In een jaar zijn er altijd dezelfde terugkerende onderwerpen die langs komen. Tegen het einde van het jaar is dat, naast de feestdagen en de keuze wat je op je verlanglijstje voor Sinterklaas moet zetten, de vraag of je wel of niet van zorgverzekering verandert.

Het kiezen van mijn zorgverzekering is niet mijn favoriete terugkerende onderwerp ieder jaar. Ik zie er eigenlijk altijd een beetje tegenop, maar het is wel belangrijk. Hoewel de zorgverzekering ieder jaar sowieso duurder lijkt te worden, ofwel door een premiestijging, ofwel door verhoging van het eigen risico, probeer ik ieder jaar uit te zoeken bij welke zorgverzekering ik goedkoper uit ben.

Grillig

Een dilemma waar je als reumapatiënt mee te maken hebt, is of je voor het komende jaar een aanvullende verzekering moet afsluiten en zo ja welke. Reuma is een grillige ziekte. De ene dag voel je je top, maar de volgende dag kun je je heel slecht voelen. Mijn levensmotto is niet voor niets “carpe diem”. Omdat ik me morgen heel anders kan voelen, leef ik van dag tot dag. Wat dan als je voor een heel jaar vooruit moet besluiten over een zorgverzekering?

Keuze

Persoonlijk ben ik geen voorstander van ‘oververzekeren’: voor alles een verzekering afsluiten, voor het geval dat. Ik vind het zonde als ik na afloop van het jaar veel geld naar een zorgverzekeraar heb gebracht, terwijl het mijzelf niets heeft opgeleverd. Dan spaar ik liever zelf voor het geval ik extra zorg nodig heb. Dat is een risico, daar ben ik me van bewust. Maar dat is de keuze die ik maak en die ik kán maken doordat ik iedere maand geld opzij kan zetten.

Dat is wat ik iedereen aanraad: bedenk goed waar je je prettig bij voelt. Bijvoorbeeld het zekere voor het onzekere nemen en die aanvullende verzekering afsluiten. Of, als je dat financieel kan, zelf een spaarpotje achter de hand houden. Bij reuma biedt het verloop van je ziekte het afgelopen jaar helaas geen garantie voor het komende jaar. Dus het blijft een lastige keuze, maar je hébt wel een keuze!

Wat past bij jou?

Ik maak bij mijn keuze graag gebruik van vergelijkingswebsites. En behalve de prijs van de (aanvullende) verzekering kijk ik ook naar hoeveel er vergoed wordt. Dit is meestal maar een deel van de behandeling. Dat moet dan wel in verhouding staan met de premie die je betaalt. Hoe weet je of het in verhouding staat tot elkaar? Dat is vooral iets dat je zelf bepaalt. Is het een bedrag dat jij ervoor over hebt? Waar voel jij je goed bij? Het klinkt misschien een beetje zweverig maar uiteindelijk gaat het om jouw portemonnee en de zorg voor jouw reumatische aandoening. Dus om jou!

Een zorgverzekering moet bij jou passen en niet andersom!

Marije HulsingaDit is een gastblog van Michelle van Wijngaarde. Michelle heeft sinds 2009 reuma (ongedifferentieerde spondylartropathie) en schrijft in dit blog over haar ervaringen met het kiezen van zorgverzekeringen. Ze is ook lid van de Patiënten Advies Raad van ReumaNederland. Over haar leven met reuma blogt Michelle op www.carpediemmetreuma.nl.