De Developmental BioEngineering onderzoeksgroep van de Universiteit Twente werkt aan een hoopvolle doorbraak in de behandeling van artrose, de meest voorkomende reumatische aandoening. De onderzoeksgroep wil een injecteerbare pleister voor knieartrose verder ontwikkelen en beginnen met de eerste testen in patiënten. Het onderzoek moet onder andere mogelijk maken dat (stam)cellen in de injecteerbare pleister kunnen worden verpakt die zorgen voor beter herstel van kraakbeen. ReumaNederland stelt 600.000 euro beschikbaar voor deze onderzoeksgroep die tevens door ReumaNederland de titel Research Centre of Excellence krijgt toegekend.

Met de Research Centres of Excellence die voorop lopen in het onderzoek naar artrose wil ReumaNederland een doorbraak stimuleren in de behandeling van mensen met artrose. Artrose treft bijna 1,4 miljoen mensen in Nederland. Behandelingen zijn nu nog beperkt tot leefstijladviezen, pijnbestrijding en oefentherapie en in het uiterste geval een prothese. De komende periode worden in totaal zeven universitaire onderzoeksgroepen in Nederland benoemd tot Research Centres of Excellence voor artrose. Voor de Research Centres artrose stelt ReumaNederland in totaal 3,8 miljoen euro beschikbaar.

Doorbraken nodig die het leven met artrose verbeteren

Veel mensen met artrose worden dagelijks beperkt door pijn en door kapotte gewrichten die moeilijk bewegen. Recent onderzoek van ReumaNederland onder mensen met artrose bevestigt dat ondanks de huidige behandelingen 97% van de mensen met artrose hinder ervaart in hun dagelijks leven. Zij worden door pijn, verminderde mobiliteit en vermoeidheid beperkt bij dagelijkse handelingen zoals lopen, opstaan, traplopen of het openmaken van verpakkingen. Dat heeft grote invloed op hun arbeidsproductiviteit en hun sociale leven.

Prof. dr. Marcel Karperien, hoofdonderzoeker van het Research Centre of Excellence van de Universiteit Twente: “De injecteerbare pleister is al in ontwikkeling en de resultaten tot nu toe stemmen ons positief. De komende vijf jaar willen we benutten om de pleister verder door te ontwikkelen maar ook om daadwerkelijk te gaan beginnen met testen in patiënten. Met de steun van ReumaNederland verwachten wij binnen 1 à 2 jaar de pleister te kunnen gaan testen in de eerste tien patiënten.”

Lodewijk Ridderbos, algemeen directeur ReumaNederland: “Wij willen dat er voor de grote groep Nederlanders met artrose behandelingen komen die hun klachten en beperkingen écht aanpakken. Een injecteerbare pleister die defecten in het kraakbeen kan herstellen is daar een belangrijke stap in. We kijken dan ook uit naar de resultaten in het onderzoek prof. dr. Marcel Karperien. Er is veel behoefte aan doorbraken uit wetenschappelijk onderzoek die de pijn en beperkte mobiliteit bij artrose verhelpen.”

Over artrose

Artrose is een aandoening van het kraakbeen en bot van in de gewrichten. Bij artrose wordt het kraakbeen in de gewrichten dunner en brokkelig. Soms verdwijnt het helemaal. Beschadigingen van het onderliggende bot komen ook voor bij artrose en het bot kan gaan vervormen, waardoor benige uitsteeksels ontstaan. Het verlies van kraakbeen, het over elkaar heen schuren van bot en de ontstane botuitsteeksels zorgen voor pijn en stijfheid in de gewrichten. In Nederland hebben bijna 1,4 miljoen mensen artrose in één of meerdere gewrichten. Artrose is daarmee de meest voorkomende vorm van reuma.

Lees hier meer over de doorbraken waar de Research Centres of Excellence voor artrose aan werken.

Reacties

 • Eleonora van der Zwan says:

  Wat een mooi onderzoek!
  Als het mogelijk is meld ik mij graag aan als proefpersoon..
  Ik heb beginnend artrose wegens een blessure in mijn knieeen…
  Is dit mogelijk..?

  • Geweldig,hier zou ik heel graag aan mee willen werken.heb al een aantal jaren artrose in mijn rechter knie.heb verschillende keren spuiten gehad,maar na een paar maanden komt de pijn weer terug.hoop dat ik snel een tegenbericht krijg groetjes rob

 • Lucy Polman says:

  Ik zou graag meedoen als proefpersoon voor injectie in mijn knie. Ik heb al 2 nieuwe heupen, maar een operatie aan mijn knie zie ik niet zitten

 • D. De Vries says:

  Artrose aan beide knieeën. Volgens mijn arts ben ik niet de ideale patient voor een distractie of standbeenoperatie. Moet nog maar 12 jaar met heel veel pijn leven zeggen ze. Daarna kom ik pas in aanmerking voor een kunstknie. Ik zou heel graag meer info willen hebben over de injecteerbare pleisters.

