gedaan.
  Ik ben benieuwd of zou dit een oplossing voor mij kunnen zijn?
  Hoe kom je in aanmerking voor?
  Mvg, Maggie Haur

 • Lilian Bellinga says:

  De Reumatoloog die ik bezocht heb, heeft gezegd (toen ik hem ernaar vroeg) dat de onderzoeksresultaten van kniedistractie tegengevallen zouden zijn….ik geloofde hem eigenlijk al niet, omdat ik juist zoveel positiefs hierover gelezen heb. Maar ik heb niet durven tegenspreken en ben dus naar de revalidatie afdeling doorverwezen voor oefeningen en zo nodig pijnbestrijding. Ik ben (bijna) 60 en denk een geschikte kandidaad te zijn voor deze operatie. Maar hoe kom ik aan een doorverwijzing nu de reumatoloog zo sceptisch is over deze behandeling?
  De pijn en tijdelijke beperkingen heb ik er heus voor over om de knieën echt weer een stukje beter te maken, zodat ik weer gewoon lekker, buiten een beetje sportief kan wandelen. Helaas heb ik ook artrose in mijn nek en rug, maar elke verbetering is mooi meegenomen en wie weet wat voor moois er in de komende tijd nog meer ontdekt wordt.

 • Ans Van Zutphen- Van Ewijk says:

  Mijn naam is Ans en ik heb al zeker 10 jaar zware knie artrose . Heb wel altijd gesport maar gaat mij nu steeds slechter af. Ik ben nu 63 jaar en zou heel graag in aanmerking komen voor de knie distractie.
  Kan iemand mij zeggen hoe ik hier voor in aanmerking kom want mijn reumatoloog zegt alleen pijnstillers en afvallen en mee leren leven.

 • Mijn naam is Ans. Ik ben 63 jaar oud. Heb zware vorm van reumatoïde artritis. Op mijn 45e een totale knieprothese re gekregen en op mijn 50e knieprothese li. Nog steeds erg dankbaar dat mijn orthopedisch chirurg het zag zitten om mij op relatief jonge leeftijd te opereren. Tot op heden zit alles er nog goed in. Let zelf ook goed op gewicht en voldoende bewegen.

 • Ik ben 56 jaar en heb al jaren last van artrose in de knieen. Vooral de rechterknie levert steeds meer problemen op. Opereren is blijkbaar nog geen optie, ze vinden me te ‘jong’. Twee jaar geleden heb ik nog meegedaan aan een loop training. Helaas heb ik de training niet goed kunnen afsluiten omdat ik in die periode door een val mijn meniscus beschadigd heb en daar niets aan te doen is door de artrose.
  Deze behandeling lijkt het proberen meer dan waard. Graag zou ik willen weten hoe ik me hiervoor kan aanmelden.

  • Marloes - ReumaNederland says:

   Hoi Magda,

   Wat rot om te horen dat u door een val uw meniscus heeft beschadigd.
   Voor meer informatie over de kniedistractie kunt u op deze webpagina van het UMC Utrecht kijken: https://www.umcutrecht.nl/nl/Ziekenhuis/Ziekte/Kniedistractie

   Hier kunt u ook eventueel een contactaanvraag indienen en een afspraak maken. Zij kunnen voor u oordelen of u voor deze behandeling in aanmerking komt.

   Fijne dag!

   Marloes – ReumaNederland

 • Ella hendriks says:

  Goedendag, bij mij zijn de binnen menicus in beide knieën verwijderd beiden voor mijn 22ste. Nu heb ik veel last van beide knieën, ik zou voor een knieprothese in aanmerking komen maar zie daar enorm tegen op..kan ik ook voor deze behandeling in aanmerking komen?
  Ik ben 56 jaar
  Vr. Gr.

 • Ellen Reneerkens says:

  Ik ben 58 jaar en heb al diverse netroyages gehad in mijn rechterknie en spuiten, voor een nieuwe knie vinden ze me te jong. Graag zou ik willen weten of ze deze ingreep ook Maastricht UMC+ gaan doen. Ik heb al jaren artrose.

 • Graag zou ik horen of ik voor deze behandeling in aanmerking kom en of de behandeling vergoed wordt door de zorgverzekering, ik ben 65 jaar en heb artrose in linker en rechter knie.

 • Hoe kom ik in aanmerking voor deze behandeling. Ik ben nog maar 50 en mijn arts wil nog me geen nieuwe knie geven omdat ik te jong ben. Dus deze behandeling zou wel weer een tijd verder kunnen.

 • Knieextractie is als techniek al tientallen jaren een behandelmethode in Amerika. Toonaangevend in de knie in Nederland is Veldhuiskliniek, dr. Thiberius Kloz. Voor knieen is her Rob Jansen MMC Veldhoven.
  Succes allemaal

 • André van Elmpt says:

  Geachte redactie.

  Met aandacht het artikel gelezen, daarbij viel mij een gewisse patiënten
  ongelijkheid of Discriminatie op. Immers er word gesteld dat alleen jonge ouderen beneden de 65 in aanmerking komen, als reden geeft U op dat een prothese geen lang leven beschoren is waarbij U er kennelijk van uitgaat
  dat 66 jarige en ouder snel dood gaan.

 • Tibor Pas says:

  Geachte redactie,
  Ik ben momenteel in behandeling bij Fysiotherapie vanwege artrose in mijn knieën. Ik was bij een orthopeed in het ziekenhuis te Sittard. Omdat ik veel pijn heb in mijn knieën heeft de orthopeed mij gelukkig uitgesteld met operatie voor een halve knieprothese. De orthopeed had mij aangeraden om eerst naar de fysiotherapie te gaan en als het niet zou helpen dan zou ik alsnog geopereerd worden. Ik zie dat eerlijk gezegd ook niet zitten om te laten opereren. Ik ben 53 jaar en heb veel gesport. Nu ik dit bericht heb gelezen ben ik zeer geinteresseerd in kniedistractie behandeling

 • Ik heb 2 keer gehad dat mijn knieschijf er naast lag. Een operatie gehad jaren geleden. In de hoop dat dit ook wat kraakbeen aanmaakte. En verschillende braces gehad. De meest recente die ik nu heb is de Unloader One (Rössur) voor mijn linker knie zodat mijn knieschijf ook in gareel blijft. Uit de meest recente MRI Scan bleek toch weer wat extra slijtage/atrose. Nu artrose/ slijtage catogerie 5 ongeveer. Ik kreeg het advies om fysio te nemen wat ik nu heb om mijn Cor extra te verstevigen. Echter neemt de pijn weer veelal toe. Wat mij belemmert om meer te kunnen werken en slaap minder erdoor. Vaak wel (cold) injecties gehad, echter ook geen resultaat.
  De orthepedisch chirurg noemde vrij snel dat de kop van de knie breken zodat het aangetaste deel werd ontzien. (Wigje) Maar dit werd eigenlijk snel van tafel geveegd en voornamelijk over fysio etc. De knieschijf heeft een lichte neiging om wat naar buiten te gaan vandaar deze Brace.
  Waar ik voornamelijk een vraag over heb over dit onderzoek.
  Is 1) Hoeveel pijn dezs behandeling is.
  Dat kan ik niet echt goed terug lezen.
  En ook omdat mijn pijngrens erg laag is.

  En vraag 2)
  Zou ik een kandidaat zijn voor deze behandeling?

  Ik ben 43 jaar ik ben 1.73m Mijn BMI is c.a. 26.5

  Ik hoor graag een reactie terug.

 • Hallo. Ik ben 28 jaar. Heel jong dus om artrose te hebben, maar helaas wel geconstateerd. Mijn vraag is eigenlijk. Kan ik naast fysio iets doen om te zorgen dat ik verdere slijtage tot een minimum kan houden. Wellicht bepaalde voeding of iets anders?

 • In het MST in Enschede behandelen ze inmiddels ook patiënten met kniedistractie.

  Goed nieuws voor mensen uit het oosten van Nederland.

 • Is er al bekend wanneer deze behandeling weer uitgevoerd mag worden? Behalve in het UMC….
  ik stond op voor de operatie en die werd 2 dagen van tevoren afgeblazen omdat de operatie niet meer uitgevoerd mag worden…dit was in mei 2019 en juni ander ziekenhuis

 • Geachte, sinds kort weet ik het bestaan van de knie distractie en of stamcel behandeling hiervoor. Kunt u mij aangeven welke ziekenhuizen in Nederland deze behandeling uitvoeren buiten het UMC?
  Daar ik uitbehandeld ben is dit voor mij de enige oplossing nog! Ik ben daar sinds het besef van de knie distractie volop mee bezig! Graag een reactie via de mail!

 • Van IZA heb ik doorgekregen dat zij de kosten voor behandeling kniedistractie niet vergoeden. Volgens mij worden deze kosten door geen enkele ziektekostenverzekerings maatschappij vergoed. Wie vergoed dan deze kosten op dit moment?.

 • Lex den Aantrekker says:

  Hallo, ik zie erg op tegen een prothese, maar kniedistractie zie ik wel zitten. In welk ziekenhuis in de regio Rotterdam/Dordrecht zou ik terecht kunnen??

 • Hi Marloes ik heb al 17 jaar artrose het kraakbeen onder mijn beide knieschijven is weg ik heb teveel slijtage voor een knieschijfprothese en nog te jong 52 voor een knieprothese is dit ook voor mij een optie ik heb veel pijn overdag en snachts. Eliza

 • Haye, ik ben Willianne en mijn vorige huisarts heeft steeds gezegd dat ik ’n slijmbeursontsteking in mijn l.knie had. Na ’n ongeluk en uiteindelijk weer 3 jaar verder via de Maartenskliniek MRI’s gekregen en toen bleek dat ik ’n halve (of misschien wel tijdens de operatie vastgesteld hele) knieprothese nodig had. Verder was mijn meniscus gescheurd en was mijn spier aan de achterkant overstrekt. Ik was toen inmiddels over de datum heen! Nu 3 jaar verder heb ik er nog niets aan laten doen en blijf bewegen en kan best ver lopen met al mijn schade. Ik kon ineens geen trap meer lopen of in ’n hoge auto/bus stappen, maar dat gaat nu weer naar wens. Ik moest er niet aan denken om misschien wel 90 te worden en dan nog ’n 2de knie-operatie te moeten ondergaan met alle voorspelde narigheid van ’n grotere prothese, ontstekingen en alle bijkomende narigheden………….. de vocht?bobbel op mijn knie is wel ’n groot probleem met kleding (alles skinny) en zou ik graag weg hebben! Is dat wel nog mogelijk?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *