Veel mensen met een reumatische aandoening weten uit ervaring dat het weer invloed kan hebben op de (pijn)klachten die zij ervaren. Hiervoor is nu ook wetenschappelijk bewijs. Een Engelse studie toont aan dat vochtig, winderig weer met een lage luchtdruk de kans op pijn extra vergroot.

Mensen met chronische pijn, zoals bij diverse vormen van reuma, hebben 20% meer kans dat hun pijn opvlamt op dagen met hoge luchtvochtigheid, veel wind en lage luchtdruk. Dit blijkt uit de studie Cloudy with a Chance of Pain. Daarin rapporteerden 13.207 deelnemers dagelijks de mate van pijn via hun smartphone. De GPS sensor in de smartphone registreerde hun locatie, die de onderzoekers konden linken aan het dichtstbijzijnde weerstation.

Sija de Jong, manager Patiëntenbelangen van ReumaNederland: “Het is goed dat deze resultaten er zijn en dat er nu wetenschappelijk bewijs is voor het effect van het weer op chronische pijn. Voor mensen met een reumatische aandoening kan het helpen om alert te zijn op weersvoorspellingen en eventuele pijnopvlammingen. En waar mogelijk daar hun dagelijkse activiteiten op af te stemmen.”

Reacties

 • Joke Tolsma says:

  Heel duidelijk dat de luchtdruk invloed heeft op mijn fibromyalgie. Ook vocht dus regenachtige dagen maken het mijn lichaam niet gemakkelijk.
  Afgelopen zomer, dus de warme zonnige dagen was een weldaad voor mijn lichaam en als het lijf goed voelt is ook de energie om leuke dingen te doen aanwezig. Dit herfstweer zoals het nu is, is om te huilen. Overal veel pijn, erg moe en alles kost te veel energie.

  • Annie boterhoek says:

   Dit klopt wel en in Spanje geweest een paar keer zodra ik terug ben en ik kom weer in een koelere omgeving dan komt de pijn ook weer opzetten vooral de laatste weken heb ik erg veel last aan mijn handen knieen en heupen

  • Ook ik voel aan de ergere zenuwpijn en meer last van artrose als het slechter weer wordt al wil je het niet weten, maar ook bij Perifere polyneuropathie verergerd de pijn dus ook bij meer vocht en kou gepaard gaande met een lage barometer stand

  • Ook ik heb Fibromyalgie..en zenuwpijnen.
   Het weer speelt ook bij mij parten..
   En ik word een kluns erbij.
   Vaak gaat er van alles mis en laat van alles vallen.
   Ook de ogen en aangezichtspieren lijken wel paar centimeters ingekort.
   En al wat er meer bij komt .
   Maar door het cbd/thc olie ..
   hou ik mijn kop der nog bovenop
   Maar verhuizen naar een ☀️land?
   Dat heb ik er nog niet voor over .

   • Frits van der Heijden. says:

    Frits van der Heijden
    20 December 2019 07:23.
    Ik heb Fibromyalgie al sinds de jaren 50 en dat was nog wel te doen met de pijn. Met de jaren werd de pijn erger .Ik was molenaar en in de jaren 2003 werd de pijn zo erg dat ik geen zijl meer op kon rollen. Ik ben toen gaan wonen op het Canarise eiland La Palma. De temperatuur is daar tussen de 22 en 30 graden. Ik kreeg minder pijn en kon veel meer werken. Helaas werd mijn reactie en gezondheid en kon ik geen en ben in 2018 terug gegaan naar Nederland en moet nu thermo kleding gebruiken om het lichaam warm te houden. Mijn pijn komt en gaat met het weer en daar moet ik dan mee leven. Hier gebruik ik pijnstillers wat op La Palma niet nodig was.

   • Ja, ik ben erg blij met de reactie dat iemand muv mij nu ook zegt, dat ze meer last heeft van pijn als het weer veranderd.
    Dat is nl zo fijn dat uiteindelijk de erkenning wetenschappelijk is aangetoond. Voorheen voel ik zo veel onmacht.
    Mensen horen liever niet dat ik me niet goed voel. Daar kunnen ze niets mee. Als je daarentegen zegt dat je je goed voelt, daar kunnen ze iets mee.
    Dat zelfde geldt voor mensen met een mentale ziekte. Ook daar is zo weinig begrip voor. Iemand met een gebroken been is prettiger. Dat is een gemakkelijk onderwerp voor een gesprek.

    • janneke geertsema says:

     hoi Jose,zo herkenbaar!Veel mensen in mijn omgeving doen ook net of het er niet is…nooit es vragen hoe het gaat,en dan denk ik wel eens;ze zouden eens moeten voelen wat ik voel…..vooral nu,met deze mist veel meer pijn en doodomoe..maar je moet door,ik woon alleen met mijn dochter,je moet,kan niet even je partner vragen te koken of wat dan ook…ik wil helemaal niet zielig doen,maar niemand lijkt te snappen wat fibromyalgie echt is….en dat onbegrip maakt het nog zwaarder……ik begrijp precies wat je bedoeld…wat is dat toch met mensen,zolang er niet echt iets zichtbaars met je aan de hand is…maar wij,lotgenoten weten WEL wat het is…sta erboven en onthoud deze mensen,die zich er niet in verdiepen/niets van aantrekken/denken dat het tussen je oren zit…..want deze mensen zijn niet je ECHTE vrienden.Heel veel kracht ,wijsheid en beterschap!

   • Eveline Roos says:

    Ik heb ook fibromyalgie en ik heb heel veel pijn als het koud en vochtig weer is, ik heb morfine pleisters en neem van alles en nog wat in om de pijn de baas te blijven. Slapen doe ik heel erg slecht vooral het doorslapen en soms loop ik hele nachten op. s’zomers als het warm is is de pijn wel minder maar dan moet ik toch opletten dat ik de dagelijkse dingen doseer. Mijn baan ben ik kwijtgeraakt hierdoor wat het allemaal erg moeilijk maakt voor mij.

  • Elisabeth Manuhutu says:

   Inderdaad
   Ik heb ontzettend veel moeite om maar iets uit te voeren.Overal pijn in mijn hele lichaam.Vermoeidheid vreselijk.Geen lol meer aan

  • ik ervaar dezelfde klachten. Alleen vinden we geen gehoor in de ziekenhuizen als oudere, en doen ze niets meer aan je. Een drama is het geworden.

 • Mieke Jansen says:

  Ik heb een galblaas operatie gehad..zodra er weersverandering op komst is weet ik het al mijn binnenlijf litteken trekt in mijn lijf.Nu ben ik zover dat ik er migraine van krijg van het trekken van het litteken.Zo krijg ik dan ook geen rust meer in mijn lijf.Weersverandering vreselijk.Groet Mieke

 • Faby Baaten says:

  Ik heb reumatoïde artritis, fibromyalgie en daarbij problemen met de pezen, dit allemaal laat me niet goed functioneren en inderdaad het veranderen van het weer heeft veel invloed op mijn pijnen zoals vanacht dat ik wakker van de pijn werd en opstaan moest om paracetamol te nemen.
  Al moet ik vertellen dat sinds een tijdje ben vitamine B12 en curcuma op aanraden van een collega aan het nemen en sindsdien is de pijn aanzienlijk minder geworden en mijn energie toegenomen…..het is het proberen waard…groetjes Faby..

   • Neuropatie van de b12?.
    Ik heb ook neuropatie en krijg al 2 jaar b12 injectie. Nu ook nog schildklierproblemen wat het nog verergert. Pfff.
    Ik wordt wel ook altijd heel beroerd van die b12. Maar had een tekort door opname probleem. Dus wat moet je.

    • Misschien ben je geholpen met de volgende tip:
     Ik heb al veel jaren last van flinke zenuwpijn in mijn linkerbeen door beknellingen van zenuwen op twee plaatsen in mijn rug. Ik kreeg voorheen enkele malen per jaar een zenuwbehandeling op de pijnpoli van het ziekenhuis. Sinds drie jaar slik ik PEA, een lichaamseigen stof die pijnstillend is. Het is een voedingssupplement. Ik gebruik PEA strong van Golden Naturals. Je kunt het je leven lang blijven slikken. Heb dus al drie jaar geen pijnbehandeling meer nodig gehad. Soms nog wat paracetamol erbij. Het is een geweldig middel.

    • Als je last hebt van de B12 injecties dan krijg je de verkeerde.
     Dan zit er in jouw B12 Benzylalcohol en daar wordt je beroerd van.

    • Waarschijnlijk tekort op bepaald eiwit waardoor je t niet opneemt, smelttabletten Adenosyl, actief folaat en methylcobalamine helpt, dan neem je t wel op, blijft t niet ongebruikt als passief B12 in je lijf hangen en kan je er ook daadwerkelijk wat mee doen. Aanrader

  • Ria van den kerkhof says:

   gebruik veel of vaak curcumma >>ook gember , maar het weer speelt zeker mee .
   asl paracetamol niet voldoende is , gebruik ik Cannabis wied olie.
   en blijven bewegen erg belangrijk ,de op start is niet fijn , maar gaat beter namate je beetje gelopen hebt

 • Anja Koppelaar says:

  Het weer heeft wel degelijk invloed.
  Met de vochtige frisse dagen Ben je tot veel minder in staat. Het kost je zoveel energie die is in de Middag al op ook al doe je niets bijzonders. En dan heb Ik het niet eens over de pijn. Als Ik met vakantie was in spanje kun je zoveel meer en dat is genieten. Ik heb Fibromyalgie en actrose.

 • Ik heb met dit weer ook veel meer last van mijn nek , schouders en de rug heb ook fibromyalgie . Ben ook veel vermoeider .Tegenwoordig ook veel en vaak migraine .

 • Ringer Heringa says:

  Heb Fibromyalgie. Kon altijd goed tegen de warmte, maar afgelopen zomer niet. Waarschijnlijk doordat ik Diazepam afbouw. Heb nooit tegen het koude(re) en vochtige weer gekund. De laatste weken erg veel spierpijn. Erg moe! Zo stijf al een plank. Lopen moeizaam. Paracetamols helpen niet. Wat een ellende. Mooi dat dit onderzoek bevestigt wat mensen met chronische pijn allang wisten.

 • Astrid Sibbes says:

  Ik heb artritis psoriatica. ’s Zomers, met warm weer heb ik heel erge last van mijn gewrichten (ik haat de zomer). ’s Winters heb ik minder last, vooral bij droog vriezend weer. Een paar graden vorst en een zonnetje scheelt een pijnstiller.

  • Hallo Astrid , zomers kan de vochtigheids graad ook hoog zijn waardoor je de klachten dan ook hebt.
   Droogvriezend weer is goed maar ook warmte met een lage vochtigheids graad , zo ervaar ik het tenminste.

 • Hallo,

  Al 10 jaar fibromyalgie. Ken net als anderen de invloed van het weer op hoeveelheid pijn en stijfheid. Als aanvulling wil ik opmerken dat ik me altijd “veel beter” voel terwijl de barometer omhoog gaat. Zodra deze stabiel hoog is, is het effect veel minder geworden. Terwijl de barometer druk aan het dalen is voel ik me weer slechter. Eénmaal op lage stand gekomen voel ik me dan weer iets minder slecht. Ik weet dat B12 en Curmine C3 zou kunnen helpen. Heeft iemand nog andere ideeen (dan naar spanje gaan)?

  • Ik heb handartrose en artrose in mijn knie.Ik neem sinds vier weken Synofiet.Dit is niet als reclame bedoeld. Het was erg duur. Ik ben 72 jaar en werk nog steeds in onze zaak. Maar met die hand kon ik bijna niets meer. Na twee weken Synofiet vloeibaar totaal geen pijn meer en ik kan mijn vingers weer goed bewegen. Ze zijn ’s morgens ook niet stijf meer. Dit had ik niet verwacht. Ik dacht ik probeer het en dan weet ik het gauw genoeg. Het was duur maar het helpt. In mijn knie is de pijn gehalveerd en soms helemaal weg. Ik doe nog een fles en dan kan ik de goedkopere onderhouds versie gaan gebruiken. Het is groenlipmossel en er zit ook zuivere Curcumine in. Ik ben ontzettend blij dat ik dit middel ontdekt heb en die snijdende pijn in mijn hand (duimgewricht)totaal verdwenen is.

   • Hoi Leni
    Zelf had ik ook behoorlijk last van duimgewricht, paarmaal ingespoten wat niet hielp. In februari 2019 geopereerd : restjes kraakbeen weggehaald en opgevuld met spongostan, daaromheen vormt zich weer bindweefsel.Ben van de pijn af!!

    Sterkte marja

 • Hallo allemaal.
  Heb polyneuropathie nu 30 jaar en sinds een jaar een burststimulator help wel wat was deeerste 3 uur na de operatie zelfs pijnvrij en dat is emotioneel heftig helaas na 3 uur kwam de pijn vooreen groot gedeelte weer terug
  Vorig jaar kwam ik een artikel tegen in onderzoek bdt001 genoemd is ontwikkeld op de universiteit van Montpellier dierproevenvolledig gelukt nu worden proefpersonenin onderzoek genomen in Straatsburg zie internet molecuulbdt001 in montpellier hierin ben ik geholpen door het CDA wat in de eeg in Brussel en Straatsburg zeteld en een mail van mij aan mevr Schreijer Pierik enn Birgitt Kiel deze hebben mij terug gebeld en de gang vanzaken besproken het middel bdt001 is voor onderzoek al in nederland helaas k an ik nog geen medicus vinden die hier aan mee wil werken zelf je eigen pijn specialist niet hoop dat we met ons allen een stap in de goede richting kunnen zetten en ook eens gewoon kunnen leven zonder die eeuwige verdomde pijn

  • Marja van der Marel says:

   Hey,
   Ik heb fibromyalgie artrose en een burn out.
   Heel veel pijn. Dus pychosomatisch, volgens artsen.
   Heb na een wintervakantie in Turkije gemerkt dat het mij daar beter gaat. Dus steeds langer gebleven. Tot mijn spaargeld op was.
   Toen heb ik de stap genomen en ben naar Turkije verhuist. Maar wel voorbij Antalya. Met 2 koffers eb rollator heb ik de stap gewaacht. Ik werk beter dan het weerbericht. Ook kan ik de wind of storm voorspellen. Waar ik ook ben. De 3 hete maanden ben ik in Nederland. Maar dan is het ook vaak te vochtig. We moeten eigenlijk naar een droge woestijn met een constante temperatuur. Geen jaargetijden.
   Mijn probleem. Veel pijn. Artsen zeuren dat ik teveel pijnstillers neem ( Tramadol) weed olie helpt niet .
   Geen acceptatie. Je ziet er toch goed uit !

  • Beste L, graag zou ik willen weten of je nog verder bent gekomen met bdt001 of dat er een manier is om u te helpen? Ik heb nu 1 jaar vreselijke zenuwpijn door polyneuropathie. Heb al van alles geprobeerd.

 • Henny Jonker says:

  Klopt voor mij helemaal. Ik heb Artritis Psoriatica. Vooral bij de koude en vochtige dagen, maar vooral bij wind of storm functioneer ik moeizaam.
  De kou is niet per definitie de boosdoener want bij droge vrieskou, helemaal met zon erbij, gaat het een stuk beter. Bij hoge temperataturen en vocht gaat het ook niet lekker.

 • Heb RA en kan het duidelijk merken.
  Meer last van stijfheid, gewrichten wat dikker – vocht.
  Ook bevestigd door reumaverpleegkundige dat het weer wel degelijk invloed heeft

 • Rochelle Vogel says:

  Fijn dat er nu een wetenschappelijk bewijs is dat het weer invloed heeft op pijnklachten bij reumatische klachten.
  Ik heb sinds 2008 reumatoïde artritis en polymyalgia rheumatica en ben sinds 2014 in de gelukkige omstandigheid 8 maanden per jaar in Zuid Frankrijk te kunnen wonen, daar heb ik pas echt ervaren wat het weer met je doet! Een lage luchtvochtigheid, warme temperaturen, ik voel me daar een ander mens.

 • Wil van Zoest says:

  Altijd al ervaren dat dat het winderige vochtige weer negatieve invloed heeft op mijn fibromyalgie en artrose. Dat het nu ook wetenschappelijk bewezen is verklaart dat het niet ‘tussen je oren’ zit maar je hebt er niet veel aan want het weer kun je nou eenmaal niet beinvloeden.

  • lc van Antwerpen says:

   Er is totaal niets nieuws onder de horizon.
   mijn overgrootmoeder wist dat toen al te vertellen,
   Er is onderzoek naar gedaan , NU PAS
   Men weet dit al heel lang, en ik zelf merk het ook,
   Dus met welk doel moest er dan weer eens onderzoek naar gedaan worden,
   Sorry hoor, maar dit kost dus weer een grote kruiwagen met geld,.

 • lc van Antwerpen says:

  Er is totaal niets nieuws onder de horizon.
  mijn overgrootmoeder wist dat toen al te vertellen,
  Er is onderzoek naar gedaan , NU PAS
  Men weet dit al heel lang, en ik zelf merk het ook,
  Dus met welk doel moest er dan weer eens onderzoek naar gedaan worden,
  Sorry hoor, maar dit kost dus weer een grote kruiwagen met geld,

 • lc van Antwerpen says:

  Er is totaal niets nieuws onder de horizon.
  mijn overgrootmoeder wist dat toen al te vertellen,
  Er is onderzoek naar gedaan , NU PAS
  Men weet dit al heel lang, en ik zelf merk het ook,
  Dus met welk doel moest er dan weer eens onderzoek naar gedaan worden,
  Sorry hoor, maar dit kost dus weer een grote kruiwagen met geld,.

 • Franc woldhek says:

  Dit weer is funest, ik verstijf bij kou, ook al vinden anderen dat het niey zo koud is. Ik heb jaren in de tropen gewoond en het gekke is dat ook tijdens de tropenwinter met plm 25 graden overdag de koudepijn toesloeg. Dus verhuizen naar warm land heeft op langere duur weinig nut. Nu terug in nl sinds 2 jaar en nog niet pijnvrij geweest. Dus ook hier weer wennen aan verschil zomer/winter met andere temp.

  • Ik heb sinds de geboorte van mijn zoon, nu 22 jaar geleden, de diagnose fibromyalgie gekregen. Jarenlang vnl veel last van sneller moe zijn. En hoewel ik nog zoveel wil, mijn vermoeidheid slaat toe uit het niets. Ik zeg altijd; mijn lampje gaat van het ene op het andere moment uit. Dat dit niet overgaat door “gewoon ff doorgaan”, valt niet uit te leggen. Ook ik heb absoluut meer last bij vocbtig weer. Vooral een dag als vandaag, 28 graden/be auwd en regen op komst. Een zeurende, snerpende pijn in mijn onderrug met uitstraling naar mijn benen. Ik heb daar in warme landen met een droogklimaat geen last van!

   • ook ik had last van vermoeidheid na zwangerschap. jaren gesukkeld, tot arts er achterkwam dat ik te weinig dheas had (hormoon) Krijg dat nu – wel zelf betalen – en vermoeidheid is stuk beter. Huisartsen weten dit ook vaak niet. ik kreeg het via internist, dus doorvragen!

 • Ik ben hypermobiel en heb ook veel meer klachten met vochtig weer vooral in de knieën en polsen kan dan niet veel knippen die dagen of trappenlopen is dan pijnlijker en gaat moeizamer

 • Astrid Jongeneel says:

  Ik ben hypermobiel en heb ook veel meer klachten met vochtig weer vooral in de knieën en polsen kan dan niet veel knippen die dagen of trappenlopen is dan pijnlijker en gaat moeizamer

 • Weet al jaren dat het hollandse weer van invloed is op mijn spieren en gewrichten. Zou het liefst verhuizen naar een warmer klimaat. Zon en warmte zijn perfect voor mijn RA en fibromyalgie.

 • Ik heb veel meer pijn in de herfst .Ik heb 40 jaar fibro en artrose .Ik heb nu ik ouder wordt vind ik de herfst en winter niet meer zo fijn.Als ik een flinke prijs zou winnen dan zou ik een huis kopen in Spanje hihi.

 • Ben vanwege het weer naar Spanje ( 8 km. noordelijk van Benidorm ) verhuisd. Daar heerst een zgn. microklimaat met een gemiddelde luchtvochtigheidsgraad van om en nabij de 35 %. Een weldaad voor mijn botjes. ( het betreft RA ). Vanwege de zorg toch weer teruggekomen, daar die in Spanje niet voldoet voor mij. ( social securidad ).

 • Met belangstelling gelezen. Over wetenschappelijk bewijs gesproken. Kent u het proefschrift van de heer W. Patberg, die enige jaren gelden over dit onderwerp is gepromoveerd aan de Universiteit van Groningen.? En daarover onder meer heeft gepubliceerd in The Lancet.

 • Als kind met Jeugdreuma reageerde ik qua pijn op het weer, nu met Sjögren en soms Artritis opvlammingen ook. Ben nu 56. Als je de reumafactor in je lijf hebt, ben je in ons mooie Nederland helaas de klos. Beste plek in 🇳🇱voor mij is aan zee 😊

 • wie is er bekend met discopathie L4/L5.
  tevens heb ik knie atrose en r.a in mijn handen/vingers.
  zeker met slecht weer, koud, regen, sneeuw enz.
  voel ik de pijn.

 • Als het vochtig is ga ik naar buiten met dikke wanten, vaak krijg ik dan de opmerking dat het niet vriest, maar ik merk een duidelijk verschil als ik zonder wanten ga lopen ben ik de rest van de dag de pineut en werken mijn handen heel slecht.

 • Dat het weer invloed heeft op reuma ( westerse diagnose ) wisten de Chinezen al meer dan 3000 jaar geleden. Door middel van acupunctuur, kruiden en Tuina is er heel veel aan deze klachten te doen.

 • Vandaag extreem hoge luchtdruk, boven de 1000. Ik wist niet wat me overkwam. Mijn neuropathie aan handen en voeten, tinnitus,rug en nekpijn ver10voudigd. Psoriasis en schade na chemotherapie. 8 paracetamol, weinig resultaat. Andere pijnstillers zijn niet aan te raden bij deze diverse klachten. Altijd blijven lachen 😶

 • Ik heb ook last van fibromyalgie en ervaar bij nat of vochtig weer zeker problemen.

  Maar het is niet erg als nu met de warmte en hoge luchtvochtigheid.
  Alle gewrichten en spieren hebben het erg zwaar.
  Gelukkig biedt de cbd olie enige verlichting.

  Herkend iemand zich hierin ?

 • Het was 12 en 13-7-2020 mooi weer en toch kon ik bijna niet opstaan, even gekeken hoe hoog de luchtvochtigheid was en ja hoor, 98 en 96 %!
  Ik ga ook niet meer naar een land op vakantie waar de luchtvochtigheid hoog is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *