Deze week zijn zo’n 12.000 reumatologen van over de hele wereld op bezoek in Amsterdam. Samen met vele internationale wetenschappers, zorgverleners, ervaringsdeskundigen, belangenbehartigers en bedrijven tijdens het jaarlijkse Europese reumacongres van de EULAR (European League Against Rheumatism). Ook vanuit het Reumafonds waren wij aanwezig. Want natuurlijk willen wij alles weten over de nieuwste inzichten en ontwikkelingen op reumagebied. Ook hebben wij een aantal van onze ervaringen gedeeld.

Zo mocht ik vrijdag een presentatie geven over onze campagne ‘Kweek begrip, plant een bol’. Uit onderzoek van het Reumafonds blijkt dat in Nederland de helft van de mensen met reuma dagelijks onbegrip ervaart. Dat was voor ons aanleiding om in 2017 een campagne te starten om meer begrip te kweken voor mensen met reuma. Je kunt pas begrip voor reuma tonen als je er meer van weet. Daarom stond het vergroten van kennis over reuma in deze campagne centraal. We hebben zoveel mogelijk mensen opgeroepen om op een speciale website een virtuele tulpenbol te planten en daarmee begrip te kweken. Tijdens het groeien van de tulp, ontvingen de bollenplanters online feitjes en weetjes over reuma. Want begrip verzacht de pijn van reuma.

Daarnaast heb ik tijdens een postertour inzichtelijk gemaakt wat de impact van reuma betekent in het dagelijks leven van mensen met reuma in Nederland. Zoals diverse beperkingen, financiële zorgen, onbegrip en eenzaamheid. Dit heeft Nivel destijds voor ons in kaart gebracht.

Het waren vier bijzondere dagen. Met veel ontmoetingen en interessante gesprekken. Maar vooral ook nieuwe inspiratie. Zoals de campagne van de Deense Reuma Vereniging met een bijzonder filmpje waarin de onzichtbare pijn van reuma wordt verbeeld. Kortom: genoeg om mee te nemen in ons werk hier. Want er is nog genoeg te doen om een betere kwaliteit van leven met reuma te realiseren!

   

Auteur
Ik ben Sija de Jong, Manager Patiëntenbelangen van het Reumafonds. Op dit blog schrijf ik over mijn werkzaamheden, maar ik hoor ook graag wat jou bezighoudt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *