“Als ik geen man had, zou ik verhongeren want ik heb hem steeds nodig om iets te openen”, liet iemand ons weten. Loop jij ook regelmatig te pielen met het lipje van een vleeswaren- of kaasverpakking? Behoorlijk frustrerend… Helemaal als je een beperking aan je handen hebt vanwege bijvoorbeeld een reumatische aandoening. Opmerkelijk dat gebruiksvriendelijkheid duidelijk minder prioriteit heeft bij fabrikanten dan bijvoorbeeld zichtbaar zijn in het schap. 

Uit onderzoek dat ReumaNederland onlangs samen met de ANBO heeft gedaan, blijkt dat 98% van de respondenten moeite heeft om verpakkingen te openen. Van de mensen met een reumatische aandoening ervaart zelfs 45% dit probleem dagelijks. Vooral glazen potten met deksel, blikken met openingslip en harde plastic verpakkingen zoals bij kaasblokken geven problemen. Maar ook strakke versverpakkingen, zoals om een komkommer, en flessen met een schroefdop blijken lastig te openen. Eén van de ondervraagden: “Het is vooral onmacht en verdriet dat ik niet iets simpels open krijg zoals bijvoorbeeld een flesje water of een plak voorverpakte ontbijtkoek.” Natuurlijk zijn er hulpmiddelen zoals een schaar en zelfs tablet uitdrukkers. Toch schokkend dat 55% van de ondervraagden wel eens gewond is geraakt bij het openen van een verpakking met een hulpmiddel dat daarvoor niet is bedoeld.

Testpanel

Ik ben erg onder de indruk van hoe ze het in Zweden hebben aangepakt. Daar gebruikt de ‘Swedisch Rheumatism Association’ een speciale methode om te bepalen hoe gebruikersvriendelijk een verpakking is. De verpakkingen worden getest door mensen met een beperkte handfunctie. Want als  zij een verpakking open kunnen krijgen, dan geldt dat meestal ook voor andere mensen. Gelukkig zijn er daar ook fabrikanten die met input van het testpanel aan de slag zijn gegaan. Slim. Ook als je je bedenkt dat onze populatie steeds ouder wordt en er dus veel te winnen is voor de verpakkingsindustrie.

Milieu

Gelukkig worden er in ons onderzoek ook producten genoemd die makkelijker te openen zijn. Zoals  papieren verpakkingen met een schenktuit, denk aan rijst of hagelslag, potten met een gebruiksvriendelijke (klik) deksel en plastic zakken zoals chips. En natuurlijk zijn er ook producten te koop die niet verpakt zijn, dat is ook nog eens beter voor het milieu!

Oplossingen nodig

Het zou geweldig zijn als ook in Nederland mensen met een beperkte handfunctie beter betrokken worden bij het ontwikkelen van verpakkingen. Samen met de ANBO willen we daarom nu eerst in gesprek met  verpakkingsproducenten om het over gebruiksvriendelijkheid te hebben. Hopelijk leidt dat tot goede oplossingen. Dat lijkt mij in ieders belang!

Auteur
Ik ben Sija de Jong, Manager Patiëntenbelangen van ReumaNederland. Op dit blog schrijf ik over mijn werkzaamheden, maar ik hoor ook graag wat jou bezighoudt!

Reacties

 • Wat ik bijna nog erger vind dat er medicijnen zijn , ook voor Rheuma, die je ook niet kan openen. Ze weten dat die mensen zwakker zijn in de handen en nog zijn die dingen moeilijk te openen. De apotheken zijn ook niet zo vriendelijk meer om het dan uit te pakken. Verder die kinderveilige sluitingen zijn ook een ramp. Maar zelfs de dingen die een zgn makkelijke sluiting hebben zijn moeilijk te openen.

  • Nienke Ebbers says:
   ReumaNederland

   Beste Eb, dat horen we vaker en ook uit ons onderzoek blijkt dat veel mensen moeite hebben met het openen van (reuma)medicijnen! Misschien heb je wat aan de tip die hieronder wordt gegeven: aan je apotheker vragen of ze je medicijnen in een ‘baxterrol’ kunnen doen? Sterkte in ieder geval!

 • JVerzijlberg says:

  Inderdaad de verpakking van de reuma medicatie.., nu dat ik erge pijn heb, is lang goed gegaan merk ik dit weer,,had fles tomatensaus, dop opendraaien dan lipje verwijderen,,ik kreeg dit echt niet ,dus dan maar met mijn tanden,, ja halve fles over me heen..

  • Nienke Ebbers says:
   ReumaNederland

   Oh no, wat een ellende met zo’n fles tomatenketchup! Die lipjes zijn inderdaad een flinke worsteling voor veel mensen…

  • Elke dag weer die frustratie inderdaad.
   Mijn voortanden zijn de helft van wat het was.
   Twee kiezen afgebroken door de medicijnen….
   Blij met mijn glaasje cola gisteren. Wel een wondje door het uitschieten met mijn mesje🙄

 • Linda Dommisse says:

  Sinds kort maak ik gebruik van de Baxterrol waar mijn (reuma-) medicijnen per inname moment inzitten. Ik hoef nu nooit meer de lastige sluitingen en doordrukstrips van de medicijnen te openen. Een succes voor elke reumapatiënt.

  • Nienke Ebbers says:
   ReumaNederland

   Wat fijn Linda dat je gebruik maat van een Baxterrol. Dat scheelt hopelijk een boel frustratie…en is een goede tip voor anderen!

 • Ik heb persoonlijk ook eens een brief geschreven naar coca cola;zij hebben een paar jaar geleden de doppen op de fles smaller gemaakt, waarom? weet ik niet maar sindsdien als ik de dop over doe kan ik die niet vasthouden omdat die zo klein zijn en beland de dop op de grond…heel frustrerend. maar ik heb er nooit een antwoord op gekregen 🙁

 • Van veel soorten medicatie is er ’n speciale verpakking speciaal voor mensen die moeite hebben met het openen van potjes of doordrukken uit de strip. Omdat veel geneesmiddelen tegen reuma onder risicovolle stoffen vallen mag de apotheek deze niet uitvullen.

  • Oh lekker duidelijk… Ik bedoel dat de apotheek van veel geneesmiddel die worden voorgeschreven bij reuma een patientvriendelijke verpakking kan bestellen bij de groothandel…. En op indicatie vallen deze onder de vergoeding

 • Helaas heb ik hypermobiliteits-syndroom. Hierdoor heb ik overal openers liggen, zelfs in de auto, om mijn waterflesjes te openen, zonder mijn duim “uit de kom” te draaien. Doordrukstrips medicijnen met een mesje open snijden. Potten met een (klik) sluiting krijg ik ook niet open zonder eerst de ring er af te slopen en dan een apparaatje (hard plastic) te gebruiken, om de deksel iets op te wippen, dat er lucht in komt.

 • marjo jehae says:

  Ik heb niet eens reuma, maar wel kleine handen met nagels en wel genoeg spier-
  kracht. Ook ik heb regelmatig problemen met verpakkingen. Ben geen vleeseter maar lipjes van conservenblikken bijv. laten los, en ook kreeg ik de kindvriendelijke verpakking van een fles hoestsiroop bijna niet open want je moest tegelijkertijd erop duwen en draaien. Ik kan me voorstellen dat dit met reuma nog veel moeilijker is. Ook mijn bejaarde moeder, die lichamelijk lang niet zo sterk is als ik, ook al qua bouw niet, heeft er nog meer problemen mee als ik.

 • j.j.y.a. platenkamp says:

  heb ooit(jaren geleden)via de reumapatienten vereniging amsterdam deelgenomen aan een onderzoek van een reclameburo over dit onderwerp. Kreeg eerder het idee daar dat onze zeer kritische opmerkingen niet echt op prijs werden gesteld

 • Wieneke Toby says:

  Al jaren neem ik mijn medicijnen ‘s morgens in met yakult. Nou ik vrees dat daar nu toch een einde aan gaat komen want ik krijg het flesje niet meer open. Daar zit een aluminium lipje op geplakt. Wie verzint dat nou.
  Mijn apotheek vindt het wel erg voor me dat de doordrukstrips niet meer gaan maar oppert verder geen enkele oplossing.
  Fijn hoor zo als de mensen met je meedenken

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *