De Goslingsprijs voor het beste promotieonderzoek in de reumatologie is gegaan naar belangrijk onderzoek naar handartrose. Aan het LUMC deed dr. Féline Kroon onderzoek naar een nieuwe behandeling. Daaruit kwam dat een lage dosis prednisolon de pijn bij mensen met handartrose vermindert. Ook werkte ze mee aan de nieuwe richtlijn voor de behandeling van handartrose. ReumaNederland-directeur Jan-Willem Förch reikte de tweejaarlijkse prijs uit aan dr. Féline Kroon.

Dr. Féline Kroon is reumatoloog in opleiding en een gedreven onderzoeker die de behandeling van mensen met handartrose wil verbeteren. ReumaNederland heeft het onderzoek naar de behandeling met een lage dosis prednisolon gefinancierd, belangrijk onderdeel van het proefschrift waarmee ze de Goslingsprijs 2021 wint.

Duidelijk minder pijn door prednisolon
Bij de mensen in het onderzoek die prednisolon kregen, waren de klachten een stuk verminderd. ‘We zagen dat die patiënten duidelijk minder pijn hadden’, aldus Féline Kroon. ‘We vroegen alle mensen die meededen om de hevigheid van hun pijn aan te geven op een schaal van 0 en de 100. Gemiddeld nam de pijn bij de mensen die prednisolon kregen, bijna met 22 punten af. Bij de mensen die placebo (een nepmedicijn) kregen was dit maar 5 punten. Ook konden de mensen die prednisolon kregen hun handen duidelijk beter gebruiken. Daarnaast was er na 6 weken duidelijk minder ontsteking in de vingergewichten te zien. Dat konden we zien door een echo van de handen te maken.’

Verbeteringen in de zorg voor mensen met handartrose
Dr. Féline Kroon heeft tijdens haar promotieonderzoek veel meer gedaan om de zorg voor mensen met handartrose te verbeteren. Zo heeft ze meegewerkt aan de nieuwe Europese richtlijn voor de behandeling van handartrose. Deze wordt nu verwerkt in een nieuwe richtlijn voor Nederland. Die moet de behandeling van mensen met handartrose verder verbeteren. Ook heeft ze de weg vrijgemaakt voor meer medicijnonderzoeken onder mensen met artrose. Dat komt doordat ze een methode heeft ontwikkeld waarmee patiënten beter in groepen kunnen worden verdeeld. Bij zo’n groep kan dan betrouwbaarder getest worden of een bepaald medicijn werkt of niet.

Eerste keer Goslingsprijs voor artroseonderzoek
De Goslingsprijs wordt al sinds 1973 elke 2 jaar uitgereikt aan het beste onderzoek van een jonge onderzoeker in de reumatologie. De prijs is vernoemd naar professor Johan Goslings, de eerste hoogleraar Reumatologie in Nederland. Het is een aanmoedigingsprijs voor jonge onderzoekers om verder te gaan in het reumaonderzoek. Met de prijs voor dr. Féline Kroon gaat de Goslingsprijs voor de eerste keer naar een artroseonderzoeker. De Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR) kent de prijs toe. ReumaNederland is de sponsor van de cheque van € 2.500.

Meer informatie over het onderzoek van dr. Féline Kroon naar prednisolon bij handartrose