Eén op de vier mensen bij wie de arts Medische Noodzaak op het recept schrijft, krijgt dat specifieke middel toch niet mee bij de apotheek. Ze krijgen dan een ander middel met dezelfde werkzame stof. Bijvoorbeeld omdat de apotheek zegt dat de zorgverzekeraar niet wil dat dit – doorgaans duurdere – middel wordt geleverd. Mensen die vervolgens een ander middel krijgen dan hun eigen vaste middel, hebben daar soms vervelende bijwerkingen van.

Dat blijkt uit de peiling “Medische Noodzaak medicijnen” dat Patiëntenfederatie Nederland heeft uitgevoerd in samenwerking met 13 andere patiëntenorganisaties, waaronder ReumaNederland. Aan het onderzoek deden ruim 8500 mensen mee, waarvan zo’n 1800 mensen een reumatische aandoening hebben. Van de 8500 respondenten kregen 2893 mensen een medicijn mee waarop Medische Noodzaak stond.

Van deze 2893 mensen kreeg driekwart het middel mee aan de balie. Zo’n één op de vier mensen (812 mensen) kregen te horen dat ze het middel toch niet meekregen, bijvoorbeeld omdat het niet mocht van de zorgverzekeraar.

Noodzaak is noodzaak

ReumaNederland vindt dat patiënten altijd het voorgeschreven middel moeten krijgen als de arts Medische Noodzaak (of MN) op het recept zet. Daarvoor pleit ReumaNederland samen met 13 andere patiëntenorganisaties ook in het eerder verschenen rapport Wisselen van medicijnen (pdf). Wanneer een arts Medische Noodzaak op het recept heeft gezet, is dit immers niet voor niets. Sommige mensen reageren heel slecht als zij steeds van medicijnen moeten wisselen.

Protest helpt vaak niet

Uit het onderzoek blijkt dat mensen die een ander dan hun eigen medicijn krijgen bij de balie dat niet zomaar accepteren. Want het overgrote deel (86 procent) van de 812 mensen die het voorgeschreven middel niet meekregen, heeft daar bezwaar tegen gemaakt. Dat waren 690 mensen. Zij deden hun beklag, maar dat hielp meestal niet. Iets meer dan een kwart klaagde vergeefs, want de medewerker aan de balie gaf niet toe. 18 procent werd doorverwezen naar de zorgverzekeraar en nog eens 18 procent naar de arts die het middel voorschreef. In 10 procent van de gevallen ging de apotheek overstag en werd het middel toch verstrekt. Nog eens 8 procent kreeg het middel mee, maar moest daar wel extra kosten voor maken.

Overigens blijkt uit het onderzoek ook dat de mensen die het voorgeschreven medicijn niet meekregen soms slecht worden geïnformeerd waarom ze het niet kregen. Een derde kreeg niet te horen waarom ze een ander merk meekregen dan was voorgeschreven.

Meer informatie

Reacties

 • Ik slik al jaren Calcichew (calcium en vitamine D) in de vorm van een kauwtablet. Dit ivm osteoporose. Dit werd plots veranderd in poeders ivm preferentiebeleid. Maar zelfs bij het voorzichtig openen en in de glas water te doen, begint dit te stuiven. Echt fijnstof, die dus als gevolg had dat ik benauwd werd. Ik ben een astmaklantje. Na veel aandringen en notitie “medische noodzaak” werd dit veranderd. Nu krijg ik vitamine D en Calcichew (alleen calcium) apart. Dus duurder maar dat mag dus wel. Vreemd.
  Begin dit jaar kreeg ik een medicijn, met de mededeling dat de verpakking veranderd was. Ik controleer namelijk alles voor ik naar buiten loop. Wat bleek? Compleet ander merk en met een kleurstof die slecht is voor mensen met allergie en astma. Na lang aandringen bleek dit dus een actie van de apotheker. Niets preferentiebeleid, maar meer geld voor de apotheker. En een manier van medicatie opruimen waarvan de houdbaarheid bijna afliep.

 • Sonja van Dijk says:

  Ik gebruik Calcichew, in het eerste begin (van Specialist) de orginele met citroensmaak en smeltend op de tong, bij herhalingen krijg ik een (goedkopere) variant, sinaasappelsmaak, erg chemisch en knoerthard, wordt er dagelijks weer misselijk van. Reactie van de apotheek: snel kauwen en een flink glas er na!, net of dát de oplossing is? Toch, ondanks klachten krijg ik de orginele Calcichew met citroensmaak alleen mee met bijbetaling, niet dus! Ook moest ik tijdelijk naast de (nep) calcichew extra kalk gebruiken, ik stond de arts op zijn vingers te kijken dat hij opschreef:”gedurende 12 maanden te gebruiken”. Na 3 mnd stopt de uitgifte want de apothekeres vond het larie om naast de 1000mg in de calcichew ook nog eens dagelijks 1000mg kalk te gebruiken, want ik zou wel eens nier- en/of galstenen kunnen krijgen?, NU breken me de tanden en kiezen gewoon af tijdens het eten, Dank u wel!

  • Nienke Ebbers says:

   Wat naar Sonja dat je slechte ervaringen hebt met de andere variant kauw tabletten. Als je er veel last van hebt, dan raad ik je aan (nogmaals) met je arts contact op te nemen en te overleggen wat je kunt doen. Succes en sterkte!

  • Die had ik ook, maar kreeg bij de apotheek (niet van de reumatoloog en niet van CZ) ineens te horen dat die niet meer vergoed werd en kreeg ik wegwerpspuiten mee waarvan ik niet eens wist hoe ik die moest gebruiken! Uiteindelijk na wat gemail en gebel excuses van apotheek gekregen voor de miscommunicatie en toch weer (een andere soort) pen gekregen ter overbrugging naar volgend controlebezoek. Daarna helaas toch een recept voor een (weer een ander merk) wegwerpspuit, vanwege bezuinigingen. Maar ik lees er nergens iets over, zelfs niet op de website van CZ. Vanavond voor het eerst dus de spuit gebruikt, zag er enorm tegenop. Het zal weer wennen hoor, maar fijn is het niet!

   • Nienke Ebbers says:

    Wat vervelend Melissa dat je steeds moest wisselen van spuit. Juist als je goed bent ingesteld op een bepaalde spuit of pen is het niet wenselijk als je ineens weer moet wisselen. Hopelijk kan je uiteindelijk goed uit de voeten met je nieuwe spuit en anders kun je misschien met je reumatoloog bespreken of er een andere oplossing voor jou is? Sterkte!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *