Foliumzuur blijft in 2019 toch vergoed vanuit de basisverzekering. Dat is goed nieuws voor vele mensen met ontstekingsreuma.

In juni dit jaar nam de minister het advies over van het Zorginstituut Nederland om een aantal vitamines, zware paracetamol en mineralen uit het basispakket te halen. Nu is bekend geworden dat foliumzuur – in tegenstelling tot het eerdere besluit –  toch uit de lijst is gehaald van middelen die in 2019 niet meer worden vergoed.

Als reden wordt opgegeven dat de dosering van 5mg te hoog is om als zelfzorgproduct bij de drogist beschikbaar te stellen. Foliumzuur naast methotrexaat (MTX) betreft een zwaardere dosering, in tegenstelling tot de lichtere foliumzuurtabletjes die bij zwangerschap gebruikt worden.

Opgelucht

ReumaNederland is enorm opgelucht over dit besluit. De afgelopen jaren heeft ReumaNederland haar zorgen geuit over de gevolgen van het niet langer vergoeden van middelen zoals paracetamol 1000mg, kalktabletten, foliumzuur en vitamine D. Voor mensen met reuma zijn juist deze middelen een noodzakelijk en essentieel onderdeel van hun behandeling.

Foliumzuurgebruik

Mensen met ontstekingsreuma gebruiken vaak het medicijn methotrexaat (MTX) en moeten daarbij een hoge dosering foliumzuur (B11) slikken. Niet slikken van foliumzuur bij methotrexaat kan op termijn leiden tot bijwerkingen, zoals stoornissen in de leverfunctie of bloedaanmaak.