Het is vandaag weer de 3e dinsdag van september: Prinsjesdag. De dag waarop politiek Den Haag uitpakt met tradities, mooie uniformen en hoedjes. Koning Willem-Alexander zal de jaarlijkse Troonrede uitspreken. In 2013 werd bijvoorbeeld de ‘participatiesamenleving’ uit de Troonrede woord van het jaar. Waar gaat hij het vandaag over hebben?

Een traditie die er tegenwoordig ook bij hoort, is de sport om zoveel mogelijk nieuws uit de Miljoenennota en kabinetsplannen al bekend te maken voor Prinsjesdag. Het ‘lekken’ heeft dit jaar vooral goed nieuws opgeleverd. In 2017 staan weer Tweede Kamer verkiezingen op de politieke agenda. En dat is goed te merken, want deze Prinsjesdag zal niet in het teken staan van nieuwe bezuinigingen en hervormingen, maar van plannen om zoveel mogelijk Nederlanders iets extra’s te geven in hun portemonnee. Na alle bezuinigingen die mensen met een chronische ziekte zoals reuma hebben moeten verstouwen de laatste jaren, hopen we dat het kabinet ook goed nieuws voor hen heeft.

Veel mensen voelen de gevolgen van reuma namelijk ook in hun portemonnee. Misschien omdat je minder bent gaan werken of omdat je een arbeidsongeschiktheidsuitkering moest aanvragen. Waarschijnlijk heb je een uitgebreidere en duurdere zorgverzekering. Of je betaalt fysiotherapiebehandelingen of andere zorg en hulpmiddelen zelf omdat je een (aanvullende) verzekering hebt die dat niet (volledig) dekt. Of je krijgt geen zorgtoeslag omdat je -net- boven de inkomensgrens verdient. De afgelopen jaren kregen veel mensen met reuma te maken met financiële tegenvallers.

Het kabinet schrapte de Wtcg, de compensatie Eigen risico en ook viel de aftrek in de jaarlijkse belastingaangifte voor veel mensen grotendeels weg. Na de decentralisaties van zorg naar de gemeenten, bezuinigden veel gemeenten op deze zorg, zoals huishoudelijke hulp. En daar bovenop kwam de PGB-chaos. Veel mensen mailden en belden de Reumalijn dat zij zich ernstige zorgen maakten over hun financiële situatie.

Wij hopen dus dat het kabinet na al het ‘zuur’ voor mensen met een chronische ziekte, nu ook aan het ‘zoet’ voor hen denkt. We hopen dat juist hun portemonnee in 2016 iets gevulder mag zijn!

Marije HulsingaIk ben Gertie, belangenbehartiger van het Reumafonds. Ik vind het belangrijk dat mensen met een chronische ziekte en in het bijzonder mensen met reuma, een sterke positie hebben in de maatschappij. Je kunt hier meer over me lezen.