Het coronavirus (COVID-19) staat enorm in de belangstelling.
De adviezen voor iedereen in Nederland veranderen doorlopend.
Kijk voor de meest actuele adviezen en informatie op de website van de overheid.

Naar actuele informatie en adviezen over het coronavirus van de Rijksoverheid

ReumaNederland volgt de adviezen van de NVR (Nederlandse Vereniging voor Reumatologie). Hieronder lees je wat de NVR  speciaal adviseert aan mensen met reuma.

De NVR raadt het volgende aan:

 • Stop niet met je medicatie zonder overleg met je reumatoloog.
  Ben je niet ziek en heb je geen klachten die te maken kunnen hebben met een corona-infectie?  Stop dan niet met je afweeronderdrukkende medicijnen (bijvoorbeeld methotrexaat of een biologisch medicijn) zonder overleg met je reumatoloog. Als je stopt met je medicatie, kan de reuma opvlammen en verlaag je daarmee ook je weerstand. Dus: heb je twijfels of vragen over je medicijnen? Neem dan telefonisch contact op met je arts of anders je reumaverpleegkundige of huisarts.
 • Gebruik je afweeronderdrukkende medicijnen en heb je (misschien) een corona-infectie? Dan geldt het volgende:
  Bij milde klachten: overleg met je arts. Meestal kan je je medicijnen blijven doorgebruiken.
  Bij matige tot ernstige klachten (luchtwegklachten, toenemende kortademigheid en/of koorts): overleg met je arts. Misschien moet je (tijdelijk) stoppen. Stel je volgende dosering medicijnen uit totdat je contact hebt gehad met je arts.
  Let op: Voor prednisolon geldt een ander advies: een prednisolondosering mag je niet zonder overleg met je arts overslaan.
 • Gebruik je ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’s)? Die kan je blijven gebruiken. Er is onvoldoende bewijs dat het je extra kwetsbaar zou maken voor het coronavirus of voor een ernstiger verloop als je het hebt.
 • Neem telefonisch contact op met je huisarts als je last krijgt van kortademigheid of hoesten en je hebt daarbij verhoging of  koorts.

Overleg reumatoloog
Heb je overleg met jouw reumatoloog, bespreek dan ook wat je moet doen als je klachten zou krijgen zoals koorts of luchtwegklachten. Denk aan hoesten of moeite met ademhalen.

Hoe bescherm je jezelf?

 • Houd altijd afstand van anderen (minimaal 1,5 meter) en vermijd drukte of groepen mensen.
 • Blijf thuis en zoveel mogelijk in de buurt van huis. Reis zo veel mogelijk lopend of met de fiets.
 • Werk zoveel mogelijk thuis.
 • Gebruik het openbaar vervoer alleen als het echt niet anders kan.
 • Met ingang van 1 juni wordt het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht  in het openbaar vervoer voor iedereen van 13 jaar en ouder.
 • Blijf thuis bij verkoudheidsklachten zoals niezen, keelpijn, hoest of verhoging. Ziek uit en ontvang geen bezoek.
 • Heb je bovenstaande verkoudheidsklachten en koorts (38 graden Celsius of hoger, en/of benauwdheid? Blijf thuis, ook je huisgenoten blijven thuis.Kijk voor meer informatie op de website van rijksoverheid

Gebruik je afweeronderdrukkende reumamedicijnen (zoals methotrexaat of biologische medicijnen)? Dan val je in de groep mensen die kwetsbaar zijn, de overheid noemt dat de ‘hoogrisicogroep’.

De meest actuele adviezen voor mensen in de hoogrisicogroep vind je op de website van thuisarts.nl

Let extra op:

 • Blijf thuis. Vermijd sociaal contact en het bezoek aan gezelschappen, zoals verjaardagen of andere bijeenkomsten.  Ontmoet je wel mensen, bijvoorbeeld op straat of op je werk? Houd anderhalve meter afstand aan.
 • Beperk boodschappen doen, zeker in de spits. Vraag iemand anders of laat boodschappen thuis bezorgen.
 • Werk ook waar dat kan, thuis. Overleg bij lastige situaties met je werkgever of, als jullie er niet uitkomen, met de bedrijfsarts.
 • Vermijd het openbaar vervoer zoveel mogelijk, zeker in de spits. Neem desnoods een taxi
 • Als er iemand in het gezin/huishouden koorts heeft, verkouden is en/of hoest: vermijd verblijf in dezelfde ruimte zoveel mogelijk.
 • Vermijd het contact met mensen die een corona-infectie hebben en mensen die last hebben van verkoudheid, hoesten, kortademigheid of koorts. Ga niet bij deze mensen op bezoek en laat ze niet bij jou op bezoek komen.
 • Bezoek geen (klein)kinderen, pas niet op kinderen en bezoek geen scholen.
 • Neem bij klachten die erger worden telefonisch contact op met je huisarts/specialist om te overleggen of je getest moet worden.

Let op: Pas dus ook alle regels toe die voor iedereen in Nederland gelden, je leest ze bij de vorige vraag.

Heb je klachten die mogelijk door het coronavirus worden veroorzaakt? Met de Corona Check op je tablet of smartphone kan je gegevens over je gezondheid invullen en doorgeven. Je klachten worden beoordeeld door een medisch team. Als dat nodig is, neemt één van de medewerkers uit dat team telefonisch contact met je op.

Lees alles over de Corona Check app

Let op! Heb je dringend zorg nodig, ook als je deze app gebruikt? Neem dan contact op met je huisarts of bel bij spoed 112. Bedenk ook dat je klachten door iets anders dan het coronavirus kunnen worden veroorzaakt.

En: de Corona Check app is niet hetzelfde als de, nog te maken, corona-app van de overheid!

Veelgestelde vragen

Vanwege het mogelijk verhoogde risico op besmetting met het coronavirus worden mensen die afweeronderdrukkende reumamedicijnen gebruiken (zoals methotrexaat of biologische medicijnen), beschouwd als een kwetsbare groep. Als je behoort tot de kwetsbare groep (de overheid spreekt over ‘hoogrisicogroep’), dan zijn de bovengenoemde beschermingsmaatregelen extra belangrijk. Daarnaast gelden aanvullende adviezen. De meest actuele adviezen voor mensen in de hoogrisicogroep vind je op de website van thuisarts.nl.

De NVR raadt aan om op je werk het contact met mensen uit de ‘hoog risico groep’ te vermijden. Ga in overleg met je leidinggevende en/of de bedrijfsarts.
Let op:

 • Werk als dat kan thuis. Of probeer je werktijden te spreiden
 • Houd waar mogelijk 1,5 meter afstand van andere mensen
 • Werk je in de zorg, dan word je geadviseerd om geen werk te doen waarbij je in direct contact kan komen met bewoners, cliënten of patiënten die (mogelijk) een corona-infectie hebben.
 • Kijk voor meer informatie voor werknemers rond het coronavirus op de website van rijksoverheid
 • Kom je er niet uit? Schakel dan een jurist van de vakbond, je rechtsbijstandsverzekering of het juridisch loket in.

De NVR raadt aan om, als je in een ziekenhuis werkt, het directe contact met mensen uit de ‘hoog risico groep’ te vermijden. Ga in overleg met je leidinggevende en/of de bedrijfsarts.
Let op:

 • Werk als dat kan thuis. Of probeer je werktijden te spreiden
 • Houd waar mogelijk 1,5 meter afstand van andere mensen
 • Het advies is om geen werk te doen waarbij je in direct contact kan komen met patiënten die (mogelijk) een corona-infectie hebben.

Als je ontstekingsremmende pijnstillers gebruikt (NSAID’s zoals ibuprofen, diclofenac of naproxen), dan kun je deze gewoon blijven gebruiken. Er is op dit moment onvoldoende bewijs dat deze medicijnen een ongunstig effect hebben op het krijgen van een corona-infectie of op het verloop ervan.

Heb je een afspraak in het ziekenhuis? Let op:

 • Check van te voren op de website van je ziekenhuis of er speciale coronamaatregelen gelden. Heb je binnenkort een afspraak met je arts in het ziekenhuis? Check dan ook of je afspraak op de polikliniek doorgaat of dat die telefonisch plaatsvindt.
 • Vertel jouw (huis-)arts of zorgverleners altijd welke medicijnen je gebruikt en in welke dosering.

Zolang jouw partner/huisgenoot of huisgenoten en jijzelf alle maatregelen en hygiëneregels van het RIVM in acht nemen, en jullie je allemaal gezond voelen dan is dit geen probleem. Dus: geen van allen heeft verkoudheidsklachten, koorts, of last van hoesten, kuchen, niezen, kortademigheid of een griepgevoel.

Het advies aan je huisgenoten of partner is: Houd je thuis, en op het werk aan de hygiëne adviezen van het RIVM en houd jezelf in de gaten. Als je kucht, hoest en/of verkouden bent, gold al: blijf thuis. Krijg je daar ook koorts bij, dan moet vanaf nu iedereen in het huishouden thuisblijven.  Dat zijn klachten die kunnen wijzen op een coronabesmetting.

Het RIVM heeft speciale adviezen voor huisgenoten van een ziek iemand die mogelijk besmet is met het coronavirus. Je leest alle informatie in de informatiebrief van het RIVM. 

Voor de partner/huisgenoten van de persoon met een (mogelijke) coronabesmetting gelden de volgende adviezen:

 • Kom zo weinig mogelijk in de kamer van de zieke persoon.
 • Zorg dat je zo min mogelijk contact hebt met de zieke persoon en blijft op 1,5 meter afstand van elkaar. Dus niet knuffelen, niet zoenen en geen seks.
 • Gebruik niet het bestek, borden, bekers en glazen van de zieke persoon
 • Gebruik niet de tandenborstel van de zieke persoon.
 • Als het mogelijk is, gebruik dan een ander toilet en badkamer dan de zieke persoon. Hebben jullie 1 toilet en 1 badkamer in huis, dan kan je deze delen met de zieke persoon. Het is wel belangrijk dat je het toilet en de badkamer elke dag schoonmaakt en indien mogelijk elke dag ventileert door het raam 30 minuten open te zetten

Heb je vragen over jou en je huisgenoten over het coronavirus? Bel met het informatienummer T: 0800 – 1351.

Gebruik je al plaquenil vanwege je reuma? Het is nog niet bewezen of dit preventief werkt voor het coronavirus. Heb je geen corona-infectie dan heeft het geen zin om dit medicijn te gebruiken.

Op dit moment worden er wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de werking van het ‘zusje’ van plaquenil, chloroquine, om te zien of dit kan werken bij een corona-infectie. Hiervan is momenteel nog lang niet alles bekend of duidelijk.

 

Gebruik jij afweeronderdrukkende medicijnen, dan blijft het belangrijk dat je contacten met mensen die een hoog-risico op corona lopen, vermijdt. Vraag na bij de school van je kind welke maatregelen zij nemen. Als je bezorgd bent en als dat jou rust geeft, dan mag je je kinderen thuishouden. Overleg dit dan ook met de school van je kinderen en vraag of er maatwerkoplossingen mogelijk zijn.

Bij dit alles gaat het om een persoonlijke risico-afweging. Wil je hulp bij deze afweging, bel dan het informatienummer van het RIVM: T 0800 – 1351.

De achtergrond:
Er is een onderzoek gedaan door het RIVM waaruit blijkt dat kinderen van 0 tot 12 jaar het virus niet of nauwelijks verspreiden. De kans is heel erg klein dat ze iemand anders besmetten (zelfs als ze zelf besmet zijn). Daarnaast houden de scholen nog steeds de 1,5 meter afstand aan, naast alle andere hygiënemaatregelen. Mochten kinderen of leerkrachten klachten hebben als verkoudheid, hoesten of andere klachten die kunnen wijzen op corona, dan moeten zij thuisblijven.

Meer informatie lezen over kinderen en corona?

Naar de website van het RIVM

 

Nee, dit advies is niet veranderd. Bij oppassen is 1,5 meter afstand lastiger dus dit wordt afgeraden.

Gebruik je geen afweeronderdrukkende medicijnen en ben je jonger dan 70 jaar? Dan kan je wel op bezoek bij de kleinkinderen als iedereen gezond is en 1,5 meter afstand houdt.

Ben je ouder dan 70 jaar en/of gebruik je afweeronderdrukkende medicijnen? Dan is het verstandig om niet bij de kleinkinderen op bezoek te gaan en contacten buiten je eigen huishouden zoveel mogelijk te beperken.

Lees meer informatie op de website van Rijksoverheid

 

Als je zelf docent bent en afweeronderdrukkende medicijnen gebruikt, is het verstandig om hoog-risico contacten te vermijden.  Overleg met je arts, de schoolleiding, of de bedrijfsarts wat wijsheid is. Dit kan per persoon verschillen.

Soms is het mogelijk om van groepen te wisselen zodat je aan de oudere kinderen les kan geven, die zijn zich bewuster van de 1,5 meter afstand houden. Dan is het als leerkracht makkelijker om de 1,5 meter afstand te waarborgen.

 

Wil je meer informatie over het coronavirus?

Reacties

 • Wilma de Roo says:

  Ik hoorde op journaal dat ze in China malaria tabletten slikken,ik slik plaquenil ben ik dan beter beschermd?

 • Mondkapjes.. Ik krijg sterk de indruk dat de pers en instanties dit moeten zeggen van de overheid. Wij zijn net zo belangrijk als medisch personeel. Er dreigt een tekort. Doe daar dan wat aan en ga geen onzin verspreiden!!!

  • Het is al langer bekend dat mondkapjes niets uitmaken en geen nut hebben. En dat is niet om dat ze schaars zijn

   • Ik heb jarenlang op ok gewerkt. Mondmasker werken maar 15 minuten. Dan laten ze van alles door. Het is alleen ter bescherming tegen bloedspetters

 • Ik ben er al een tijdje geleden mee gestopt, vraag me af of ik nu toch die Plaquenil maar weer erbij moet gaan slikken voor de zekerheid. Als dat tenminste extra bescherming geeft tegen Corona net als de chloroquine die genoemd wordt?

 • Ik heb begrepen dat de ” mazen ” in de gewone mondkapjes te groot zijn, en dus geen bescherming bieden

 • Robbert de Grauw says:

  Hoeveel risico loop ik om besmet te raken als ik afweeronderdrukkende medicijnen gebruik, zoals biologische medicijnen, methotrexaat of andere reumamedicijnen die je immuunsysteem afremmen?

  Deze vraag wordt bovenaan de pagina gesteld, maar niet beantwoord.

  Uit eigen ervaring met Methotrexaat weet ik dat ik gevoeliger ben voor hoge bronchitis en longontsteking (2x). Heb ik een verhoogd risico met het coronavirus?

 • Tja het mondkapje, tijdens vliegreizen werd ik altijd ziek, snotterig, niezen, tot tweemaal toe een dubbele longontsteking.
  Laatste keer een mondkapje op gedaan tijdens de vlucht , en…….nergens last van zowel heen als terugreis.
  Dus blijkbaar houd het toch wel virussen die door de airco rondgepompt worden tegen.
  ( tegenstrijdig vind ik ook de berichten, nee we hoeven ze niet op want ze houden het virus niet tegen, vervolgens de opmerking dat ze verkeerd afgedaan worden en je dan het virus aan je handen krijgt………ehhh wat klopt hier niet.)

  • Precies.. Dat dus.. Er zijn trouwens instructie filmpjes. Het is gewoon niet logisch dat het voor medici en militairen wel van belang is en voor gewone burgers niet. Dat klopt gewoon niet.

 • R j klaver hoekstra says:

  Ik gebruik methotrexaat als je niet in contact bent geweest van een besmet persoon
  Kan ik dan alvast stoppen met het medicijn

  • Mirthe Bos says:
   ReumaNederland

   Beste mijnheer, mevrouw Klaver, als u vragen of zorgen heeft over het gebruik van de methotrexaat, neemt u dan even contact op met uw reumatoloog. Veel succes, groeten Mirthe

Comments are closed.