Als ReumaNederland maken wij ons ons hard om voor ruim 2 miljoen mensen met reuma de kwaliteit van leven te verbeteren. Belangenbehartiging bij overheden, gemeenten en zorgverzekeraars is daarbij één van onze kernactiviteiten. Bijvoorbeeld over welke vergoedingen er wel of niet in het basispakket zitten, of op welke manier gemeenten goed zorgbeleid kunnen opzetten voor hun inwoners met reuma. Veel werkzaamheden vinden achter de schermen plaats. Maar daardoor zeker niet minder belangrijk!

De maanden voorafgaand aan de zomerperiode zijn voor ons altijd belangrijke tijden. De politiek in Den Haag beslist dan wat er komend jaar wel of niet in het basispakket terecht komt. In een aantal stevige debatten spreken de politieke partijen in de Tweede Kamer met minister Bruins van VWS over de verdeling van een enorme pot geld. In aanloop naar die debatten willen wij als ReumaNederland uiteraard zoveel mogelijk invloed uitoefenen voor de 2 miljoen Nederlanders met reuma. Zo spreken we regelmatig met politieke partijen, ambtenaren en ook met de minister van Volksgezondheid over welke medicijnen of behandelingen mensen met reuma nodig hebben – en dus vergoed moeten worden. Helaas gaat het in de politiek vaak over langdurige processen. Geduld is hier een schone zaak. Toch hebben we de afgelopen tijd heel wat bereikt.

  1. Fysiotherapie
    Sinds fysiotherapie in 2012 voor mensen met reuma uit de basisverzekering is geschrapt, strijden wij ervoor om dit weer terug in het verzekerde pakket te krijgen. In de zomer van 2017 hebben wij samen met patiënten, hoogleraren/onderzoekers, reumatologen, reumaverpleegkundigen, fysio- en oefentherapeuten het Reumanifest aan de Tweede Kamer aangeboden. In maart 2018 hebben wij hierover gesproken met minister Bruins (VWS). Sindsdien merken wij dat de overheid actiever met ons meedenkt over een oplossing voor mensen met reuma die fysiotherapie nodig hebben. We zijn nu in gesprek met het Zorginstituut (een adviesorgaan van het ministerie) om de mogelijkheden te verkennen van onderzoek naar de effectiviteit van fysiotherapie. Wat ons betreft een aanpak waarbij niet per reumatische aandoening een onderzoek wordt opgezet, maar een clustering waarbij het effect van fysiotherapie voor bijvoorbeeld alle vormen van ontstekingsreuma tegelijk wordt onderzocht.
  2. Wisselen medicijnen
    Medicijnwisselingen vanwege het inkoopbeleid van zorgverzekeraars en apothekers zorgen voor onnodige gezondheidsklachten en onrust bij mensen die afhankelijk zijn van hun medicatie. Dat blijkt uit onderzoek dat wij samen met 13 andere patiëntorganisaties hebben gedaan. Wij vinden dat dit wisselen zoveel mogelijk beperkt moet worden. Ook vinden wij dat als een arts juist een bepaald middel uit medische noodzaak heeft voorgeschreven, dat de patiënt precies dit middel vergoed moet krijgen. Hierover hebben wij gesproken met minister Bruins en met veel politieke partijen in de Tweede Kamer. We hebben bereikt dat de minister het hierin met ons eens is. In oktober organiseert de minister – op verzoek van  de patiëntenorganisaties – een bijeenkomst waarin de drie belangrijkste aanbevelingen uit ons onderzoek worden besproken met zorgverzekeraars, apothekers, artsen en met patiënten. Wij zijn hierbij ook aanwezig. Uiteraard houden wij de druk op de minister om hier werk van te maken hoog!
  3. Vitamine D, mineralen en zware paracetamol
    Samen met ervaringsdeskundigen, apothekers, reumatologen, de Patiëntenfederatie en seniorenorganisaties hebben we hard gestreden om het besluit van minister Bruins tegen te houden om medicijnen zoals vitamine d, foliumzuur, calcium en zware paracetamol uit het verzekerde pakket te halen. Alle oppositiepartijen in de Tweede Kamer staan aan onze kant. Helaas blijft de minister bij zijn besluit: vanaf januari 2019 verdwijnen deze middelen uit het verzekerde pakket. Het afgelopen jaar hebben wij via diverse gesprekken, brieven, publiciteit in de media, filmpjes en social media aandacht gevraagd voor de gevolgen van dit besluit voor mensen met reuma. We blijven ons inzetten voor de mensen die deze medicijnen langdurig nodig hebben. De minister gaat in 2019 monitoren wat het betekent voor patiënten dat deze medicijnen niet langer worden vergoed. Als ReumaNederland willen wij erop toezien dat deze monitor goed wordt opgezet zodat gevolgen van deze maatregel duidelijk worden. Mochten de gevolgen zeer negatief uitpakken, dan kan de minister mogelijk besluiten de maatregel terug te draaien.

Hoe verder?
De komende twee maanden is het zomerreces in de politiek. Een wat rustigere tijd om al het werk voor het komende jaar voor te bereiden. Vanaf september gaat het nieuwe politieke seizoen weer van start. Dan strijden wij verder voor de belangen van mensen met reuma!

Margot FeithIk ben Margot Feith, adviseur Public Affairs bij ReumaNederland. In mijn blogs kun je lezen over wat wij op politiek vlak bereiken voor mensen met reuma. Bijvoorbeeld welke medicijnen of behandelingen wel of niet vergoed worden vanuit de zorgverzekering, of hoe we gemeenten kunnen aansporen tot meer reumavriendelijk beleid voor hun inwoners met reuma.