Borstvoeding geven als je reumatoïde artritis hebt? Dat kan tegenwoordig gewoon veilig en het gebeurt ook steeds vaker. Dat blijkt uit een langlopend onderzoek van Erasmus MC onder leiding van professor Radboud Dolhain waaraan ReumaNederland bijdraagt. Inmiddels geven net zo veel vrouwen met als zonder reuma borstvoeding.

Dat is lange tijd anders geweest. Uit eerdere studies, ook van het Rotterdamse academische ziekenhuis, bleek dat vrouwen met reuma juist minder vaak kozen voor borstvoeding. De belangrijkste reden: vanwege actieve artritis moest weer met medicatie gestart worden.

Actieve ziekte niet goed voor zwangerschap

Radboud Dolhain: “Een vrouw wil tijdens het geven van borstvoeding instinctief zo min mogelijk medicijnen slikken. Helaas, is toch vaak medicatie nodig om de ziekte onder controle te houden. Actieve ziekte leidt er namelijk vaak toe dat vrouwen niet goed voor hun pasgeboren baby kunnen zorgen.

Daarom is het belangrijk om al voor de geboorte samen met de reumatoloog een medicatieplan voor na de bevalling op te stellen, waarbij het geven van borstvoeding mogelijk is. Ook tijdens en voor de zwangerschap is het van belang dat de ziekte rustig is; opvlammende reuma is niet goed voor een zwangerschap. Bovendien weten we inmiddels ook uit onderzoek dat de actieve ziekte de vruchtbaarheid vermindert.”

Er is vroeger wel gezegd dat het geven van borstvoeding ervoor zorgde dat de reuma actiever werd. “Maar dat is eigenlijk niet echt bewezen of te zeggen”, vertelt de reumatoloog. “Vrouwen die borstvoeding gaven, stopten namelijk vaak met hun medicatie.”

Speciale poli mannen en vrouwen met kinderwens

Radboud Dolhain doet al jaren onderzoek naar de invloed van reuma op de zwangerschap, borstvoeding en vruchtbaarheid (bij zowel vrouwen als mannen). Vrouwen met reumatoïde artritis doen er langer over om zwanger te raken en hebben meer kans op complicaties tijdens de zwangerschap.

De afdeling Reumatologie van het Erasmus MC heeft daarom een speciale poli opgezet voor vrouwen en mannen met een kinderwens. Deze wordt door patiënten met reuma en systeemziekten uit heel Nederland bezocht.

Volgens de reumatoloog is er de laatste jaren ontzettend veel kennis verzameld over de behandeling van reuma tijdens en na de zwangerschap. Zo wijzen (internationale) studies inmiddels uit dat veel meer reumamedicijnen veilig kunnen worden gebruikt tijdens zwangerschap en het geven van borstvoeding. “Dat is misschien nog niet overal even goed bekend. Het is goed dat we daar samen meer aandacht aan besteden.”

Zoek tijdig specialistische begeleiding

Wat ontzettend belangrijk is? Goede, specialistische begeleiding, zegt Dolhain. “Heb je reuma en een kinderwens? Zoek dan tijdig hulp. Maak samen met de specialist een behandelplan voor het zwanger worden, zwanger zijn en voor de kraamperiode. We zien vaak dat vrouwen hun kinderwens loslaten vanwege de ziekte. Of dat gestopt wordt met medicatie. We hopen dat dat in de toekomst minder vaak zal gebeuren.”

De onderzoeksgroep

Het onderzoek naar reuma en borstvoeding onder leiding van professor Radboud Dolhain werd uitgevoerd door Erik Kemper en Nafise Ghalandari, en is onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift RMD Open. De onderzoeksgroep van prof. Dolhain is een van de vijftien door ReumaNederland uitgeroepen en langdurig ondersteunde Research Centres of Excellence.