Wij strijden al jaren voor de vergoeding van fysiotherapie voor reuma vanuit de basisverzekering. Enkele weken geleden hebben wij een peiling gehouden onder mensen met reuma: de ‘landelijke peiling fysiotherapie bij reuma’. Ruim 5000 mensen hebben de vragenlijst ingevuld en daar zijn we erg blij mee.

Mensen met reuma geven het belang van fysiotherapie helder aan. Zo kunnen zij door fysiotherapie beter bewegen en functioneren (41%) en hebben ze minder pijnklachten (28%).

“Fysiotherapie voorkomt dat ik in een rolstoel beland. Hierdoor kan ik blijven werken en mijn pijnklachten zodanig beperkt houden dat ik niet afhankelijk ben van zware pijnstillers.” Walda Goldbach

Wat gaan we met de uitkomsten doen?

De mensen die de vragenlijst hebben ingevuld, laten duidelijk zien wat de meerwaarde van fysiotherapie voor hun dagelijkse functioneren is. Het Reumafonds heeft daarom een Reumanifest opgesteld. Dat is een document waarin nog eens duidelijk staat dat fysiotherapie bij reuma werkt en daarom terug moet in het basispakket.

Het Reumanifest is mede ondertekend door andere patiëntenorganisaties, behandelaars, beroepsorganisaties en hoogleraren.

Dinsdag 20 juni 2017 hebben wij samen met twee reumapatiënten Walda Goldbach en Aletta Elders het Reumanifest aangeboden in de Tweede Kamer. De voorzitter van de vaste Kamercommissie voor VWS, Helma Lodders, en enkele Kamerleden van diezelfde commissie onder wie Arno Rutte (VVD), Mona Keijzer (CDA) en Henk Krol (50+) hebben het in ontvangst genomen. Walda en Aletta hebben hun persoonlijke toelichting kunnen geven op de noodzaak van fysiotherapie bij reuma.

Op donderdag 22 juni stond het Reumanifest groot in het Algemeen Dagblad, De Volkskrant en de Telegraaf. Ook in Trouw is er aandacht besteed aan onze problematiek.

Op woensdag 28 juni vindt het Algemeen Overleg  in de Tweede Kamer plaats over de vergoeding van het basispakket in 2018. De vergoeding van fysiotherapie  staat ook op de agenda. We hopen uiteraard dat de Kamerleden onze input meenemen.

Sija de JongIk ben Sija de Jong, Manager Patiëntenbelangen van het Reumafonds. Op dit blog schrijf ik over mijn werkzaamheden, maar ik hoor ook graag wat jou bezighoudt!

Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *