Als zestienjarige moest Laura Thurlings zich erbij neerleggen dat reuma een grote invloed op haar leven zou krijgen. Dankzij de training van ReumaUitgedaagd! heeft ze nu een ander toekomstperspectief. “Het voelt alsof ik eindelijk weer meedoe.”

Een ontspannen strandwandeling, de haren wapperend in de wind: het klinkt vanzelfsprekend, maar voor Laura Thurlings was het dat lange tijd niet. Vijfentwintig jaar geleden werd bij haar de ziekte van axiale spondyloartritis, een vorm van ontstekingsreuma, geconstateerd. Dat betekent dat Laura vaak gewrichtsontstekingen heeft in bekken en wervelkolom. En dat alledaagse dingen, zoals boodschappen doen of even een ommetje maken, gepaard gaan met pijn en moeite. “Mijn lichaam verstijfde, en dat had een gigantische impact op mijn schooltijd en mijn werkzame leven. Na al die jaren meende ik dat ik inmiddels wel wist hoe ik met mijn aandoening moest leven. Een training volgen? Dat leek me zonde van de tijd.”

“Ik heb van de nood een deugd gemaakt!”

Slimmere energie-inzet
Totdat ze op de ReumaUitgedaagd!-training stuit, die resultaten wetenschappelijk toetst. “Ik ben van nature kritisch op dit soort programma’s, want iedereen kan wat van internet plukken en zich tot coach bombarderen. Ik volg niet zomaar een ‘traininkje’; het moet werkelijk wat voorstellen.” En dat deed deze training: het gaf Laura een totaal andere kijk op haar leven. “Voorheen ging ik altijd maar door, over mijn grenzen heen”, vertelt Laura. “Nu leerde ik slimmer mijn energievoorraad te managen – essentieel als je de dag door wilt komen. Als ik inschat dat een bepaalde activiteit veel energie gaat kosten verdeel ik dat in kleine brokjes. Dat maakt het behapbaar en vermindert het risico dat ik mijn doel voorbijschiet. ”

Zelfvertrouwen
Dankzij alle opgedane inzichten kijkt Laura weer hoopvol naar de toekomst en kreeg haar zelfvertrouwen een flinke boost. De negatieve spiraal is doorbroken. De reuma heeft uiteraard nog steeds een behoorlijke impact, maar het dicteert mijn leven niet langer. Ik kreeg de regie terug, en heb nu het gevoel dat ik eindelijk weer meedoe.”

Inspiratie
Uniek aan het ReumaUitgedaagd!-programma is dat de trainers zelf ook een reumatische aandoening hebben. Dat inspireerde Laura om zelf ook reumapatiënten te gaan helpen. “Ik ben zelf inmiddels ook als trainer van ReumaUitgedaagd! aan de slag. Dat geeft enorme voldoening, dat ik van de nood een deugd maakte”, zegt ze met een vrolijke lach, terwijl ze nog wat doorstapt op haar uitwaaisessie op het strand.

Wil jij ook meer grip op jouw reuma krijgen?
Samen met VGZ hebben wij deze video gemaakt om te wijzen op onze samenwerking. VGZ vergoedt namelijk de training ReumaUitgedaagd! vanuit de aanvullende verzekering. Lees hier meer.

Dit programma wordt aangeboden door ReumaNederland en Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Reacties

  • Frits van Embdeb says:

    Mijn vader heeft zijn hele leven zware gevrichts reuma gehad. Iedere dag stonden zijn gevrichten weer anders . Hij had verschrik-kelijke pijnen gehad stond zwaar onder de medicijnen kreeg zelfs goudinjecties die niet hebben geholpen. Hij kreeg maagzweren van de medicijnen. Hij werd ontslagen omdat altijd ziek was. Pure ellende in ons gezin. Ik heb de lagereschool niet af kunnen maken ben bij de groenteboer gaan werken om geld in huishouden te brengen. Mijn vader heeft zijn heup gebroken die wilde niet meer genezen en dit zijn dood geworden. Ondanks al de pijn die had klaagten hij nooit

  • Marina Kivits says:

    Ook ik heb vorig jaar de cursus gedaan. En heb er heel veel van geleerd. Onder andere mijn grenzen aangeven. Niet alleen naar me zelf toe maar ook naar anderen. En dat je met lotgenoten bent die weten waar je over praat dat doet zo goed. Let goed op want niet alle verzekeringen betalen de cursus.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *