Je hebt het ongetwijfeld gezien, fysiotherapie was afgelopen week volop in het nieuws. Zo meldde de NOS dat veel mensen met ‘etalagebenen’ kiezen voor een operatie in plaats van fysiotherapie. Terwijl fysiotherapie een goede 1e stap is en veel goedkoper dan een operatie! Maar als de kosten voor fysiotherapie te hoog worden en je hebt geen ruime aanvullende verzekering, valt de keuze voor een dure operatie te begrijpen. Die wordt namelijk wel vergoed uit je basisverzekering..

Een paar dagen later pleitten de zorgverzekeraars bij minister Schippers om fysiotherapie voor chronische zieken weer helemaal terug te brengen in de basisverzekering.

Dit zou natuurlijk heel goed nieuws zijn, want nu moeten chronisch zieken voor de eerste 20 behandelingen een aanvullende verzekering afsluiten of deze zelf betalen. Op Twitter zag ik al snel de vraag voorbijkomen: Zou het ook voor reuma gelden?

Helaas. Mocht fysiotherapie weer volledig vanuit het basispakket worden vergoed, dan geldt het alleen voor aandoeningen die op de ‘chronische lijst’ van de overheid staan. Toen minister Borst de lijst bedacht, werden er 6 reumatische aandoeningen op gezet. Maar in 2012 zijn deze geschrapt. Mensen met reuma moeten nu hun heil zoeken in –steeds duurder wordende- aanvullende verzekeringen of andere zorg.

Op donderdag 18 juni sprak de Vaste Kamercommissie van VWS met minister Schippers over het verzekeringspakket van 2016. Bijna elke partij noemde de ‘etalagebenen’ en fysiotherapie. Ook waren er veel vragen over de ‘chronische lijst’. Kunnen daar aandoeningen aan toegevoegd worden? Reuma? Waarom is er voor sommige chronisch zieken een (hoge) financiële drempel voor fysiotherapie en waarom kunnen mensen juist oneindig naar de fysiotherapeut als hun aandoening op de lijst staat? Minister Schippers vertelde dat de koepel van fysiotherapeuten, de KNGF, dit jaar opnieuw gaat kijken naar de ‘chronische lijst’. Maar, herhaalde de minister, er moet wetenschappelijk bewijs zijn voor fysiotherapie en in het geval van reuma is dat er onvoldoende.

Ik ben blij dat er opnieuw wordt gekeken naar de ‘chronische lijst’. Toch blijf ik het vreemd vinden dat zo’n gangbare behandeling als fysiotherapie bij reuma in Nederland alleen toegankelijk is als je een ruime aanvullende verzekering hebt. Fysiotherapie staat niet voor niets volop in de –wetenschappelijke- behandelrichtlijnen bij veel reumatische aandoeningen.

Natuurlijk is wetenschappelijk onderzoek naar fysiotherapie bij reumatische aandoeningen heel belangrijk. Maar het is ook duur, het kost jaren en het is voor 120 verschillende aandoeningen bijna onmogelijk. Bovendien is het ook geen oplossing voor mensen met reuma nu. Daarom zullen we iedereen blijven vertellen hoe belangrijk fysiotherapie is in de reumazorg. De mensen met een chronische ziekte, zoals reuma, die niet op de ‘chronische lijst’ staan verdienen ook een oplossing!

ReumaNederlandIk ben Gertie, belangenbehartiger van het Reumafonds. Ik vind het belangrijk dat mensen met een chronische ziekte en in het bijzonder mensen met reuma, een sterke positie hebben in de maatschappij. Je kunt hier meer over me lezen.

Reacties

 • Ik vind ook dat er een oplossing moet komen. Voor het eerst heb ik fysio nodig vanwege mijn AP omdat oa mijn achillespezen te strak staan en in mijn enkels de aanhechtingen ervan zijn aangetast. Geen geld voor aanvullende verzekering en geen budget voor minimaal eens in 2 weken fysio want dat moet jezelf betalen. Ben nu 1 keer geweest zodat ik weet welke oefeningen ik kan doen.
  Nou daar sta je dan. Baan weer is kwijt want ziekte duurt lang en je bent uitzendkracht dus daaag. Gelukkig zw uitkering gekregen (voor zoveelste keer). Maar ja uwv wil wel dat je aan je herstel werkt, hoe doe je dat als je je zorgverlener niet kan betalen?
  Moest het ff kwijt toen ik dit las.

 • Ik ben uitgebreid verzekerd, zet hier andere dingen voor op zij. Zoals vakantie. Dus ik krijg om de week fisio, alleen mijn fisiotherapeut moet elke keer als ik kom opnieuw beginnen. Het zou beter wezen 2 keer per week. Dit had ik ook toen het nog wel in de lijst zat. Met als gevolg dat ik nu meer pijn heb en veel meer beperkingen ondervind. Oefen therapie wordt wel vergoed doordat ik nog een chronische aandoening heb lymfvaten oedeem die wel in de lijst staat. Als ik dan eerlijk moet zijn gebruik ik dit voor de oefen therapie ook voor de reuma, omdat mijn fisio meewerkt. Het is te gek voor worden want voor mij lymfvaten kan ik ook zelf oefenen. Hier gaat het om het bewegen en er wordt niks losgemaakt komt geen fisiotherapeut aan te pas. Hoe krom zit het in elkaar, Schippers heeft echt haar ogen dicht, moet eens achter het bureau vandaan komen. Maar het is makkelijk voor haar want chronische zieken gaan toch niet te straat op hebben hier geen energie voor dus een makkelijke prooi. Want laten we eerlijk wezen men denk toch we horen ze niet dus zal het wel meevallen. Hierin hebben wij jullie heel hard nodig maar vaak voel ik me door jullie ook in de steek gelaten. Dit wilde ik even kwijt aan jullie.

  • Dank voor het delen van je verhaal, want het is voor ons ontzettend waardevol om te horen. Je geeft aan dat je je in de steek gelaten voelt door het Reumafonds. Dat vind ik natuurlijk heel erg vervelend om te horen, maar ik ben wel blij dat je het zegt want het houdt ons scherp. Er moet inderdaad een oplossing komen voor de aandoeningen die niet (meer) op de ‘chronische lijst’ staan voor fysiotherapie. Juist omdat de aanvullende verzekeringen niet voldoende zijn voor veel mensen met reuma, en ook nog eens erg duur zijn als er wel veel fysiotherapie in zit. Maar vervelend genoeg is de oplossing hiervoor niet eenvoudig. Het KNGF gaat dit jaar opnieuw kijken naar de ‘chronische lijst’ en welke aandoeningen daarop moeten. Wij zullen er alles aan proberen te doen om de aandacht te leggen op de reumatische aandoeningen waarvoor fysiotherapie een hele belangrijke vorm van zorg is. Maar de minister wil dat er dan wel bij al deze aandoeningen wetenschappelijk bewijs is dat langdurige fysiotherapie helpt, omdat het terugbrengen in de basisverzekering voor een grote groep mensen met reuma veel geld kost. Kortom, het is moeilijk en het kost veel tijd. Maar via dit blog proberen we jou toch op de hoogte te houden van de ontwikkelingen.

 • antoinet verborg says:

  Ik herken het verhaal van de spataderen wel. Iets dergelijks is ook aan de hand voor chronische pijnrevalidatie. De multidisciplinaire behandeling wordt uit het basispakket vergoed (is tweedlijnszorg). Nu geeft Menzis steeds vaker geen toestemming omdat patienten de eerste lijnsvoorzieningen niet genoeg geprobeerd hebben. Die eerstelijnsvoorzieningen kunnen ze niet betalen en een aanvullend pakket met voldoende fysiotherapie/oefentherapie is veel te duur voor hen. De eerste lijns psycholoog wordt volgens mij ook niet meer vergoed. Dat is dus een dilemma, mensen komen niet voor een programma in aanmerking omdat ze de voorliggende voorziening niet geprobeerd hebben en de voorliggende voorziening kunnen ze niet betalen. Mijn idee: 20 behandelingen fysiotherapie/oefentherapie terug in de basisverzekering!

  • Dank voor je reactie! We hebben het in Nederland complex gemaakt voor mensen met reumatische aandoeningen, maar ook voor bijvoorbeeld mensen met hemofilie, MS, etalagebenen en het voorbeeld dat jij geeft, chronische pijn. Niet iedereen kan een ruime aanvullende verzekering met voldoende fysiotherapie betalen of wordt door de zorgverzekeraar toegelaten tot zo’n uitgebreid pakket. Inmiddels is het duidelijk dat we onszelf hiermee in de vingers snijden, want als mensen hierdoor moeten kiezen voor operaties en andere basiszorg, is dat natuurlijk veel duurder dan een aantal fysiotherapiebehandelingen. Als Menzis dan vervolgens geen toestemming geeft voor specialistische zorg, andere zorgverzekeraars risicoselectie toepassen op aanvullende pakketten met fysiotherapie, dan ben ik wel benieuwd wat zorgverzekeraars dan wel als oplossing zien voor dit probleem. Want nu lopen deze patiënten vast. En dat is heel kwalijk.

   Zolang er geen oplossing is, kunnen zorgverzekeraars zelf ook de handschoen oppakken en kritisch naar de prijs en inhoud van hun aanvullende pakketten kijken als ze niet willen dat mensen kiezen voor specialistische zorg. Het zou mij namelijk verbazen als Menzis en de andere zorgverzekeraars de aanvullende pakketten voor 2016 sterk uitbreiden met extra fysiotherapiebehandelingen. En of ze dan ook nog betaalbaar zullen zijn, zonder risicoselectie.

   Ben het met je eens dat fysiotherapie onderdeel moet zijn van de basiszorg. Maar de grote vraagt blijft: Hoe krijgen we de 1e lijns fysiotherapie weer toegankelijk vanuit de basisverzekering, zonder voor elke (reumatische) aandoening en diagnose een duur wetenschappelijk onderzoekstraject op te zetten om de precieze (langdurige) effecten te bewijzen van fysiotherapie?

   • Antoinet Verborg says:

    Ik denk dat het aan de beroepsgroep zelf is om evidence aan te tonen. Er wordt heel veel onderzocht en vastgelegd door fysiotherapeuten. Mijns inziens hoeft daar geen duur onderzoekstraject opgezet te worden.
    Bovendien: er zijn genoeg zaken die uit de basisverzekering vergoed worden waarvan de precieze effecten op de lange duur niet geheel duidelijk zijn. Denk maar aan allerlei medicijnen.

 • Ik ben 32 jaar, loop al vanaf mijn achtste met veel rugklachten. Dus veel fysiobehandelingen. Sinds 6 jaar weet ik dat ik reuma heb en zeer waarschijnlijk de ziekte van Bechterew (2 jaar geleden is het bij mij moeder geconstateerd en onze klachten komen overeen. Ik train actief aan bewegelijkheid en kracht, maar daarvoor zou ik twee keer per week moeten trainen. Zelfs met de behandelingen uit het aanvullende pakket moet ik na een half jaar al zelf betalen. Daarnaast maak ik ook gebruik van behandelingen om vastzittende spieren los te maken. Het kost dus veel geld en dat moet je maar net hebben! Zonder het trainen bij de fysio en deze behandelingen heb ik in no time veel meer klachten en met een beetje pech zoveel dat ik me ziek moet melden op mijn werk (momenteel is dit het geval, gelukkig voor het eerst). Hoe kan het vergoeden van fysiobehandelingen als niet nuttig gezien worden voor reumapatienten? Zij/wij hebben dit juist heel hard nodig om normaal te kunnen functioneren! Natuurlijk maakt het ons niet beter, was het maar zo!

 • zuidberg says:

  advies voor reuma patienten ga een keer naar de fysio vraag welke oefeningen helpen bij de klachten ga naar een goede sportschool waar goede begeleiding is door fysiotherapeuten en ga aan de slag in haarlem is healthtime op de boerhavelaan zeer goed dit is goedkoper dan zelf fysio te betalen

 • mevr. c. verweij says:

  ik heb artose en syndroom van sjogrun o.a. chronische ontstekingen speekselklieren, had chronisch fysio en nu vanwege non hodgkin weer fysio tot 19 maart a.s. wanneer komt e.e.a. weer in de verzekering zodat ik van mijn dure en onbetaalbare aanv. verz. af ben???

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *