Het is vandaag WereldReumaDag, de dag waarop het Reumafonds extra aandacht vraagt voor de gevolgen van reuma in het dagelijks leven. Dat gebeurt met de nieuwe campagne ‘Boekje open over reuma’ die mensen met reuma oproept om ervaringen te delen. Via een virtuele boekenkast kunnen mensen met reuma hun eigen verhaal toevoegen en andere verhalen lezen. Om zo elkaar te steunen, te inspireren en meer begrip te krijgen van de mensen om hen heen.

Op www.reumafonds.nl/boekjeopen staan bij de start ruim 20 verhalen van mensen met reuma. ‘Een misverstand over reuma dat ik vaak hoor, is dat alleen oude mensen reuma hebben of dat mensen niks aan mij merken of zien. Je zíet ook niets aan mij, maar ik heb wel degelijk regelmatig pijn en ben altijd vermoeid’, schrijft Laura (23) in haar boek.

Rolf (28) schrijft dat hij de afgelopen jaren steeds meer open is geworden over zijn reuma. ‘Dit helpt mij enorm om het voor mijzelf en de mensen om mij heen makkelijker te maken.’

Vertellen over reuma helpt

Uit onderzoek van het Reumafonds en Metrixlab (september 2015) blijkt vrijwel iedereen (95%) die het zijn directe omgeving vertelt, anderen met reuma aanraadt ook open te zijn. Zij hebben ervaren dat hun omgeving begripvol gereageerd heeft (18%), erover praten heeft geholpen bij de acceptatie van hun ziekte (16%) en dat ze zich opgelucht voelden nadat ze erover gepraat hadden (14%). ‘Je ziet vaak niet aan mensen dat zij reuma hebben. Vertellen over de ziekte helpt dan om meer begrip te krijgen’, licht Lodewijk Ridderbos, directeur van het Reumafonds, toe. Mensen die in het onderzoek aangaven hun directe omgeving niet in te lichten, willen daarmee voorkomen dat hun naasten zich zorgen om hen gaan maken (23%) of hen gaan zien als iemand met een aandoening (23%).

Zelf een boekje open doen

Laura, Rolf, Coco…iedereen die reuma heeft, kan vanaf 12 oktober een boek aanmaken op www.reumafonds.nl/boekjeopen. Op eenvoudige wijze kan iedereen zijn verhaal in een paar stappen schrijven en opmaken met foto- en/of videomateriaal. Vervolgens kan het verhaal in de virtuele boekenkast gezet worden en gedeeld worden via social media.

World Arthritis Day

Op WereldReumaDag wordt behalve door het Reumafonds, ook door de Europese reumaorganisatie EULAR aandacht voor reuma gevraagd. Met de actie ‘High 5 for World Arthritis Day 2015!’ wordt iedereen opgeroepen foto’s van een high five te delen via Twitter en Instagram (#WADHigh5).Daarnaast worden er in Nederland veel activiteiten georganiseerd door onder meer ziekenhuizen en lokale reumapatiëntenverenigingen.