Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten? Bestaat er een dieet tegen reuma? En wat doe je met de verschillende, soms tegenstrijdige, adviezen die je leest over voeding? Als je op google ‘voeding en reuma’ intikt, krijg je 266.000 linkjes aangeboden! Een oerwoud aan informatie, en je ziet door de bomen het bos niet meer.
Veel, heel veel mensen met reuma starten vroeg of laat een speurtocht naar wat voeding kan betekenen. De reacties en vragen die op de Facebookpagina van ReumaNederland binnenkomen, laten zien hoe groot de behoefte aan duidelijkheid is.
Maar is die duidelijkheid er wel?
Wat zou voeding kunnen doen?
Allereerst: waarvoor of waartegen zou een verandering van jouw voeding misschien kunnen helpen? Veel mensen hopen in elk geval dat ze de klachten als pijn of vermoeidheid kunnen verminderen. En heel veel mensen hopen dat de reuma zélf misschien op een laag pitje komt te staan. Dus: bijvoorbeeld minder ontstekingsactiviteit bij ontstekingsreuma, en misschien zelfs: minder medicijnen. Maar kan dit, bestaat dit, is dit haalbaar en is het eigenlijk bewezen?
Bestaat er een eetpatroon dat werkt?
Dat is lastig te zeggen: de effecten zijn persoonlijk. Iedereen is uniek: wat bij de een helpt tegen bepaalde klachten, heeft bij de ander geen of weinig resultaat. De invloed van een aanpassing aan je voeding op reuma valt ook moeilijk te onderzoeken en te bewijzen.
De keuze voor een bepaald eetpatroon kan je helpen om je lekkerder in je vel te voelen. En ook dat resultaat is weer verschillend per persoon.
Een paar voorbeelden: het mediterrane dieet is populair. En vasten is de laatste tijd erg actueel. Maar ook plantaardig eten. Er bestaan nog veel meer voedingswijzen die je bij reuma kan proberen. Maar: er is van geen enkel dieet aangetoond dat je de zekerheid hebt dat het jou gaat helpen. Of dat het langdurig helpt. In ieder geval kan je baat hebben bij het voorkomen van overgewicht: dan is er namelijk minder druk op je gewrichten.
Waar doe je goed aan? Een paar slimme tips
Tip 1: Eet gezond en afwisselend. Zodat je lichaam alles binnenkrijgt dat het nodig heeft. Denk bijvoorbeeld aan voldoende groente en fruit. Je leest meer over gezonde en afwisselende voeding bij Gezonde voeding.
Tip 2: Bespreek je eetpatroon met je huisarts of je reumatoloog. Je kan het verloop van je aandoening bijhouden aan de hand van jouw klachten zoals pijn of vermoeidheid. Houd daarvoor een dagboekje bij. Je kan ook samen met je arts bespreken om je bloed te laten onderzoeken. Een open gesprek met je arts over jouw voeding en steun bij een voedingsaanpassing kan heel belangrijk zijn!
Let op! Een dieet of voedingspatroon kan niet je medicijnen vervangen. Meestal hebben mensen met reuma medicijnen toch nodig. Stop dus niet zomaar met je medicijn zonder dit met je arts te overleggen.
Tip 3: Wil je extra aanpassingen doen aan je eetpatroon? Zoek dan een diëtist om je deskundige begeleiding te geven. Die helpt je om uit te kienen wat je kan eten en denkt met je mee wat bij jou past. Ook geeft een diëtist je advies hoe jij, met jouw voedingsaanpassing, wel alle voedingsstoffen binnenkrijgt, die jouw lichaam hard nodig heeft. Met de juiste begeleiding voorkom je ook dat je negatieve neveneffecten gaat merken van een dieet. Zoals een gebrek aan vitaminen of mineralen. Op de website van de diëtistenvereniging vind je een diëtist in de buurt.
Kortom..
Voeding is een dagelijks terugkerend iets: nodig en ook lekker en gezellig. En een van de dingen waar jij zelf iets mee kan doen als je reuma hebt. Als jij je daar prettiger bij kan voelen, dan is dat pure winst! Eet smakelijk!