Iedereen in Nederland merkt het: het corona-virus (COVID-19) en de maatregelen van de overheid hebben grote gevolgen voor het dagelijks leven. De adviezen voor iedereen in Nederland veranderen doorlopend. Kijk voor de meest actuele adviezen en informatie op de website van de Rijksoverheid.
Vaccinatie tegen het coronavirus
Meer weten over de coronavaccinatie bij reuma?
Lees de veelgestelde vragen en antwoorden over de coronavaccinatie en reuma. Deze informatie is tot stand gekomen in samenwerking met de NVR (Nederlandse Vereniging voor Reumatologie).
Naar de vragen en antwoorden over de coronavaccinatie
Lees hier meer over het advies van de NVR:
Let op! Gebruik je afweeronderdrukkende medicijnen voor jouw vorm van reuma? Bijvoorbeeld bij RA, axiale SpA, artritis psoriatica of SLE? En ben je tussen de 18 en 59 jaar? Je valt dan volgens de indeling van de Rijksoverheid in de groep Mensen met een ander medisch risico. Je krijgt een uitnodiging voor de coronavaccinatie vanaf half mei 2021.
Bekijk hier het schema van Rijksoverheid voor de volgorde van vaccinatie:
Of bekijk een verdere uitleg over
Hoe voorkom je besmetting met het coronavirus?
Informatie over de basisregels
Informatie over corona in begrijpelijk taal
Welke adviezen gelden er speciaal voor mensen met Reuma?
Hieronder lees je de speciale adviezen voor mensen met reuma. Ze zijn gegeven door de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR).
Stop niet met je medicatie zonder overleg met je reumatoloog.
Ben je niet ziek en heb je geen klachten die te maken kunnen hebben met een corona-infectie? Stop dan niet met je afweeronderdrukkende medicijnen (bijvoorbeeld methotrexaat of een biologisch medicijn) zonder overleg met je reumatoloog. Als je stopt met je medicatie, kan de reuma opvlammen en verlaag je daarmee ook je weerstand. Dus: heb je twijfels of vragen over je medicijnen? Neem dan telefonisch contact op met je arts of anders je reumaverpleegkundige of huisarts.
Gebruik je afweeronderdrukkende medicijnen en heb je (misschien) een corona-infectie? Dan geldt het volgende:
- Bij milde klachten:
Overleg met je arts. Meestal kan je je medicijnen blijven doorgebruiken. - Bij matige tot ernstige klachten (luchtwegklachten, toenemende kortademigheid en/of koorts): Overleg met je arts. Misschien moet je (tijdelijk) stoppen. Stel je volgende dosering medicijnen uit totdat je contact hebt gehad met je arts.
Let op: Voor prednisolon geldt een ander advies: een prednisolondosering mag je niet zonder overleg met je arts overslaan.
Hoe lang moet je in quarantaine als je positief bent getest op corona?
Volg hiervoor de adviezen van de GGD en je huisarts of specialist.
- Gebruik je voor je reuma afweeronderdrukkende medicijnen? Je mag weer naar buiten als je 24 uur geen klachten meer hebt die passen bij een corona-infectie én als het minimaal 14 dagen geleden is dat je ziek werd.
- Gebruik je geen afweeronderdrukkende medicijnen? Dan mag je weer naar buiten als je 24 uur geen klachten meer hebt die passen bij een corona-infectie én als het minimaal 7 dagen geleden is dat je ziek werd.
Gebruik je ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’s)?
Die kan je blijven gebruiken. Er is onvoldoende bewijs dat het je extra kwetsbaar zou maken voor het coronavirus of voor een ernstiger verloop als je het hebt.
Bewegen in een groep of warmwater zwemmen:
De NVR raadt je aan om een persoonlijke inschatting te maken of je vanwege je gezondheid extra kwetsbaar bent voor een corona-infectie. En of je er verstandig aan doet om in een groep te gaan bewegen. Overleg dit zo nodig met je reumatoloog.
Daarnaast geeft de NVR aan dat je, na inschatting van je eigen gezondheidsrisico, in principe gewoon kan bewegen of sporten in een kleine groep, bij voorkeur buiten. Wel moet de groep aan een aantal voorwaarden voldoen om de groepssituatie zo controleerbaar en veilig mogelijk te maken:
- Volg de adviezen en regels rond sporten en bewegen in een groep van de overheid. Bekijk hier de actuele regels over bewegen in groepsverband.
Actuele regels en adviezen over bewegen in groepsverband - Let op! Deze regels kunnen veranderen. Kijk ook voor de actuele adviezen op Rijksoverheid.nl.
- Iedereen houdt minstens 1,5 meter afstand van elkaar
- Iedereen houdt zich aan de hygiëneregels van het RIVM op de website van Rijksoverheid
- Voor start van de activiteit worden alle deelnemers gecheckt of zij geen klachten hebben die kunnen wijzen op corona.
De NVR raadt daarnaast af om te gaan bewegen in groepen waarbij niet aan deze punten wordt voldaan.
Neem telefonisch contact op met je huisarts als je last krijgt van kortademigheid of hoesten en je hebt daarbij verhoging of koorts.
Overleg reumatoloog
Heb je overleg met jouw reumatoloog, bespreek dan ook wat je moet doen als je klachten zou krijgen zoals koorts of luchtwegklachten. Denk aan hoesten of moeite met ademhalen.
Veelgestelde vragen
Veel mensen met reuma hebben vragen gesteld. Wij zochten het antwoord voor je uit.
Bekijk de veelgestelde vragen over corona en reuma
Wil je meer informatie over het coronavirus?
- Kijk op de website van de Rijksoverheid of bel naar 0800-1351.
- Kijk bij de veelgestelde vragen van het RIVM
- Of kijk bij de veelgestelde vragen van de NOS
- Bekijk hieronder een video over reumamedicijnen en het coronavirus.
Het filmpje is van de Sint Maartenskliniek met ziekenhuisapotheker Bart van den Bemt:
- Bekijk hieronder ons vragenuur over reuma & het coronavirus van 19 maart. In dit online vragenuur van ReumaNederland geven reumatoloog Alfons den Broeder en infectioloog Denise Telgt antwoorden op vragen van mensen met reuma.
Reacties
Comments are closed.
Ik hoorde op journaal dat ze in China malaria tabletten slikken,ik slik plaquenil ben ik dan beter beschermd?
Dat heb ik ook gezien en ze noemde iig de stofnaam en ik zag het aan het doosje! Als dat zo is, ben ik beschermd! Zou mooi zijn🤔Mvg Joan Stam
Ben daar ook benieuwd naar! K slik die ook
Ik ook en de arava plus 2tabletjes prednison per week
Ben benieuwd naar het antwoord, ik slik ook plaquenil.
En 17 maart begin ik met nieuw biologicals Retuximab , is dat verstandig , gezien de Corona virus ?
Beste Ileen, je kan het beste je vraag over het beginnen met Rituximab met je arts bespreken. Of plaquenil werkt bij het coronavirus weten wij niet, we lazen dat dit wordt onderzocht in laboratoria, maar het is nog niet duidelijk of het werkt bij mensen. Je leest meer op https://nos.nl/artikel/2325150-wat-zijn-de-kansen-op-genezing.html. Groeten, Mirthe
?
Beste Wilma, voor zover wij dat weten, wordt dit wel onderzocht in laboratoria, maar is nog niet duidelijk of het werkt bij mensen. Je leest meer op https://nos.nl/artikel/2325150-wat-zijn-de-kansen-op-genezing.html. Groeten, Mirthe
Mondkapjes.. Ik krijg sterk de indruk dat de pers en instanties dit moeten zeggen van de overheid. Wij zijn net zo belangrijk als medisch personeel. Er dreigt een tekort. Doe daar dan wat aan en ga geen onzin verspreiden!!!
Het is al langer bekend dat mondkapjes niets uitmaken en geen nut hebben. En dat is niet om dat ze schaars zijn
Ik heb jarenlang op ok gewerkt. Mondmasker werken maar 15 minuten. Dan laten ze van alles door. Het is alleen ter bescherming tegen bloedspetters
Ik ben er al een tijdje geleden mee gestopt, vraag me af of ik nu toch die Plaquenil maar weer erbij moet gaan slikken voor de zekerheid. Als dat tenminste extra bescherming geeft tegen Corona net als de chloroquine die genoemd wordt?
Beste MtpW, je zou deze vraag met je arts kunnen bespreken. Voor zover wij dat weten, wordt dit wel onderzocht in laboratoria, maar is nog niets bekend en duidelijk of het werkt bij mensen. Je leest meer op https://nos.nl/artikel/2325150-wat-zijn-de-kansen-op-genezing.html. Groeten, Mirthe
Ik heb begrepen dat de ” mazen ” in de gewone mondkapjes te groot zijn, en dus geen bescherming bieden
Daar zou ik blij van worden die slik ik ook
Hoeveel risico loop ik om besmet te raken als ik afweeronderdrukkende medicijnen gebruik, zoals biologische medicijnen, methotrexaat of andere reumamedicijnen die je immuunsysteem afremmen?
Deze vraag wordt bovenaan de pagina gesteld, maar niet beantwoord.
Uit eigen ervaring met Methotrexaat weet ik dat ik gevoeliger ben voor hoge bronchitis en longontsteking (2x). Heb ik een verhoogd risico met het coronavirus?
Beste Robbert de Grauw, dankuwel voor uw reactie. Het beste kunt u de vraag of u extra kwetsbaar voor besmetting bent met uw arts bespreken. Verder staat er op de website van de NOS ook informatie voor mensen die deze vraag hebben: ga naar https://nos.nl/artikel/2325289-coronavragen-loop-ik-extra-risico.html. Groeten, Mirthe
Tja het mondkapje, tijdens vliegreizen werd ik altijd ziek, snotterig, niezen, tot tweemaal toe een dubbele longontsteking.
Laatste keer een mondkapje op gedaan tijdens de vlucht , en…….nergens last van zowel heen als terugreis.
Dus blijkbaar houd het toch wel virussen die door de airco rondgepompt worden tegen.
( tegenstrijdig vind ik ook de berichten, nee we hoeven ze niet op want ze houden het virus niet tegen, vervolgens de opmerking dat ze verkeerd afgedaan worden en je dan het virus aan je handen krijgt………ehhh wat klopt hier niet.)
Precies.. Dat dus.. Er zijn trouwens instructie filmpjes. Het is gewoon niet logisch dat het voor medici en militairen wel van belang is en voor gewone burgers niet. Dat klopt gewoon niet.
Ik gebruik methotrexaat als je niet in contact bent geweest van een besmet persoon
Kan ik dan alvast stoppen met het medicijn
Beste mijnheer, mevrouw Klaver, als u vragen of zorgen heeft over het gebruik van de methotrexaat, neemt u dan even contact op met uw reumatoloog. Veel succes, groeten Mirthe