  • Marlies luurtsema says:

   Wil ook graag in behandeling voor injecteerbare pleister.
   Heb knie artrose rechts, maar voel nog niet voor halve knie prothese. Ik ben er als het ware nog niet aan toe, zowel geestelijk als lichamelijk. Zou graag in aanmerking komen voor deze behandeling, gezien de veel voorkomende nadelen c.q. problemen na plaatsing knie-prothese.
   Het lijkt me een geweldige oplossing voor mijn verminderde kraakbeenhoeveelheid, waarvan ik de nodige hinder ondervind. Mijn grote wens is dat dit bij mij mogelijk zal zijn.

 • Marlies luurtsema says:

  Wil ook graag in behandeling voor injecteerbare pleister.
  Heb knie artrose rechts, maar voel nog niet voor halve knie prothese. Ik ben er als het ware nog niet aan toe, zowel geestelijk als lichamelijk. Zou graag in aanmerking komen voor deze behandeling, gezien de veel voorkomende nadelen c.q. problemen na plaatsing knie-prothese.
  Het lijkt me een geweldige oplossing voor mijn verminderde kraakbeenhoeveelheid, waarvan ik de nodige hinder ondervind. Mijn grote wens is dat dit bij mij mogelijk zal zijn.

 • jan tameris says:

  zou mij ook graag willen aanmelden als proefpersoon.
  artrose in linkerknie.
  zou een fantastische uitvinding zijn voor ons allen.

 • Johan van der Bij says:

  Sinds enkele maanden geleden geconstateerd dat mijn kraakbeen in mijn linkerknie zo goed als weg is, zou ook graag in aanmerking willen komen als proefpersoon!

 • ik heb last van artrose in mijn heup, zou graag behandeling met injecteerbare pleister daarvoor willen.
  wanneer gaat dat getest worden en kan ik me daarvoor aanmelden?

 • Heb artrose aan handen en knieën en al twee heupprotheses , wil mij onmiddellijk aanmelden voor de injecteerbare pleister . Operatie aan knieën wil ik zo lang mogelijk uitstellen

 • Zou ook graag proefpersoon willen zijn.
  Artrose linkerknie plus rechterknie en linkerheup wel het ergste.
  In ieder geval succes toegewenst aan Developmental BioEngineering onderzoeksgroep.

 • M.J. de Wolf says:

  Hallo ik zou ook de injecteerbare pleister willen hebben in mn rechter versleten knie, ik sport graag dat is mn lust en mn leven ik vind beperking van die knie heel erg omdat je altijd vervelende pijntjes voelt.

 • Bea van Berkel says:

  Ik wil heel graag proefpersoon zijn heb door reuma artritis een versleten knie. Ik heb mijn reuma nu onder controle maar ben beperkt in mijn bewegingen
  Groetjes Bea

 • Claudia ubags says:

  Als alleenstaande moeder zonder netwerk en dochter van acht is n knie prothese praktisch niet uitvoerbaar daar dochter niet alleen op pad kan n school enz ik verrek vd pijn elke dag .dit zou v mij de ultieme oplossing zijn .

 • Erik de Voogd says:

  Goedendag, ik zou ook graag in aanmerking willen komen van een behandeling aan mijn knieën. Ik zou graag wat langere afstanden willen lopen en dat het veel minder pijn gaat doen. Bij voorbaat dank voor uw uitnodiging. Met vriendelijke groet, Erik

 • Fantastisch deze ontwikkeling. Ik hoop dat de doorbraak spoedig definitief wordt. Ik heb ook kraakbeenschade aan beide knieën. Links erger dan rechts en ik wordt ontzettend beperkt in de sportieve dingen die ik graag zou willen doen. Dus ik meld me ook graag aan als proefpersoon om aan deze behandeling deel te nemen. Ik ben 65 jaar!

 • TINEKE VAN EEUWEN says:

  Hallo beste mensen, ook ik heb 2 slechte knieën d.m.v vroegtijdige artrose, slechte rug en heup. Inmiddels wel geopereerd aan de rug. Maar nog te jong voor knieoperaties en tot die tijd maar ” pappen en nat houden” zullen we maar zeggen. Ik hoef de marathon echt niet meer te lopen, maar een leven zonder pijn zou het mooiste cadeautje in mijn leven zijn. Ik zou ook heel graag in aanmerking komen voor de pleisters, daar de reguliere ontstekingsremmers niets meer bij mij doen. Met hartelijke groet Tineke van Eeuwen te Chaam

 • TINEKE VAN EEUWEN says:

  P.s.
  Ik vergat nog te vertellen dat ik in 1993 een zeilongeluk heb gehad en tussen wal en schip ben gevallen. Daarbij heb ik een zware blessure aan mijn rechterknie overgehouden. Kruisbanden waren kapot en miniscus was kapot. Dit zou misschien ook mede de oorzaak van mijn problemen kunnen zijn? Verder heb ik de jonge leeftijd van 54 jaar. Tineke van Eeuwen

 • Graag kom ik in aanmerking als proefpersoon. Ik heb al een volledige knieprothese rechts, en zie erg op tegen de aanbevolen vervanging van mijn andere kniegewricht.

 • Bert Noorlander says:

  Knie-artrose lees ik, iemand vroeg al naar nek-artrose. Zelf heb ik artrose in mijn hand ( duimgewricht). Dit komt ook vaak voor.
  Zijn er al plannen om ook voor deze artrose te gaan testen met de injecteerbare pleister?

 • Ook ik zou graag proefpersoon willen zijn voor het testen van de injecteerbare pleister.
  Beide knieën artrose. Nog geen enkele behandeling gehad.

 • Mariëtte van Beijma says:

  Ik zou heel graag meer informatie willen hebben over dit onderzoek. Ik heb artrose aan beide knieën. Inmiddels heb ik 1 kunstknie. En als ik in de andere een injecteerbare pleister zou kunnen krijgen zou dat heel fijn zijn. Graag zou ik dan ook willen deelnemen aan uw onderzoek als dat kan.

  • Ik heb artrose aan mijn knieen, heup, handen.
   Mijn leeftijd is 54 jaar, ik heb geen diploma’s en heb altijd lichamelijk werk gedaan en zit nu thuis.
   Ik zou zo graag weer een normaler leven lijden, zonder pijn en weer werken, al is het maar een paar uurtjes per dag. Hoop dat ik mee zou kunnen doen aan deze nieuwe onderzoeken als proefpersoon.

 • Vroeger topsport gedaan, nu artrose in beide knieën.
  Graag zou ik in aanmerking willen komen als proefpersoon voor de injecteerbare pleister.

 • J.E. van Dijk says:

  Graag wil ik een testpersoon zijn heb rechts 3 maanden geleden een prothese gekregen maar mijn linker knie gaat nu ook problemen geven. Laat mij weten wanneer het mogelijk is.
  Met vriendelijke groet Hans van Dijk

 • Wat zou in blij zijn met deze behandeling! In heb al 10 jaar artrose in beide knieen en veel pijn! Zooltjes en fysio brengen niet de verlichting die in hoopte. In meld me hierbij aan als testpersoon.

 • ook ik zou graag in aanmerking willen komen voor deze nieuwe behandeling ivm artrose in mijn grote teen en sinds kort ook schouder (ac gewricht). Het zou mooi zijn als ik mijn sportleven (tennis, badminton, krachttraining) klachtenvrij kan blijven doorzetten. Graag ontvang ik dan ook een bericht over mogelijk deelname aan dit onderzoek.

 • J. Mooren says:

  Geachte medewerkers,

  Ook ik ( vrouw 59 jaar, artrose in meerdere gewrichten ) wil mezelf graag aanmelden als proefpersoon en daarmee mogelijk voorkomen dat ik een nieuwe knie zal moeten .
  Ik hoor graag van u.

 • J. Hekhuis says:

  Ik wil mij graag aanmelden als proefpersoon. Medio 2017 geopereerd aan kanaalstenose. Kon hierna goed lopen na revalidatie en zonder pijn.Nu opnieuw kanaalstenose en operatie zit er waarschijnlijk aan te komen omdat ook een rugwervel intussen ingezakt is. Eind 2017 peesafscheuring in voet maar niet herkend. In 2018 knieprothese, maar hierna meer pijn dan voor de operatie. Na ct scan is de peesafscheuring geconstateerd waarna operatie. Pees was na bijna 1 jaar volledig verdwenen. Pees elders uit de voet bij de enkel aangehecht en hielbeen rechtgezet. Na deze operatie is ook de knie van dat been veel pijn gaan doen. Orthopedisch schoeisel geeft geen enkele verbetering in zowel linker als rechter (prothese)knie.

 • Jurriaan Eilander says:

  Goedendag, graag zo ik willen weten in welk stadium het onderzoek inmiddels is. Worden er nog proefpersonen gezocht ? Of is er al een ziekenhuis wat de behandelmethode toepast ?
  Mvg Jurriaan Eilander

 • Peter oudejans says:

  Graag zou ik mij ook willen aanmelden als proefpersoon,
  Artrose rechterknie , veel last met werk en lopen, als 39 jarige vader van 2 kinderen zou ik graag ook es met ze voetballen en gek doen…
  Nu kan dat niet, door de knie…..

 • Adriaan Troost says:

  Mocht er nog plaats zijn voor onderzoek van injecteerbare pleisters bij knie artrose, meld ik me hierbij aan. 65 jaar met al jarenlange artrose re knie. Laatste tijd pas echt klachten. Afgelopen 5 jaar wel al de beide heupen vervangen.

 • Jeanne Nijssen says:

  Graag wil ik me ook aanmelden om in aanmerking te komen voor injecteerbare pleister in knie. Heb al 2 nieuwe heupen en schoudersoperatie gehad door artrose. Ook spondylodese in rug. Allang pijn in knie wegens artrose. Zie een nieuwe knie niet zitten. Vond de heupoperaties niet meevallen.

 • Debbie Watts-Koning says:

  Ik meld me graag aan als proefpersoon. Ik kijk enorm uit naar deze nieuwe behandeling. Ik ben 45 jaar en heb een versleten rechterknie, graad 3. Veel pijnklachten ondanks mijn dagelijkse beenspieroefeningen. Een knie prothese zie ik nog niet zitten en daar komt bij dat ik hier pas op mijn 65e aanspraak op kan maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *