Op woensdag 28 juni vond in de Tweede Kamer het debat over de invulling van het basispakket voor 2018 plaats. Wij waren daarbij.

In de aanloop naar het overleg hebben wij het belang van fysiotherapie voor mensen met reuma die het nodig hebben op verschillende manieren onder de aandacht gebracht. Zo hebben we

 • het Nivelrapport over reuma overhandigd aan André Rouvoet van Zorgverzekeraars Nederland,
 • een peiling gehouden onder mensen met reuma,
 • het Reumanifest overhandigd aan Tweede Kamerleden.

Daarnaast zijn verschillende artikelen over het belang van fysiotherapie in landelijke dagbladen verschenen.

Discussie over bewijs

Tijdens het Algemeen Overleg is fysiotherapie voor reuma uitgebreid besproken en verschillende Kamerleden stelden kritische vragen aan de minister. Wereldwijd is de effectiviteit van fysiotherapie al jaren erkend en is er volgens wetenschappers en behandelaren genoeg bewijs. Karen Gerbrands van de PVV en Nine Kooiman van de SP wezen de minister op deze feiten.

Pia Dijkstra gaf namens D66 aan het zorgelijk te vinden dat mensen met reuma buiten de boot vallen door deze discussie over het bewijs. Wat haar betreft is meer inzicht nodig in de kosteneffectiviteit. Dit kan volgens haar met cijfers die aantonen hoeveel patiënten zonder fysiotherapie doorstromen naar duurdere zorg (substitutie) of dat mensen door onvoldoende toegang tot fysiotherapie niet kunnen werken.

De minister gaf in haar beantwoording aan dat zij het advies van Zorginstituut Nederland (ZiN) volgt over de bewezen effectiviteit van fysiotherapie voor mensen met reuma. ZiN geeft aan dat dit voor reumatoïde artritis (RA) en Spondyloartritis (SpA) niet is aangetoond.

Versneld onderzoek

Op de ‘chronische lijst’ (lijst Borst) staan de aandoeningen waarvoor fysiotherapie vanuit de basisverzekering wordt vergoed. ZiN geeft aan van deze lijst af te willen. Zij zijn aan het onderzoeken hoe ze dit vorm gaan geven.

Een kritische noot hierbij komt vanuit de VVD. Het Kamerlid Arno Rutte vindt het belangrijk dat er een versneld onderzoek plaatsvindt, waarin per reumatische aandoening wordt gekeken of fysiotherapie effectief is. De huidige aanpak gaat immers te langzaam. Minister Schippers geeft aan dat ZiN in juli nog met een plan van aanpak komt.

Op de kaart

Fysio- en oefentherapie voor mensen met reuma staat weer op de kaart in Den Haag! Wij vinden het belangrijk dat de vergoeding van fysiotherapie voor mensen met reuma die het nodig hebben terugkomt in het basispakket. De komende periode blijft het Reumafonds daarom in gesprek met de overheid en politiek om deze stap dichterbij te brengen.

Fysiotherapie weer terug in het basispakket, het vergt een lange adem.

Sija de JongIk ben Sija de Jong, Manager Patiëntenbelangen van het Reumafonds. Op dit blog schrijf ik over mijn werkzaamheden, maar ik hoor ook graag wat jou bezighoudt!

Reacties

 • Ida Letterman says:

  Vreselijk dat het allemaal zo lang moet duren. Ik kan geen fisio betalen, dus ik voel dat m’n lichaam achteruit gaat. Ik heb poliartrose en fibromialgie en fisio zou zoveel goeds kunnen doen voor mij. Maar helaas, ze zeggen geld maakt niet gelukkig maar voor de gezondheid zou het heel veel doen.

  • Heb in februari artrose in mijn rug gekregen en sinds 7 weken een fikse hernia. Als ik dat in december geweten had dan had ik toen fysiotherapie in pakket genomen. Nu moet ik weer wachten tot januari 2018. Kunnen de zorgverzekeraars daar niet wat flexibeler in worden

 • Ans van den Broek says:

  Het is heel goed dat er weer aandacht voor is. Hopelijk nemen ze snel verstandige maatregelen zodat we eindelijk weer eens geholpen kunnen worden.

 • Susan van der Graaf says:

  Het is heel belangrijk voor deze groep wij betalen ons scheel , wij willen ook leven en genieten maar het geld is niets waard zo op !!!! en heb je een goede dag kan je niet weg geen geld dat zit bij de zorg die wij niet krijgen !!

 • Ja Minister Schippers gaat tegen de bewijzen in. Alleen omdat het geld kost, ze ziet niet in dat het juist kosten kan besparen. Sinds ik geen fysio meer heb ben ik snel achteruit gegaan, en diverse malen geopereerd.

 • Harrie Vaasen says:

  Behalve de kamerleden weten ook de mensen van ZiN niet hoe goed fysiotherapie voor mensen met Reumatoide Artitus is en deze zeker in de lijst van chronische ziekte thuis hoort! Laat ze het zelf maar eens 5 jaar hebben en zich beter verdiepen in de materie. Ik daag het Zorginstituut uit om de effectiviteit van fysiotherapie in deze gevallen aan te tonen. Fysiotherapie is meer dan even je spieren masseren!

 • Hoop dat er verder gekeken gaat worden dan allen fysio behandelingen. Ik heb een dure aanvullende verzekeringen. Hieruit heb ik 27 fysio behandelingen. Daarbij betaal ik zelf fysiofitness. Dat deed ik twee maal in de week en daar had ik heel veel baat bij. Nu ben ik, om financiele redenen, terug gegaan naar één maal per week. Ik kan hier alleen een vergoeding voor krijgen als ik naar een andere fysiotherapeut ga in een andere plaats!? Ik heb poly-artrose, heb altijd pijn en ben altijd moe. Het kost mij dus alleen al heel veel energie om de dagelijkse dingen te doen en werk er hard aan ander werk te vinden om te kunnen blijven werken.. dusseh dat fysiofitnes in een andere plaats us batuurlijk een slechte oplossing, dan moet ik of op de fiets!? Of met de auto en gaat de vergoeding al op aan due kosten! Kortom ik hoop echt dat zowel fysiobehandelingen en fysiofitnes training gewoon vergoed worden!

 • Ada van ooijen says:

  Ik heb zelf ra en heb maar een uitkerinkje. Nu moet ik het zelf betalen om te mogen sporten bij de pysio. Schandalig vind ik dat. Pysiotherapie moet weer terug in het basispaket

 • Hallo wil hier wel op reageren heb zelf al 36jaar reuma al die jaren wel nieuweling niet zoeken we op doen ons best ze breken meer af dan we er bij krijgen ons kuurvergoeding is ook weg nu ook fysiotherapie tissue een schande ook met kuren in het na jaar kon ik de wintermaanden mee door komen nu blijf ik zukkelen das veel duurder dan 1 keer kuren niet fijn meer moet nu ook hulp in de huishouding hebben kosten schieten om hoog met een weduwe uitkering

 • lieke meertens says:

  Hoe veel pijn en vergroeiingen moeten we nog krijgen voor ze iets voor ons doen.
  Heb zelf al 30 jaar reuma en nieuwe gewrichten.
  Als we roken en drinken word het vergoed door de verzekering om ervan af te komen.
  En wij mogen het uit zoeken met de pijnen wat we hebben.
  Het wordt tijd dat ze iets voor ons doen.

 • Ik heb bechtrewe reuma
  , waar je krom van gaat lopen ,
  Ik krijg wel spuiten van 35000 per jaar , maar fiso moet je aanvullend verzekerd zijn ,
  Daarbij een s rug , en bekkeninstabiliteit , en fibro ,
  Ik betaal al meer dat voor 42 keer in het jaar , voor menzis 3 .

 • Evelien bijsterveld says:

  Hèb artrose nek schouder rug handen de knieën beginnen ook al en de voeten dus heb geregeld therapie nodig anders trek ik niet van de pijn

 • Ik heb al sinds mijn 30e ernstige artrose in alle gewrichten, nieuwe heupen en knieën hebben mede doordat ik spierreuma heb en mijn zenuwen door de operaties zijn beschadigd voor de pijn niets geholpen. De artsen durven nu de schouders handen en rug niet te opereren omdat ze bang zijn dat het resultaat daar door constante ontstekingen van de aanhechtingen ook geen soelaas bieden. Veel morfine, spierverslappers en ontstekingsremmers slikken is het enige wat ze te bieden hebben.
  Fysio en/of mensendieck therapie wat in iedergeval een stuk rust en ontspanning in mijn spieren biedt is nauwelijks te betalen. De duurste verzekering en nog maar 36-38 behandelingen die vergoedt worden. Iedere cent moet opzij gelegd worden om de overige fysiobehandelingen te betalen. Ik word er zo verdrietig van dat ze ons zo in de steek laten.
  Als ze een beslissing nemen zal vermoedelijk alleen ontstekingsreuma worden vergoed en wij worden weer vergeten. Er wordt zo gemakkelijk over gedaan, koop een paar hulpstukken ter ondersteuning, kun je niet meer met krukken lopen? Dan koop je toch een scootmobiel, moet kunnen als je een eigen huis hebt, anders verkoop je dat toch dan heb je geld zat.

 • Wietske Kloosterman Renkema says:

  Ik ga om detwee weken naar fysio
  Dit geeft veel verlichting voor mijn spierreumatiek / polymialgie
  Hierdoor kan ik het met minder pretnisolon toe
  Elke week fysio zou nog beter zijn maar is te duur

 • wjh Pfennings says:

  hopelijk gaan ze nadenken over vorm van reuma

  belangrijk dat het weer in het pakket komt.

  je wilt toch zo lang mogelijk in de running blijven.

 • Ik heb geluk v.w.b. mijn reuma. Daar ben ik nagenoeg helemaal van af. Wel als gevolg van enkele nog zwaardere ziekten, maar ik voel nagenoeg geen pijn meer. Alleen mijn voeten doen pijn als ik er lang op loop, of sta. Wel beweeg ik heel veel en in de loop der jaren zijn mijn gewrichten steeds soepeler geworden en kan ik 3 keer per week fitnessen, iedere dag ongeveer 20 km fietsen. Wel met goed weer en met elektrische ondersteuning. Verder doe ik sedert enkele maanden voor het naar bed gaan en direct na het opstaan enkele lichaamsoefeningen om zo soepel mogelijk te blijven. Het heeft moeite gekost, maar het resultaat is er naar. IK gebruik alleen nog maar paracetamol ‘s-morgens en ‘s-avonds.

 • En vergeet de Haptonomen niet want dat zijn ook fysiotherapeuten die alleen verder geleerd hebben en hun kennis hebben uitgebreid en die worden niet als fysiotherapeut erkend wat belachelijk is. Ook die behandelingen kunnen iemand met fibromyalgie zoals ik ontzettend goed helpen omdat ze de spierspanning kunnen verminderen en dat scheelt veel pijn en stijfheid.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *