Op woensdag 28 juni vond in de Tweede Kamer het debat over de invulling van het basispakket voor 2018 plaats. Wij waren daarbij.

In de aanloop naar het overleg hebben wij het belang van fysiotherapie voor mensen met reuma die het nodig hebben op verschillende manieren onder de aandacht gebracht. Zo hebben we

  • het Nivelrapport over reuma overhandigd aan André Rouvoet van Zorgverzekeraars Nederland,
  • een peiling gehouden onder mensen met reuma,
  • het Reumanifest overhandigd aan Tweede Kamerleden.

Daarnaast zijn verschillende artikelen over het belang van fysiotherapie in landelijke dagbladen verschenen.

Discussie over bewijs

Tijdens het Algemeen Overleg is fysiotherapie voor reuma uitgebreid besproken en verschillende Kamerleden stelden kritische vragen aan de minister. Wereldwijd is de effectiviteit van fysiotherapie al jaren erkend en is er volgens wetenschappers en behandelaren genoeg bewijs. Karen Gerbrands van de PVV en Nine Kooiman van de SP wezen de minister op deze feiten.

Pia Dijkstra gaf namens D66 aan het zorgelijk te vinden dat mensen met reuma buiten de boot vallen door deze discussie over het bewijs. Wat haar betreft is meer inzicht nodig in de kosteneffectiviteit. Dit kan volgens haar met cijfers die aantonen hoeveel patiënten zonder fysiotherapie doorstromen naar duurdere zorg (substitutie) of dat mensen door onvoldoende toegang tot fysiotherapie niet kunnen werken.

De minister gaf in haar beantwoording aan dat zij het advies van Zorginstituut Nederland (ZiN) volgt over de bewezen effectiviteit van fysiotherapie voor mensen met reuma. ZiN geeft aan dat dit voor reumatoïde artritis (RA) en Spondyloartritis (SpA) niet is aangetoond.

Versneld onderzoek

Op de ‘chronische lijst’ (lijst Borst) staan de aandoeningen waarvoor fysiotherapie vanuit de basisverzekering wordt vergoed. ZiN geeft aan van deze lijst af te willen. Zij zijn aan het onderzoeken hoe ze dit vorm gaan geven.

Een kritische noot hierbij komt vanuit de VVD. Het Kamerlid Arno Rutte vindt het belangrijk dat er een versneld onderzoek plaatsvindt, waarin per reumatische aandoening wordt gekeken of fysiotherapie effectief is. De huidige aanpak gaat immers te langzaam. Minister Schippers geeft aan dat ZiN in juli nog met een plan van aanpak komt.

Op de kaart

Fysio- en oefentherapie voor mensen met reuma staat weer op de kaart in Den Haag! Wij vinden het belangrijk dat de vergoeding van fysiotherapie voor mensen met reuma die het nodig hebben terugkomt in het basispakket. De komende periode blijft het Reumafonds daarom in gesprek met de overheid en politiek om deze stap dichterbij te brengen.

Fysiotherapie weer terug in het basispakket, het vergt een lange adem.

Reuma NederlandIk ben Sija de Jong, Manager Patiëntenbelangen van het Reumafonds. Op dit blog schrijf ik over mijn werkzaamheden, maar ik hoor ook graag wat jou bezighoudt!