88.000 handtekeningen aangeboden in Den Haag

ReumaNederland strijdt al jaren voor medicijnverpakkingen die ook door mensen met reuma te openen zijn. We zijn heel blij dat jullie met veel enthousiasme hebben meegestreden afgelopen weken. Onze petitie voor gebruiksvriendelijke medicijnverpakkingen werd ruim 88.000 keer ondertekend! Alle handtekeningen zijn aangeboden aan het ministerie van VWS en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Daarmee hebben we een stevig signaal kunnen afgeven in Den Haag.

 

Jan-Willem Förch, algemeen directeur ReumaNederland en ervaringsdeskundige Wilco Koeman bieden prof. dr. Ton de Boer, voorzitter van het CBG en Karla van Rooijen, directeur Geneesmiddelen en Medische Technologie van het ministerie van VWS de petitie aan. FOTO: Guus Bathoorn

Iedere dag onnodig veel pijn om pilstrips te openen

Nederland telt alleen al 2 miljoen mensen met reuma. Het merendeel gebruikt daarvoor dagelijks medicijnen. Uit eerder onderzoek van ReumaNederland blijkt dat maar liefst 64 procent iedere dag onnodig veel pijn en moeite ervaart om de pilstrips, potjes en injecties zelf te openen. Vaak moeten daar gevaarlijke hulpmiddelen als scharen en messen aan te pas komen, of zelfs de hulp van iemand anders.

Probleem alleen maar groter in de toekomst

En dit probleem wordt alleen maar groter. Naar verwachting heeft in 2025 naar schatting een kwart van de volwassen bevolking last van functieverlies in de handen. Dat zijn niet alleen mensen met reuma, ook mensen met aandoeningen aan zenuwen, spieren en hersenen zoals MS, ALS of Parkinson.

Tijd voor actie

We zijn blij dat zo veel mensen hun stem hebben laten horen in onze landelijke actie (na het drukken van de petitie, liep de teller zelfs op tot bijna 91.500!). Niet alleen mensen met reuma, ook vele andere patiëntengroepen die hun medicatie niet goed zelf kunnen openen, steunden onze oproep.

Jan-Willem Förch, algemeen directeur van ReumaNederland: “Met deze petitie roepen we Den Haag op om eindelijk met een actieplan te komen. Wij vinden het onacceptabel dat je als patiënt niet zelf je medicijnen kunt openen. Alleen maar omdat bij de ontwikkeling van de verpakking niet wordt getest of mensen met een beperkte handfunctie deze ook kunnen openen. Ondanks al onze eerdere inspanningen en zelfs een motie in de Tweede Kamer dat meer naar de gebruiksvriendelijkheid van medicijnverpakkingen gekeken moet worden, is er wat ons betreft te weinig gebeurd. Het is tijd voor actie.”

Het kan wél anders

Om te bewijzen dat het wél anders kan, is ReumaNederland ondertussen samen met de Universiteit Twente druk bezig geweest met de ontwikkeling van een nieuwe pilstrip die wél te openen is. De verwachting is dat het prototype nog dit jaar uit de testfase is, en dat het ontwerp politiek en fabrikanten verder op weg kan helpen.

In november wordt de petitie ook nog aangeboden aan de leden van de Tweede Kamer.