Fysiotherapie grotendeels terug in de basisverzekering  zodat fysiotherapie weer bereikbaar wordt voor mensen met reuma. Dat is waar het Reumafonds zich al jaren hard voor maakt en daar hebben we je hulp bij nodig.

Wij willen graag weten wat je ervaring met fysiotherapie is en wat fysiotherapie voor je betekent. Daarvoor zijn we een onderzoek (peiling) gestart. Meedoen gaat heel makkelijk. Je hoeft alleen maar een vragenlijst in te vullen. Dit duurt ongeveer 6 minuten en je antwoorden verwerken we uiteraard anoniem.

Waarom deze vragenlijst?

Begin maart heeft het Zorginstituut Nederland (ZiN) een advies uitgebracht over de vergoeding van fysiotherapie voor mensen met reuma vanuit de basisverzekering. Zij gaven het advies om 12 behandelingen oefentherapie op te nemen voor mensen met heup- en knieartrose en geen vergoeding voor mensen met reumatoïde artritis (RA) en spondyloartritis (SpA).

Het Reumafonds is erg teleurgesteld in dit advies. Om duidelijk te maken hoe belangrijk fysiotherapie is voor mensen met reuma doen we deze peiling. Doe je mee? Hartelijk dank!

“Met extra ondersteuning in de vorm van therapieën en medicatie kan ik gewoon blijven werken en sporten.”

Wat doet het Reumafonds nog meer voor fysiotherapie bij reuma?

Vanwege bezuinigingen verdween in 2012 voor de meeste vormen van reuma de vergoeding van fysiotherapie uit de basisverzekering. Sindsdien onderneemt het Reumafonds allerlei acties (zoals een meldactie in 2012 en nader onderzoek in 2014) om fysiotherapie weer vergoed te krijgen. De input die we op deze manier van mensen met reuma krijgen, gebruiken we om politici en zorgverzekeraars te beïnvloeden.

Daarnaast hebben we in 2012, en in de jaren daarna, regelmatig de media gehaald om aan te tonen hoe belangrijk fysiotherapie voor mensen met reuma is. Fysiotherapie is noodzaak om goed te blijven functioneren.

Ook overleggen we regelmatig met vertegenwoordigers van diverse beroepsorganisaties van zorgverleners zoals reumatologen, fysiotherapeuten, oefentherapeuten en reumaverpleegkundigen. De informatie die mensen met reuma ons aanleveren gebruiken we in deze gesprekken om te kijken hoe we onze krachten kunnen bundelen als er actie richting politiek of zorgverzekeraars nodig is.

Dit soort trajecten vergen een lange adem en de meeste activiteiten zijn onzichtbaar. Wees ervan verzekerd dat fysiotherapie bij reuma voor ons een belangrijk aandachtsgebied is.

“Toen ik nog werkte heb ik periodes gehad dat ik heel veel last (pijn) had door de Bechterew. Fysiotherapie heeft mij daar telkenmale doorheen geholpen, waardoor ik niet hoefde te verzuimen.”

Naar de vragenlijst

Sija de JongIk ben Sija de Jong, Manager Patiëntenbelangen van het Reumafonds. Op dit blog schrijf ik over mijn werkzaamheden, maar ik hoor ook graag wat jou bezighoudt!

Reacties

  • A. Novak says:

    Hallo, Ik heb poly artrose! Alle nekwervels, knieën, handen, heup! Tweemaal Hernia waarvoor ik ook geregeld Therapie nodig heb! In 2011 helaas 100% afgekeurd! En toch wordt het niet gezien als een chronische ziekte! Had voor 2012 onbeperkt fysiotherapie daarna ben ik lid geworden van de FNV om onbeperkt te houden. Maar de FNV is zonder bericht weer op 40 behandelingen per jaar gezet. Ik heb hier niet genoeg aan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *