De dokterswereld is lang een mannenbolwerk geweest. Vrouwen waren prima als verpleegster, maar een vrouw als dokter? Dat kon niet. Sinds Aletta Jacobs is dat gelukkig veranderd.

Maar wat al die jaren nauwelijks veranderd is: er wordt ook geen geneesmiddelenonderzoek met vrouwen gedaan. Bij vrijwel alle aandoeningen wordt onderzoek naar medicijnen alleen bij mannen gedaan. Want ja, vrouwen zijn kwetsbaar, die moet je beschermen. Stel dat ze zwanger worden, en oh, het is eigenlijk sowieso wel lastig dat ze hormonen hebben, die gedurende de maand schommelen in waarde.

Maar vrouwen verschillen in meer dingen van mannen dan alleen die hormonen. Ook hun vetpercentage en vetverdeling is anders, en gemiddeld genomen zijn vrouwen kleiner en lichter. En vrouwen hebben ook vaak andere klachten en symptomen dan mannen, bij dezelfde diagnose.

Toch krijgen alle vrouwen in Nederland medicijnen die op mannen zijn onderzocht, en in doseringen die bij mannen zijn bepaald. Geen wonder dat vrouwen vaak meer last van bijwerkingen hebben.

Gelukkig is medisch en wetenschappelijk Nederland wakker geworden. En op 8 maart, op wereldvrouwendag, wordt ook aan de verschillen tussen mannen en vrouwen bij ziekten en medicijngebruik aandacht gegeven. De komende jaren zal er extra aandacht (en geld) gegeven worden aan reuma-onderzoek dat die verschillen duidelijk in kaart brengt, waardoor andere doseringen en mogelijk zelfs andere medicijnen worden ontwikkeld voor vrouwen.

Want mannen en vrouwen zijn niet gelijk!

Wel gelijkwaardig, maar dat is een heel ander verhaal.

Reuma NederlandIk ben Ingrid Lether, Manager Research en Innovatie van het Reumafonds.