“Een grotere groep mensen met knieartrose effectief behandelen. Dat is het doel van dit onderzoek.”

Steeds meer actieve veertigers en vijftigers hebben problemen met hun knie door artrose. Trappen lopen gaat moeilijk, lange afstanden afleggen lukt niet meer en er zijn steeds meer pijnstillers nodig. Voor een knieprothese moet je vaak wachten tot je 65 jaar bent vanwege de beperkte levensduur van de prothese. Die gaat gemiddeld zo’n 15 jaar mee. Wat nu als je jonger bent?

Een zo groot mogelijke groep op maat behandelen. Prof. dr. Floris Lafeber (UMC Utrecht) is samen met een collega de bedenker van de kniedistractie. “Dit is nu een bewezen behandelmethode die een knieprothese langdurig kan uitstellen. Maar niet iedereen heeft baat bij een distractie. Daarom willen we de artrosepleister en kniedistractie bij elkaar brengen omdat ze elkaar mogelijk kunnen versterken. De basisgedachte hierachter is dat we een grotere groep patiënten op maat willen kunnen behandelen. Dat hopen we in dit onderzoek te kunnen aantonen.”

 

Dr. Roel Custers (orthopedisch chirurg UMC Utrecht beaamt dat. “Het zou mooi zijn als we met deze combinatie meer mensen met knieartrose van hun klachten af kunnen helpen. Beide behandelingen kunnen we in principe tijdens één ingreep uitvoeren, wat nauwelijks extra belastend is voor de patiënt.”

 

De kracht van de combinatie. Waarom niet alleen de artrosepleister voor de behandeling van knieartrose? De bedenker, prof. dr. Marcel Karperien (UTwente), licht toe: “Als je alleen met de pleister aan de slag zou gaan bij grote defecten aan het gewricht, dan zou de gel eruit gewreven kunnen worden door beweging en belasting. In combinatie met distractie blijft de artrosepleister op z’n plek en kan zo beter zijn werk doen. Bij kleinere defecten aan het gewricht zou de artrosepleister wel op zichzelf kunnen staan, mits er nog voldoende kraakbeen rondom het defect zit. Waar het om gaat is dat we uiteindelijk met de combinatie van de artrosepleister en kniedistractie meer meer mensen op maat willen behandelen”.

Wat is de ultieme uitkomst? Floris Lafeber: “ We willen nu uitvinden waarom
distractie bij de ene patiënt beter werkt dan bij de andere. Als we dat weten, kunnen we een behandeling op maat toepassen. Die kan bestaan uit alleen kniedistractie, alleen de artrosepleister of een combinatie van beide technieken. We hebben bijvoorbeeld al gemeten dat bepaalde stoffen in de gewrichtsvloeistof heel duidelijk veranderen tijdens de kniedistractie. We denken dat die een belangrijke rol spelen in het herstelproces van het kraakbeen. Wanneer iemand niet geschikt is voor een kniedistractie, zouden we die stoffen dus in de artrosepleister kunnen stoppen. Dan kunnen we voor specifieke groepen patiënten de behandeling op maat maken door de juiste stoffen toe te voegen. Die moeten het kraakbeen dan laten herstellen.”

Ben of ken jij iemand met knieartrose? Orthopedisch chirurg Roel Custers van het UMC Utrecht beantwoordt NU al jouw vragen over de distractiebehandeling voor patiënten met knieartrose! 💪▶︎▶︎ Stel je vraag in de reacties!

Posted by ReumaNederland on Wednesday, April 24, 2019

Lees hier alles over het veelbelovende onderzoek.

Helpt u mee aan deze nieuwe behandeling van artrose?

Reacties

  • Tineke Vendrig says:

    Dit zou zeker kunnen helpen! Ik had ook beginnende artrose (volgens de artsen al vergevorderde…) maar veel bewegen en 1x per dag een beetje Atrimove, wat ook de kraakbeenaanmaak bevorderd, aangeraden door een kennis van ons, zijn mijn knieën nu vrijwel pijnloos! Dus als er iets is, dat het kraakbeen kan vermeerderen, zou dat goed kunnen helpen! Bewegen stimuleren is volgens mij het belangrijkste, ook om dit te voorkomen! Ik wandel veel, probeer zo veel mogelijk te fietsen, ik doe fitness, etc!

  • Thomas Janssen says:

    Wordt de atrosepleister ook al gecombineerd met een nieuwe kunstmeniscus operatie? Want als je de meniscus mist dan mis je nog steeds de demping?

  • Carla te welscher says:

    Zou zo graag in aanmerking willen komen voor deze behandeling, ik hebaltijd klachten aan een knie,en zou zo graag weer willen kunnen fietsen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *