Daar sta je dan. Je hebt net nieuwe medicijnen gekregen voor jouw reuma. Misschien is het voor jou het zoveelste medicijn, of begin je voor het eerst met medicatie. Hoe werkt het? Welke bijwerkingen kan ik krijgen? Waar moet ik nog meer rekening mee houden? Zomaar wat vragen die in jouw hoofd om kunnen gaan.

Je reumatoloog, reumaverpleegkundige en apotheker kunnen je veel vertellen over de werking en eventuele bijwerkingen van het medicijn dat je gaat gebruiken. Hoe fijn is het als je de informatie thuis nog eens rustig door kan lezen? Natuurlijk zijn er bijsluiters waarin heel veel informatie staat, maar deze informatie is niet altijd alleen voor mensen met reuma. Veel medicijnen worden bij meerdere aandoeningen voorgeschreven. Bovendien is de informatie in de bijsluiter niet altijd begrijpelijk.

Medicatiefolders
We krijgen regelmatig signalen dat de informatie over medicijnen korter, duidelijker en beter kan worden vormgegeven. Samen met de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR) hebben we onlangs zo’n 40 begrijpelijke medicatiefolders ontwikkeld. Als handige aanvulling op de bijsluiter. En online toegankelijk.

Hoe beter je weet wat de werking van je medicijn (of medicijnen) voor jouw aandoening is, hoe makkelijker het is om ze te gebruiken omdat je weet waarvoor je ze nodig hebt. Of zoals Yvonne Balvers, ervaringsdeskundige, zegt: “Deze medicatiefolders vind ik een waardevolle aanvulling op de informatie die vanuit de apotheek wordt gegeven. Als je snapt hoe een medicijn inwerkt op je lichaam met reuma, ben je geneigd om je medicatie trouwer te gebruiken. Dat zal de werking van je medicatie zeker bevorderen zodat je bijvoorbeeld reumaontstekingen en beschadigingen beter kunt bestrijden.”

Waar haal jij je informatie vandaan?
Hoe beter je geïnformeerd bent, hoe beter je in kunt schatten met welke signalen je aan de bel moet trekken bij je reumatoloog, reumaverpleegkundige of apotheker. Daarnaast geeft goede informatie je meer handvatten en zelfvertrouwen hoe jij met je aandoening om kunt gaan op een manier die bij jou past. Hoe zorg jij dat je goed geïnformeerd bent over de werking van jouw medicijnen?

Sija de JongIk ben Sija de Jong, Manager Patiëntenbelangen van het Reumafonds. Op dit blog schrijf ik over mijn werkzaamheden, maar ik hoor ook graag wat jou bezighoudt!

Reacties

 • Ik heb vier jaar reuma heb al behoorlijk wat medicijnen geprobeert wordt er niet beter op was.net een zombie. .slik nu 3 pretnison,mag er eigenlijk twee maar ben nu.op vakantie en had verschrikkelijke pijn zodoende,ik krijg een ander medicijn als ik terug ben,ben benieuwd

 • Mooi artikel en voor mij precies op tijd!Morgen naar de reumatoloog om opnieuw medicijnen af te spreken. Ik heb bijna 3 maanden methotrexaat geslikt maar werd daar zeer depressief van.Dus gestopt.Slik al jaren 1000 mg Naproxen tegen de pijn. Eigenlijk ben ik bang voor al die rotzooi maar heb ik een keus? Ik ben 52 jaar en heb al 5 protheses in mn benen. Heb poly artrose en fibromyalgie
  Graag reacties

  • Vervelend dat je depressief werd van de mtx. Met ontstekingen rondlopen is ook vervelend. Medicijnen slikken is altijd een afweging tussen werking en minder klachten en bijwerkingen. Die afweging kun je het beste in samenspraak met je reumatoloog maken. Het is soms een zoektocht om het medicijn te vinden dat goed bij je werkt zonder al teveel bijwerkingen. Veel sterkte morgen. ~ Annemiek.

   • Nienke Ebbers says:
    ReumaNederland

    Hoi Erna, voor zover wij weten wordt mtx niet gebruikt bij artrose. Dus waarom dat bij meneer/mevrouw Oomen wel zo is weten wij ook niet.

 • Goh al jaren brexine geslikt, en dat ging best goed. Toen weer onder behandeling van een reumatoloog, en hoppa mtx. Dat was vreselijk. Ik was depressief en misselijk. Toen in de molen mtx spuiten. Was ook niet de oplossing. Daarna verschillende André medicijnen, tot dat ik geen idee meer had hoe ik me voelde als ik niks in neem. Nu weer terug op de brexine en soms prednison. Deze slik ik alleen als ik echt pijn heb.Ik voel me nu best wel goed. De reumatoloog was het hier niet mee eens. Maar mijn lijf voelt
  zich beter. Ik heb geen afspraken met de farmaceutische industrie en weiger mezelf door medicijnen zieker te laten maken dan ik eigenlijk ben.

  • Helemaal mee eens! Ik ben nu 54 en sinds 4 jaar veel RA klachten. Ben eerst een jaar met MTX en Foluimzuur + een beetje Prednison aan de slag gegaan. Dit hielp niet echt. Daarna Embrel spuiten: dat ging beter. Maar toch voelde het inmemen van medicatie niet goed. Ben mijn lifestyle en dieet gaan aanpassen en (nog) meer gaan bewegen. Geen rood vlees, glutenvrij, alcohol vrij (soms een wit wijntje) en extra vitamines. Het resultaat is dat ik nu al 6 maanden medicijn vrij en pijnvrij ben, heb mijn energie weer terug en (duur) sport weer.

   We zijn alllemaal mensen maar we zijn niet allemaal hetzelfde. Iedereen reageert weer anders op voeding, beweging en medicijnen. Ik ben van mening dat je best mag “experimenteren” met een lifestyle change en niet teveel op de medicatie leunen. Het is een lange weg en kleine veranderingen kunnen veel effect hebben.

 • Misschien wel handig hoor, maar ik noem mijn medicatie Simponi, want dat staat op de verpakking en zo bestel ik het ook bij de apotheek, verwarrend dat ik in de lijst dan onder de naam golimumab moet zoeken….hier hebben meer gebruikers last van zie ik op Facebook.

  • Beste Kitty, het klopt dat alle folders onder de naam van de werkzame stof van het medicijn te vinden zijn. Om 2 redenen:
   1. Simponi is de merknaam en golimumab de stofnaam van de werkzame stof van het medicijn. Omdat er steeds meer medicijnen bijkomen die dezelfde werkzame stof hebben maar een andere merknaam is het ondoenlijk om voor elke merknaam een folder te maken. Dan krijg je meerdere folders met dezelfde inhoud, alleen de naam is verschillend. Dat is ook verwarrend. Kijk bijvoorbeeld naar Infliximab (ook een biologisch medicijn) daaronder staan al meerdere merknamen of bij methotrexaat https://home.reumafonds.nl/infliximab https://home.reumafonds.nl/methotrexaat

   2. Op steeds meer recepten van de specialist staan de stofnamen genoemd, dan is het handiger zoeken als de stofnaam ook staat genoemd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *