De Goslingsprijs voor het beste promotieonderzoek in de reumatologie is gegaan naar belangrijk onderzoek naar handartrose. Aan het LUMC deed dr. Féline Kroon onderzoek naar een nieuwe behandeling. Daaruit kwam dat een lage dosis prednisolon de pijn bij mensen met handartrose vermindert. Ook werkte ze mee aan de nieuwe richtlijn voor de behandeling van handartrose. ReumaNederland-directeur Jan-Willem Förch reikte de tweejaarlijkse prijs uit aan dr. Féline Kroon.

Dr. Féline Kroon is reumatoloog in opleiding en een gedreven onderzoeker die de behandeling van mensen met handartrose wil verbeteren. ReumaNederland heeft het onderzoek naar de behandeling met een lage dosis prednisolon gefinancierd, belangrijk onderdeel van het proefschrift waarmee ze de Goslingsprijs 2021 wint.

Duidelijk minder pijn door prednisolon
Bij de mensen in het onderzoek die prednisolon kregen, waren de klachten een stuk verminderd. ‘We zagen dat die patiënten duidelijk minder pijn hadden’, aldus Féline Kroon. ‘We vroegen alle mensen die meededen om de hevigheid van hun pijn aan te geven op een schaal van 0 en de 100. Gemiddeld nam de pijn bij de mensen die prednisolon kregen, bijna met 22 punten af. Bij de mensen die placebo (een nepmedicijn) kregen was dit maar 5 punten. Ook konden de mensen die prednisolon kregen hun handen duidelijk beter gebruiken. Daarnaast was er na 6 weken duidelijk minder ontsteking in de vingergewichten te zien. Dat konden we zien door een echo van de handen te maken.’

Verbeteringen in de zorg voor mensen met handartrose
Dr. Féline Kroon heeft tijdens haar promotieonderzoek veel meer gedaan om de zorg voor mensen met handartrose te verbeteren. Zo heeft ze meegewerkt aan de nieuwe Europese richtlijn voor de behandeling van handartrose. Deze wordt nu verwerkt in een nieuwe richtlijn voor Nederland. Die moet de behandeling van mensen met handartrose verder verbeteren. Ook heeft ze de weg vrijgemaakt voor meer medicijnonderzoeken onder mensen met artrose. Dat komt doordat ze een methode heeft ontwikkeld waarmee patiënten beter in groepen kunnen worden verdeeld. Bij zo’n groep kan dan betrouwbaarder getest worden of een bepaald medicijn werkt of niet.

Eerste keer Goslingsprijs voor artroseonderzoek
De Goslingsprijs wordt al sinds 1973 elke 2 jaar uitgereikt aan het beste onderzoek van een jonge onderzoeker in de reumatologie. De prijs is vernoemd naar professor Johan Goslings, de eerste hoogleraar Reumatologie in Nederland. Het is een aanmoedigingsprijs voor jonge onderzoekers om verder te gaan in het reumaonderzoek. Met de prijs voor dr. Féline Kroon gaat de Goslingsprijs voor de eerste keer naar een artroseonderzoeker. De Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR) kent de prijs toe. ReumaNederland is de sponsor van de cheque van € 2.500.

Meer informatie over het onderzoek van dr. Féline Kroon naar prednisolon bij handartrose

Reacties

 • Frieda Ruitenberg says:

  Voor Lupus kreeg ik langdurig 30 mgr. prednisolon, wat ik na twee jaar heb afgebouwd tot 2,5 mgr. In de periode dat ik het gebruikte had ik beduidend minder last van handartrose, wat weer in alle hevigheid terugkwam na het verlagen van de dosis. Deze conclusie had ik voor mezelf dus al getrokken. Maar of ik weer een hogere dosis wil nemen? Ik vind de bijwerkingen van prednisolon ook heftig. Het zal een moeilijke keuze worden, pijn en functieverlies of de bijwerkingen van prednisolon.

  • Klopt, maar het maakt op den duur ook alles in je lijf kapot. Slikken van prednison is voor je lichaam hetzelfde als langdurig gebukt gaan onder hevige stress of acute levensbedreiging.
   Je lichaam wordt in een vlucht of vecht modus gezet door de prednison waardoor je lichaam geen “aandacht” meer geeft aan “kleine” probleempjes zoals ontstekingsreacties.

   Om dit te kunnen doen krijg je meer trek in koolhydraatrijke etenswaren en worden je spieren omgezet in suiker zodat felle reacties (sprinten, in gevecht gaan) mogelijk worden. Alleen, je gebruikt die suiker niet dus die wordt opgeslagen als vet op de buik. Suikerpatienten zien gelijk een verslechtering in spiegels. Als je geen suikerpatiënt bent wordt het niet standaard gemeten, maar als het wel gemeten wordt zie je een duidelijke verhoging.

   Teveel suiker in je bloed veroorzaakt weer allerlei andere laaggradige ontstekingen waar je lichaam geen aandacht aan schenkt want die zit nog in de modus van acuut levensgevaar (wat er niet is). Die laaggradige ontstekingen geven problemen met bloedvaten waardoor er meer tijdelijke spoedreparaties plaatsvinden (afzetting van cholesterol in de vaatwand om probleem tijdelijk te verbergen). Ook bloedvaten rond het hart worden aangedaan waardoor het hart minder zuurstof krijgt, minder goed pompt en je lijf minder goed van zuurstofrijk bloed kan voorzien. Vervolgens krijg je ook nog botontkalking door de prednison zodat je door de pijn van de wervelinzakkingen (breuk van wervels) niet meer weet hoe je moet staan, liggen, zitten. En dan mag je een morfine-achtige slikken waardoor ook het autorijden afgepakt wordt.

   Vanwege te hoge bloedsuiker, te veel vetopslag op de buik, dichtslibbende aderen, slechter functionerend hart, pijn van de ingezakte wervels, duf door morfine enz heb je geen zin meer om wat te doen, want je bent ook constant moe en lamlendig. En zo takel je af tot je er aan dood gaat.

   Maar prednison is goedkoop spul en een korte-termijn-denker ziet zogenaamd goed resultaat. En een dode patient kost veel minder dan een levende, dus prijstechnisch een geweldige vondst om ook artrose-patienten verslaafd te maken aan prednison.

   (Dit heb ik zien gebeuren bij mijn man die copd had en bij elke aanval weer oppnieuw een stootkuur prednison kreeg wat dan weer afgebouwd moest worden. Maar dat afbouwen lukte niet want de rebound was te erg en dus maar weer een stootkuurtje prednison.

 • Ans Nijhof says:

  Dag Frieda,
  Wat zijn de bijwerkingen van prednisolon? Waren je gewrichten beweeglijker toen je de lage dosis nam? Ik hoor graag van je.

 • Goede dag,
  Artrose,
  Ik draag op het ogenblik zilveren (splinters) voor beide duimen en voor 2 vingers wijs en middelvinger en het werkt perfect.
  Met vriendelijke groet Gerda Brouwers.

 • Ingrid de Windt says:

  Goededag allen met artrose,

  Ik ben 11 jaar geleden afgekeurd met progressieve artrose. Gebruik al 10 morfine pleisters en vooral voor de nacht “zaldiar”.
  Dit helpt allemaal wel…….maar de laatste maanden heb ik veel last van de vingerknoken en zijn zeer pijnlijk en stekende pijnscheuten.
  Zou prednison echt helpen??

  Alvast bedankt,
  Ingrid de Windt

 • Ingrid de Windt says:

  Goededag allen met artrose,

  Ik ben 11 jaar geleden afgekeurd met progressieve artrose. Gebruik al 10 jaar morfine pleisters en vooral voor de nacht “zaldiar”.
  Dit helpt allemaal wel…….maar de laatste maanden heb ik veel last van de vingerknoken en zijn zeer pijnlijk en stekende pijnscheuten.
  Zou prednisolon echt helpen??

  Alvast bedankt,
  Ingrid de Windt

 • Hein Barreveld says:

  Het gebruik van Prednisolon schrikt me af. Ik heb het tweemaal bij andere klachten voorgeschreven gehad. Het fijne is at het ook een “pep-middel” is, maar het gebruik werd bepekt vanwege kwalijke bijwerkingen.
  Ik hoop dat de volgende promovendus met een wat “onschuldiger” medicijn komt.

  • Prednisolon van het merk TEFA geeft nagenoeg geen bijwerkingen omdat deze een drager van de werkzame stof heeft waar de mens goed tegen kan. Misschien heeft u er iets aan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *