Daar sta je dan. Je hebt net nieuwe medicijnen gekregen voor jouw reuma. Misschien is het voor jou het zoveelste medicijn, of begin je voor het eerst met medicatie. Hoe werkt het? Welke bijwerkingen kan ik krijgen? Waar moet ik nog meer rekening mee houden? Zomaar wat vragen die in jouw hoofd om kunnen gaan.

Je reumatoloog, reumaverpleegkundige en apotheker kunnen je veel vertellen over de werking en eventuele bijwerkingen van het medicijn dat je gaat gebruiken. Hoe fijn is het als je de informatie thuis nog eens rustig door kan lezen? Natuurlijk zijn er bijsluiters waarin heel veel informatie staat, maar deze informatie is niet altijd alleen voor mensen met reuma. Veel medicijnen worden bij meerdere aandoeningen voorgeschreven. Bovendien is de informatie in de bijsluiter niet altijd begrijpelijk.

Medicatiefolders
We krijgen regelmatig signalen dat de informatie over medicijnen korter, duidelijker en beter kan worden vormgegeven. Samen met de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR) hebben we onlangs zo’n 40 begrijpelijke medicatiefolders ontwikkeld. Als handige aanvulling op de bijsluiter. En online toegankelijk.

Hoe beter je weet wat de werking van je medicijn (of medicijnen) voor jouw aandoening is, hoe makkelijker het is om ze te gebruiken omdat je weet waarvoor je ze nodig hebt. Of zoals Yvonne Balvers, ervaringsdeskundige, zegt: “Deze medicatiefolders vind ik een waardevolle aanvulling op de informatie die vanuit de apotheek wordt gegeven. Als je snapt hoe een medicijn inwerkt op je lichaam met reuma, ben je geneigd om je medicatie trouwer te gebruiken. Dat zal de werking van je medicatie zeker bevorderen zodat je bijvoorbeeld reumaontstekingen en beschadigingen beter kunt bestrijden.”

Waar haal jij je informatie vandaan?
Hoe beter je geïnformeerd bent, hoe beter je in kunt schatten met welke signalen je aan de bel moet trekken bij je reumatoloog, reumaverpleegkundige of apotheker. Daarnaast geeft goede informatie je meer handvatten en zelfvertrouwen hoe jij met je aandoening om kunt gaan op een manier die bij jou past. Hoe zorg jij dat je goed geïnformeerd bent over de werking van jouw medicijnen?

Reuma NederlandIk ben Sija de Jong, Manager Patiëntenbelangen van het Reumafonds. Op dit blog schrijf ik over mijn werkzaamheden, maar ik hoor ook graag wat jou bezighoudt!