ReumaNederland is blij met de aandacht in De Monitor voor de gezondheidsclaims die gezondheidswinkels en producenten onterecht leggen op voedingssupplementen. Helaas is er voor de vele vormen van reuma nog geen genezing mogelijk. Het is onwenselijk dat – in het belang van commerciële verkoop – wordt gesuggereerd dat deze supplementen de ernstige en beperkende klachten van reuma kunnen verhelpen. Dit is misleidend en het schept een valse belofte aan de koper, al dan niet met een vorm van reuma.

Onterechte hoop
De aanprijzing van deze producten heeft onze aandacht en wij vinden ‘de hoop’ die aan de consumenten wordt gegeven door producenten van deze supplementen onterecht en heel prijzig. Het misbruiken van deze hoop uit commercieel oogpunt keuren wij af. De zorgkosten zijn behoorlijk hoog voor mensen met een chronische aandoening, zoals reuma. Daarom vinden wij het van belang dat indien mensen (aanvullende) producten willen kopen voor hun gezondheid of om hun klachten tegen te gaan, ze zich ervan bewust zijn dat er geen klinisch bewijs is voor de effectiviteit ervan.

Supplementen niet zonder risico
Daarnaast is het gebruik van supplementen niet geheel zonder gezondheidsrisico. Zo kan het slikken van extra vitaminen of mineralen negatieve gevolgen hebben in combinatie met de medicijnen die je slikt.

Meer controle nodig
ReumaNederland vindt dat de optelsom van onterechte gezondheidsclaims, hoge prijzen en mogelijke gezondheidsrisico’s bij het gebruik van deze voedingssupplementen serieuze aanleiding is voor aangescherpte controle door de NVWA.

Reacties

 • Han de Visser says:

  Een aantal jaren geleden heb ik spierreuma gehad.Na 16 maanden prednison slikken was ik er van af.Een kennis van mij zij dat ik Curcuma moest nemen.En dat heb ik gedaan om van mijn pijn in mijn schouders af te komen.En dat helpt.Als ik een maand geen Curcuma slik beginnen mijn schouders weer licht pijn te doen.Ik weet niet of het door Curcuma komt maar ik blijf het wel nemen.

  • helemaal mee eens. Vooral de combi curcuma met zwarte peper werkt ontstekingremmend. Een geweldig product als ondersteuning naast je gewone medicatie.
   En vitamine C hooggedoseerd voorkomt de reeks urinewegklachten die ik voorheen had. Nu bijna nooit meer, omdat de omgeving in de blaas ‘zuurder’ is.

   • Beste laetitia,

    Is te veel zuur ( van de vitamine C) in je lijf juist niet slecht voor de gewrichten?

    Groeten Jo

Comments are closed.